foto

Ivo Niederle

  • nar. 26.12.1929 (86 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec vedlejších rolí na divadle i ve filmu Ivo Niederle pochází z Prahy. Hereckou průpravu získal studiem na pražské DAMU, kterou absolvoval v roce 1953. Ještě jako student debutoval i na filmovém plátně a první bezejmennou rolí tanečníka na zábavě se představil v dodnes nedoceněném dramatu PAST (1950), stále jako adept herectví odehrál i další dvě nevelké role ve filmu. První profesionální angažmá získal v Krajském krušnohorském divadle v Teplicích, kde hrál v letech 1953-1957. Pak se vrátil do Prahy a další cenné zkušenosti nasbíral pod vedením Jana Wericha v Divadle ABC (1957-1962). Tady se setkal s řadou dalších významných herců a díky televiznímu záznamu jej můžeme zaregistrovat v představení TĚŽKÁ BARBORA (1960). Další menší role získal znovu i ve filmu, v dobově populárních komediích se objevil v rolích hokejisty (LEDOVÍ MUŽI, 1960) nebo řidiče (PROCESÍ K PANENCE, 1961).

Divadlo ABC přešlo v roce 1962 pod Městská divadla pražská a tady Ivo Niederle strávil další desetiletí svého hereckého působení až do odchodu na penzi. Na jevišti zůstával představitelem psychologicky nepříliš složitých figurek s převážně tragikomickým vyzněním. Velkou příležitost dostal jako Filip Filípek ve hře Byl Filípek nebo nebyl?, divácky vděčné byly též postavy v představeních Golem, Francouzská kuchyně nebo Veselé paničky windsorské. Jeho zdánlivě tuctová, ale přesto výrazná fyziognomie našla znovu uplatnění i ve filmu, za zmímku stojí nevelká postava partyzána v hodnotném válečném snímku KOČÁR DO VÍDNĚ (1966), další menší role mu přinesl v následující dekádě kriminální žánr, více příležitostí mu ale nabídla televize (PAN TAU, 1970; KAM SLUNCE NECHODÍ, 1971), objevil se také v několika televizních seriálech (PÍSEŇ PRO RUDOLFA III., 1967; HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1968; TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1975).

Kromě práce v divadle a před kamerou byl Ivo Niederle bohatě vytížen mimopražskou zájezdovou činností. V šedesátých letech jako konferenciér provázel koncerty orchestru Karla Vlacha, od roku 1967 spolupracoval na zájezdových představeních se Stellou Zázvorkovou více než dvacet let. Díky dobré znalosti angličtiny se od konce 50. let uplatňoval také jako komentátor řady mezinárodních sportovních akcí. Zatímco domácí filmoví tvůrci jej vesměs opomíjeli, díky jazykovému vybavení nacházel Niederle již v 80. letech uplatnění v zahraničních filmech natáčených u nás; šlo například o filmy TVÁ SESTRA JE VLKODLAK (Howling II: Your Sister Is a Werewolf, 1985) nebo PALČIVÉ TAJEMSTVÍ (Burning Secret, 1988). V nevelkých rolích se s ním ale nadále setkávali i diváci našich kin a televize.

V roce 1991 opustil Ivo Niederle angažmá v Městských divadlech pražských a odešel do důchodu, i nadále ale hrál před filmovou i televizní kamerou, v malých úlohách jsme jej mohli vidět v řadě televizních seriálů (NÁHRDELNÍK, 1992; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; STŘÍBRNÁ PARUKA, 2001), objevil se také v cyklu příběhů natočených Českou televizí TRAPASY (2007). Před filmovou kameru se naposledy postavil v koprodukčním filmu BLÍZKO NEBE (Close To Heaven, 2005).

Od roku 1952 byl Ivo Niederle ženatý s Věrou Kříbkovou a z jejich manželství se narodily tři dcery. Alena a Barbora žijí dnes ve Spojených státech, nejstarší dcera Adéla zahynula tragicky v roce 1961. Peripetie soukromého života spojené s jejím úmrtím a také další podrobnosti své herecké kariéry zpřístupnil Ivo Niederle v televizním cyklu TŘINÁCTÁ KOMNATA (2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
2013 Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2012 Život je ples (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
2005 Blízko nebe
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
2002 xXx
2001 Au Pair II aneb Pohádka pokračuje (TV film)
Člověk v ZOO
Politik a herečka (TV film)
Stříbrná paruka (TV seriál)
Žabák (TV film)
1999 Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Sestřička a princ ze snů (TV film)
1995 One for the Road (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Diamantové meče
1992 Die Tigerin
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Kačenka a zase ta strašidla
Náhrdelník (TV seriál)
1989 Kainovo znamení
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Burning Secret
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Kamarád do deště
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Pan Tau
1987 Discopříběh
Křeček v noční košili (TV seriál)
Otevřené okno (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Pěsti ve tmě
Zlá krev (TV seriál)
1985 Kvílení vlkodlaků II
Případ Jaruška (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
1984 Čertův švagr (TV film)
Sanitka (TV seriál)
1983 Oči pro pláč
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Hlavní výhra (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
1981 Dostih
Zkouška (TV film)
1980 A máte nás, holky, v hrsti (TV film)
Kluci z bronzu
1979 Akce Rys (TV film)
Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Poprask na silnici E 4
Příbuzenstvo (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
1978 Brácha za všechny peníze
Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Fanda (TV film)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
O Terezce a paní Madam (TV film)
Smrt na černo
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Tam, kde hnízdí čápi
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1974 Motiv pro vraždu
Tanečník
Za volantem nepřítel
1973 Kdo je kdo (TV film)
O ševci Matějovi (TV film)
Pokus o vraždu
1972 Aféry mé ženy
Lupič Legenda
1971 Kam slunce nechodí... (TV film)
Lekce
Tajemství velikého vypravěče
Ženy v ofsajdu
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
F. L. Věk (TV seriál)
Pěnička a Paraplíčko
1969 Bellevue (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Maratón
1967 Jak se krade milión
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
1966 Kočár do Vídně
1963 Maškaráda (TV film)
Na laně
1962 Prosím, nebudit!
1961 Procesí k panence
1960 Ledoví muži
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1952 Začínáme žít (studentský film)
1950 Past
Zvony z rákosu

Dokumentární

2014 Hrdý na svůj klub
Tajemství Stelly Zázvorkové (TV film)
2010 13. komnata Iva Niederleho (TV film)

TV pořady

2005 Všechnopárty (TV pořad)
1999 NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace