Reklama

Reklama

Simon a Franck jsou dva policajti, kterým zrovna skončil přidělený úkol. Při cestě domů ale narazí do protijedoucího auta, což má za následek smrt dvou lidí včetně jednoho dítěte. Franck je sice v pořádku, ale Simon, který řídil opilý, je vážně zraněn. Kvůli této fatální nehodě ztratí vše, co měl – rodinu i práci policisty... O šest let později. Rozvedený Simon pracuje jako řidič obrněné dodávky a všemožnými způsoby se snaží udržet si roli otce svého syna Théa, kterému je v té době už 9 let. Pomáhá mu v tom Franck, který je stále ještě u policie a z dálky na něj dohlíží. Zanedlouho se ve městě konají býčí zápasy, kde se malý Théo náhodou stane svědkem mafiánské vraždy. Během několika málo okamžiků se chlapec stane terčem nájemných vrahů, kteří po něm bez sebemenšího slitování jdou. Simon musí nyní udělat vše pro to, aby ochránil svého syna a zastavil nebezpečné pronásledovatele. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejslabší z Cavayého naháněcích thrillerů a tak by se nabízelo něco jako "Mea Culpa, že jsem si to pustil". Ovšem nejslabší v tomto případě ani náhodou neznamená slabý. Jenom je to neurovnané, jako by autor pořádně nevěděl, zda se vydat spíše intimnějším stylem, který nastolil v Nevinné či naopak tím vražedně zběsilým z Limitu. A tak se nejprve snaží o soustředění se na postavy a jejich rozpoložení, což sice s přimhouřením očí funguje, ale rozložení sil "ten je takový a tamten onaký" pochopíte po deseti minutách. Navíc v první polovině není jasné o co půjde (neznáte-li synopsi), a co je v sázce je také zřejmé až těsně před zlomem, kdy konečně Lindon může k dosavadnímu zarytému mlčení a kožené bundě do repertoáru přihodit i pohled "šáhli jste mi na syna, šáhnu vám na život". A od toho momentu se to překlopí v nonstop akci. A málokdo je v současnosti takový machr na nápadité, v rámci žánru v realitě ukotvené, nekompromisní, různorodé, hlášek i CGI prosté, nerozklepané a přehledné akční scény jako právě Cavayé. Ochutnat z tohoto soudku dá již úvodní lahůdkovou bitkou "tři v autě", ale rozhodně to u ní nekončí; jen si na nášup je třeba počkat. A samozřejmě platí, že se postavy chovají poplatně žánru; tedy jako tupá hovada, ale to k tomu prostě patří, berte nebo nechte být. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po, pro mě dost přeceňovaném Limitu, přichází Fred Cavayé s filmem, který mě, na rozdíl od právě zmiňovaného Limitu, na tu prdel posadil a urval mi koule jedním škubnutím. Ano, tohle je filmová pecka! Samozřejmě, původně jsem do Mea Culpa šel jako do čistě akční jízdy, což bylo částečně naplněno, akce je tu totiž skutečně hojně, je natočená doslova a do písmene perfektně, dynamická, rychlá a přesto přehledná, choreograficky přesvědčivá, nejde tu o žádné supersouboje s nepřemožitelnými hrdiny, jako spíš o akci podanou reálnějším způsobem, tedy syrověji, víc se střílí a utíká, než bitkuje, prostě jde o uvěřitelnější akci a jelikož je zpracována opravdu dechberoucím způsobem, smekám a jsem nadšen. Nakonec tím hlavním tahákem ovšem není doposud zmiňovaná úžasná akce, jako spíš žánr zcela neočekávaný, a to psychologické drama, rozehrané mezi dvěma hlavními hrdiny. To byl naprosto nečekaný direkt, který mě nadchl a smetl dohromady. Dokonale rozehraná hra, s vyvrcholením, které mi vhnalo slzy do očí. Tvůrcům se tu totiž skutečně podařilo na opravdu minimálním prostoru v jednoduchoučké zápletce téměř nemožné, a to vyvolat strhující příběh, plný napětí, dramatických okamžiků a hlavně působivých emocí. Fakt síla. Velkou měrou se na tom ale podíleli i perfektní herci, kteří mi navíc na evropský film až nezvykle hodně sedli, vesměs podali strhující výkony, zkrátka výborný a bezchybný casting velice výrazných herců a hereček. Mea Culpa je tak zkrátka skvělá, snad až bezchybná podívaná, která mě osobně vážně nadchla a strhla a ode mě dostává jasný palec nahoru! ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov, kde si logika vzala dovolenku. Je tu na môj vkus až príliš veľa scén, keď sa postavy chovajú nelogicky a nedáva to celé veľmi zmysel, minimálne všetky scény s chlapcom. Inak ústredná dvojka je celkom fajn, len sa mal film točiť okolo tej nehody a súvislosťami s ňou spojenými, ich vzájomným otraseným vzťahom, traumám a pod., nie do toho pliesť nejakých Srbov, ktorí spravia vo Francúzsku doslova peklo, aby dostali ufňukaného fagana. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Jestli mě něco na akčních filmech neskutečně vysírá, tak to jsou záporáci z Balkánu či Rusové. A tohle klišé o terminátorech z východu Evropy z nichž ten poslední, při scéně na kolejích, prohodil několik slovenských? slov, poté co spadl z asi třímetrové výšky přímo na palici :), mě rušilo i tentokrát. Srdceryvné finále a směšnou pointu, která chtěla asi šokovat, budu raději ignorovat. Scénář je prostě hrozný paskvil na úrovni lepších seagalovek a to není pochvala. Vlastně to jediné, co z filmu stojí za to, jsou herecké výkony. Lindon a Lellouche jsou dobří a padesátníkovi Vinckovi nejde nezávidět jeho fyzičku. A kvalitní je také Martinezova hudba. Už méně nesmyslné používání modrých filtrů a epileptik za kamerou. Lepší dvojka nebo horší trojka. Nevím, asi to první. Čekal jsem víc. Než naivní, nelogickou a patetickou akční adrenalinovku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Limitem sice není Mea Culpa tak přímočarý film a to zejména proto, že Cavayé věnuje velký prostor složitému vztahu mezi dvěma bývalými přáteli a kolegy a také rodinným problémům jednoho znich. Ale jakmile se vše vyjasní a udeří na akční strunu, jede vše tak jak má. Střelby a naháněček jsem si uži i tady, přičemž vše vyvrcholilo přestřelkou v TGV, která byla lahůdková. Už se těším na další režisérův film, protože Cavayé je žánrovou jistotou. 75% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se ve francouzských městech Paříž, Avignon, Arles a Toulon. (Terva)
  • Název filmu Mea culpa znamená latinsky: moje vina. Fráze je součástí katolické liturgie, kdy se věřící při mši kají a přiznávají své hříchy a nedokonalosti před Bohem. (Terva)

Reklama

Reklama