Reklama

Reklama

Marta Kubišová: Modlitba pro Martu

(hudební videoklip)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Marta Kubišová, víťazka Bratislavskej lýry z júna 1968 mala zložiť pre seriál Píseň pro Rudolfa III (1967) pieseň, no nahrala ju až pár dní po okupácií sovietskych vojsk. Hudbu zložil Jindřich Brabec a text napísal Petr Rada, pri nahrávaní doprevádzal Martu na piano Angelo Michajlov a na bicie Karel Černoch. Na magnetofónovej páske bola prevezená do Československého rozhlasu, ktorý brojil proti okupantom. Neskôr sa v roku 1969 objavila v televíznom programe, pre ktorý bola určená. Bola vydaná na albume "Songy a balady" a stala sa symbolom revolúcie v roku 1989. (Marek1991)

(více)

Recenze (10)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Symbol túžby občanov Československa po slobode. Výraz tváre Marty Kubišovej hovorí za všetko, ťažko sa mi niečo dodáva, bravúrne. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější píseň seriálu "Píseň pro Rudolfa III". Symbol (hymna) "Pražského jara" (68) a "Sametové revoluce" (89), kde se mluvilo o svobodě, rovnosti a charakteru člověka (to už jsem taky někde slyšel). Píseň je to určitě krásná, neskutečně silná a smutná (depresivní), to se musí nechat, člověk když to slyší, tak v něm až mrazí a chce se mu brečet, až tak je to silné. Bohužel, po více jak 40 resp. 25 letech, se toho moc nezměnilo; "Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou!" Děkujeme Vašku! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Feudální klip o vrácení moci lidu mi připadá nechtěně vtipný, ale kdo by nechtěl, aby lidé byli svobodní a byl u nás mír? Právě teď mne napadá minimálně desítka jmen světových politiků finančně napojených zbrojní průmysl, kteří s tím mají problém. Ale naštěstí tu jsou naši chrabří politici, kteří jim poslušně vlezli do zadků a odevzdali jim naši republiku tradičně bez boje. Pokud bude tato skladba symbolem i té příští revoluce, která skutečně přinese svobodu a nikoli kecy o svobodě, tak jí tu pátou hvězdu rád udělím. ()

Zajímavosti (4)

  • Píseň se stala neoficiální hymnou všech lidí, kteří byli okupací hluboce zasažení a symbolem roku 1968. Její autoři dostali později zákaz činnosti, Petr Rada byl donucen emigrovat, skladatel Jindřich Brabec měl zákaz v písňové tvorbě, filmu i televizi, zbylo pro něj jen divadlo, a Marta Kubišová měla doživotní zákaz vystupování a nahrávání. (sator)
  • Hlavní myšlenku písně, vlastně její slogan „Ať mír zůstává s touto krajinou, slova zloba, závist, zášť, ty ať pominou,“ si půjčil autor textu Petr Rada od Jana Amose Komenského. (sator)

Reklama

Reklama