Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdybych šel na pěknejch pár let sedět a mohl si vzít do vězení přehrávač a jen tři filmy, byla by Baraka mezi nimi. Dále bych si, ze zdravotních důvodů, vzal Bože, jak hluboko jsem klesla, a pochopitelně Motýlka. Víme proč. No a tu Baraku samozřejmě proto, abych si mohl připomínat, jak je tam venku krásně a měl motivaci pořádně hrabat a pilovat :-) ()

TheJokerCZ 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě přikoval k obrazovce už od první minuty. Pro mě jeden z nejlepších a nejsilnějších dokumentů, co jsem viděl. Tady je vidět, že opravdu k vyjádření pocitů není třeba říci ani jedno slovo. Až tady na ČSFD jsem si uvědomil, že je to natočeno v roce 1992 a po vizuální stránce to je nádhera! 9/10 ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Trochu jako dokument, jen bez komentáře. Ten si můžete tedy udělat sami :-) Taky by mohla Baraka posloužit jako doporučení pro cesty na dovolenou...na kterou je ale třeba si připlatit :-)...ale taky bych na některá místa určitě nejel...některé zase působily úchvatně. Takže spíše průměrný dokument s několika pohlednými krásami naší země a kultury národů. 50% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Představte si 200 rozpohybovaných obrázků z national geographic a máte z toho Baraku. Jednotlivé záběry nejsou podle mě ničím propojeny (jen jsou zde často nějaké náboženské obřady), je to sbírka nádherných obrazů z celého světa, které jsou propojeny krásnou hudbou. Některé záběry jsou úplně pomalé (záběry přírody), některé zrychlené (velkoměsto), přičemž mě rozhodně nejvíc bavili nádherné zrychlené záběry života ve velkoměstě. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Constantine Nicholas, Genevieve Nicholas | Hudba: Michael Stearns | Distribúcia: The Samuel Goldwyn Company | Rozpočet: 4 milióny $ | Tržby: 1,332,110 $ | Ocenenia: Montreal WFF - cena FIPRESCI. Spolu: 1 výhra a 1 nominácia || Niečim fakt halucinogénny dokument, kde sa striedajú dychberúce zábery s iritujúcimi a zdĺhavými. Prestríhať to na 60 minút, a na rok svojho vzniku je to klenot dokumentaristiky. Ale i to len v kategórií nemého farebného filmu... 60% | Blu-Ray, THX | ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • Scéna s mnichem v ulicích Tokya byla neplánovaná a nebyla ve scénáři. Štáb na mnicha narazil náhodou při cestě zpět na hotel. Mnich po celou dobu natáčení scény nepřerušil svou modlitbu a ani jednou se nepodíval do kamery. Po několikaminutovém natáčení mu štáb poděkoval a dal mu symbolický obnos jako poděkování. (Alfréda)
  • Baraka byla za více jak dvacet let jediným filmem, který se točil v 70mm Todd-AO formátu, jenž byl vynalezen v 50.letech. Předchozí snímek natočený v tomto formátu bylo Poslední údolí (1971). (Alfréda)
  • Film nakrútila trojčlenná skupina tvorcov za 14 mesiacov v 24 krajinách na 6 kontinentoch. (Flipper)

Reklama

Reklama