foto

Stella Zázvorková

  • nar. 14.4.1922
    Praha, Československo
  • zem. 18.5.2005 (83 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí."

Toto jsou slova vynikající komediální herečky Stelly Zázvorkové (jméno Stella jí dala její matka podle románu „Stella“ od Camilla Flammariona). Narodila 14. dubna 1922 v Praze módní návrhářce a architektovi Janu Zázvorkovi st. (1884 – 1963). I její bratr Jan Zázvorka ml. (1914 – 1991) se věnoval umění, byl filmovým architektem. V letech 1946 – 1947 byla manželkou herce Miloše Kopeckého (1922 až 1996). V dětství hodně sportovala a ráda jezdila na koni.

Po nižším gymnáziu se neúspěšně pokoušela dostat na Stání konzervatoř. Vystudovala tedy anglickou internátní školu. Velmi dobře prý ovládala sedm cizích jazyků. Nakonec se přeci jenom touha po hraní zvítězila. V letech 1939 – 1940 navštěvovala hereckou školu při divadle E. F. Buriana. Následující rok již započala s pravou hereckou prací. Prošla Dětským divadlem Míly Mellanové (1941 – 1944), Větrníkem (1945 – 1946), Divadlem satiry (1946 – 1948), Realistickým divadlem (1949 – 1950), Divadlem D 34 (1950 – 1955), Divadlem ABC (1955 – 1962) a Městskými divadly pražskými (1962 – 1993), kde už ale od roku 1985 pracovala na poloviční úvazek. Hostovala i na dalších divadelních scénách.

Stella Zázvorková byla herečkou nezdolného temperamentu. Všechny její role byly obdařeny velkou životností a elánem. I když měla velké dramatické nadání pro charakterově titěrné kreace, proslavila se jako jedna z největších českých ženských komiků 20. století. Její škála byla opravdu obdivuhodná. Přes rázovité manželky, semetriky, klepny, paničky a sousedky, jež ještě více potrhovala mluveným projevem výrazným hlasem a rychlou gestikulací, se dostala až ke starým kyselým babkám a hodným babičkám.

Na divadelních prknech se předvedla jako Célie („Domnělý paroháč“), Tornado Lou („Limonádový Joe“), Mastilka („Fidlovačka“), Elisabeth („Těžká Barbora“), matka („Třetí přání“), Tekla („Ženitba“), Lýdia („Purpurový ostrov“), Melanie („Pan Hamilkar“), paní Vogelová („Bouře ve sklenici vody“), Paddyová („Podivná paní Savageová“) a Vachová („Srpnová neděle“), Ona („Staromódní komedie“), sestra („Třináctá sestra“), Coco Pinchrdová („Ten, kdo utře nos“), Boylová („Past na myši“) a nebo císařovna Marie Terezie („Milá máti, milá dcero“).

Po první úloze prodavačky v Bílé labuti ve Vávrově dramatu ŠŤASTNOU CESTU (1943) se od 50. let stala jednou z nejoblíbenějších a nejobsazovanějších českých filmových hereček. Velkou škálu jejích postav tvoří různé malé role slečny na vdávání (VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA), manželky (HUDBA Z MARSU), Máničky (ANDĚL NA HORÁCH), Pošahalové (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), občanky (MUŽ V POVĚTŘÍ), prostitutky s bičem na stole (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), matky Bedrnové (ŠKOLA OTCŮ), návštěvnice vinárny (PRVNÍ A POSLEDNÍ) i Marešové (CHLAP JAK HORA).

Které od 60. let byly spíše na odstupu. Přesto se uvedla v malých postavách paní Růženy (AŽ PŘIJDE KOCOUR), domovnice (PŘÍBĚH DUŠIČKOVÝ), kartářky (ČINTAMANI & PODVODNÍK), bytné (SVATBA JAKO ŘEMEN), paničky Wertheimové (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), Anežky (ODVÁŽNÁ SLEČNA), umývačky nádobí (SKŘIVÁNCI NA NITI), Otisové („PANE, VY JSTE VDOVA!“), prostitutky Peggy („ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“), tety Klotyldy (SLAMĚNÝ KLOBOUK), tety Emilky (HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU?), matky Vávrové (DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD), dvorní dámy (NOC NA KARLŠTEJNĚ), vesničanky (TRHÁK), kuchařky Františky (KONEC STARÝCH ČASŮ) a nebo babičky (KOUZELNÝ MĚŠEC, Z PEKLA ŠTĚSTÍ a KYTICE).

I těmito menšími rolemi se dokázala natrvalo vtisknou do pamětí a srdcí diváků, což potvrdila i ve velkých komediálních úlohách. Diváci si ji jasně pamatují jako vesničanku Přibylovou v Machově komedii TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (1963) a v jejím pokračování TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (1973), hospodskou Růženku Musilovou v komedii MEZI NÁMI ZLODĚJI (1963) Vladimíra Čecha, chůvu v Zemanově pohádce ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968), matku Boháčkovou ve Filipově komedii UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA (1969), ráznou manželku policejního komisaře Zdychynce (Vladimír Menšík) v kriminálce PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA (1970), kadeřnici Bertu ve sportovní ŽENY V OFSAJDU (1971), školnici Vondráčkovou ve Vorlíčkově pohádce DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971), trochu potrhlou docentku Mráčkovou v komedii Václava Vorlíčka JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974), s bývalým manželem Milošem Kopeckým jako manžele Novákovy v Schulhoffově komedii ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! (1976) a v jejím volném pokračování CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ… (1980), kde však již Miloše Kopeckého nahradil Jiří Sovák, královnu Anežku v další Vorlíčkově pohádce JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (1977), velkochovatelku dobytka Lopezovou ve Sci – Fi komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977), proti mužům zaujatou aktivní babičku v Míkově komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980), Andulku v komedii Marie Poledňákové ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE (1986), babičku v pohádce MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO (2001) atd.

Posledních deset let přineslo Stelle Zázvorkové snad nejlepší filmové úspěchy. Byla nominována na Českého lva (1996) „Za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli“ díky úloze protikomunisticky smýšlející matky hlavního hrdiny hudebníka Louky (Zdeněk Svěrák) v oscarové KOLJE (1996) Jana Svěráka, získala úlohu babičky Šebkové v Hřebejkově retrospektivní komedii PELÍŠKY (1999) a až napodruhé Českého lva (2001) za titulní úlohu, s Vlastimilem Brodským v kouzelném duu, manželky Emilie ve smutné komedii BABÍ LÉTO (2001). Těsně před smrtí stihly diváci v kinech uzřít její postavu babičky v Renčově komedii podle románu Michala Viewegha ROMÁN PRO ŽENY (2005) a pět měsíců po svém skonu se uvedla naposledy jako babička Miriam Marešová v komedii HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ (2005) Vladimíra Morávka.

Neopomenutelná byla také práce Stelly Zázvorkové pro rozhlas („Pavilón humoru“, „Husaři“, „Lakomec“ apod.) a televizi v inscenacích (MEDVĚD, USPOŘENÁ LIBRA, SVATEBNÍ CESTA ANEB JEŠTĚ NE, EVŽENE!, KLÍCKA, JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU, SVATBA, SKŘÍŇ, AZYL či NA PSÍ KNÍŽKU), kde snad nejvíce vyniká její zahořklá sestra Kalinová ve Filipově TV filmu LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU (1975) s Karlem Högerem a Blankou Waleskou, a seriálech (RODINA BLÁHOVA, TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, PÍSEŇ PRO RUDOLFA III., HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, FANTOM OPERETY, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, DYNASTIE NOVÁKŮ, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, DRUHÝ DECH, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, POMALÉ ŠÍPY, ŽIVOT NA ZÁMKU nebo ČERNÍ ANDĚLÉ ).

Jako kouzelná vypravěčka namluvila řadu pohádek a textů na audio nosiče („Fimfárum“, „Žluté mužátko“) a doprovodila televizní Večerníček MATYLDA (2000). Autorsky se podílela na několika kuchařkách a na svých vzpomínkách „Stella o sobě: …život je jiné jeviště“ (1998). Její profil je zachycen i ve známém dokumentárním cyklu GENUS (1996). Za své umění obdržela titul Zasloužilé umělkyně (1982), Cenu Senior Prix (1993), Cenu Thálie (2000) „Za celoživotní mistrovství v činohře“, Cenu Týtý (2002), české státní vyznamenání Medaile „Za zásluhy“ (2003) a na samém sklonku života druhého Českého lva (2004) za „Dlouholetý umělecký přínos“ českému filmu.

V posledních letech života ji ztěžovali aktivní uměleckou práci těžké zdravotní neduhy. Herečka Stella Zázvorková se jako jedna z mála hereckých klaunů zapsala do paměti několika generací divadelních, filmových, televizních a seriálových diváků (včetně těch nejmenších). I když ji v 50. letech postihla velká tragédie úmrtí vlastní dcery, nikdy neztratila životní optimismus a radost ze života. Kromě řady hereckých přátel (př. Miroslav Horníček, Vladimír Menšík, Jan Werich, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský) si uznání vydobyla i mezi filmovými režiséry (Petr Schulhoff, Václav Vorlíček, Martin Frič, Oldřich Lipský, Zdeněk Podskalský atd.). Stella Zázvorková zemřela 18. května 2005 v Praze, měsíc po svých osmdesátých třetích narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Můj muž je Einstein (TV film)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2004 Román pro ženy
2002 Na psí knížku (TV film)
2001 Azyl (TV film)
Babí léto
Černí andělé (TV seriál)
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Skříň (TV film)
2000 Kytice
Matylda (TV seriál)
Milá máti, drahá dcero (divadelní záznam)
Společnice (TV film)
1999 Jáma (TV film)
Pelíšky
Z pekla štěstí (TV seriál)
Z pekla štěstí
1998 Bedřich má psy rád (TV film)
Intuice (TV film)
Listonošky (TV film)
Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 Svatba (TV film)
1996 Kolja
Kouzelný měšec
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Nováci (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Róza, strážné strašidlo (TV film)
Třetí noc pro čaroděje (TV film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Chacun pour toi
Království květin (TV film)
Pomalé šípy (TV seriál)
Správná šestka (TV seriál)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Romeo a Julie (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
Konec starých časů
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1986 Buchty (TV film)
Domek u lesa (TV film)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Kouzelná raketa strýčka Jedličky
Princ a skřivánek (TV film)
Prstýnek bez kamínku (TV film)
Tichá domácnost (TV film)
Velká filmová loupež
Zkrocení zlého muže
1985 Jestli jednou odejdu (TV film)
Křídlovka pro Majoránka (TV film)
O chytrém Honzovi (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Bandité (TV film)
Berete se dobrovolně? (TV film)
Bohyně krásy (TV film)
Hodinář (TV film)
Hubertus (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
O nosaté čarodějnici (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Štěstí (TV film)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 Domeček plný koleček (TV film)
Létající Čestmír (TV seriál)
Oči pro pláč
Takový talent (TV film)
Výtah (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Lék (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
1981 Kdo chce kam... (TV film)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
Zkouška (TV film)
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Host (TV film)
Lakovka (TV film)
Moje kone vrané (TV seriál)
Ten svetr si nesvlíkej
Trhák
Zabijačka (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Hezký štědrý večer (TV film)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Lustr (TV film)
O chudém královstvíčku (TV film)
Trafika (TV film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Miluji Tě (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
Prodaná babička (TV film)
Stříbrná pila (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Vondráčkovo pozdní odpoledne (TV film)
Zuby (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Fanda (TV film)
Jak se budí princezny
Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Nevěsta (TV film)
Štipku soli (TV film)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Podnájemníci (TV film)
Stratená dolina
To byla svatba, strýčku! (TV film)
Výslech (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Zypa Cupák (TV film)
1975 Čert na zemi (TV film)
Dva muži hlásí příchod
Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Režisér (E08)
Romeo z autobusu (E07)
Zasloužilý všeumělec (E05)
další epizody
Lístek do památníku (TV film)
Medvěd (TV film)
O té velké mlze
Tak láska začíná...
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Bestie (S01E06)
1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Večeře (TV film)
Zahrada (TV seriál)
1973 Noc na Karlštejně
Tři chlapi na cestách
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Medvěd pro hosta (TV film)
Z nových pověstí českých: Dívčí válka (TV film)
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Bakaláři (TV seriál)
Dívka na koštěti
Klícka (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
Slaměný klobouk
Sto dukátů za Juana (TV film)
Strýčkův sen (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Fantom operety (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
Partie krásného dragouna
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Ta slepička kropenatá (TV film)
1969 Odvážná slečna
Skřivánci na niti
Utrpení mladého Boháčka
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Přísaha (E01)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Příliš mnoho něhy
Šíleně smutná princezna
1967 Happy end
Inzerát (TV film)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Svatba jako řemen
Ta naše písnička česká
Tři přadleny (TV film)
Zmluva s diablom
1966 Prostě ani muk
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Vrah zo záhrobia
1965 Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Třicet jedna ve stínu
1964 Archimedov zákon
Čintamani & podvodník
Drahý zesnulý (TV film)
Příběh dušičkový
Táto, sežeň štěně!
Tři chlapi po roce (TV film)
1963 Až přijde kocour
Einstein kontra Babinský
Mezi námi zloději
Ostrov Dynamit (TV film)
Šach mat (TV film)
Tři chlapi v chalupě
Uspořená libra (TV film)
1962 Anička jde do školy
Dva z onoho světa
Každý svého špiona (TV film)
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Cecílie 470
Medvěd (TV film)
Procesí k panence
Spadla s měsíce
1960 Chlap jak hora
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1959 První a poslední
Přátelé na moři
Rodina Bláhova (TV seriál)
1958 Co řekne žena...
Hvězda jede na jih
Mezi nebem a zemí
O lidech okolo stolu
O lidech před pultem a za ním II.
1957 Florenc 13,30
Konec jasnovidce
Silvestr 1957 (TV film)
Škola otců
Tam na konečné
To byla noc
1956 Dobrý voják Švejk
Husaři (divadelní záznam)
Kudy kam?
Platit, prosím!
Robinsonka
Zaostřit, prosím!
1955 Anděl na horách
Hudba z Marsu
Kam s ním?
Muž v povětří
Návštěva z oblak
Něco se tu změnilo
Nechte to na mně
Větrná hora
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Pane vrchní, platit! (TV film)
Psí starosti
1943 Šťastnou cestu
1941 Modrý závoj

Dokumentární

2014 Tajemství Stelly Zázvorkové (TV film) - a.z.
2011 Inventura Febia: Miloš Kopecký a Stella Zázvorková (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2006 Příběhy slavných: Neřízená střela Stella (TV film)
2005 Příběhy slavných: Hovorově Horňas (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Film o filmu: Babí léto (TV film)
Film o filmu: Kytice (TV film)
Jak se točilo Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (TV film)
Nespoutaný živel (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
To byl Jiří Sovák (TV film)
1999 Cenzurované sny (TV film)
Příběhy slavných: Světák Jan Libíček (TV film)
1997 Výlety Miroslava Horníčka
1962 Kýč je když...
1960 Cirkus jede!
1956 Křivé zrcadlo
U lékaře
1955 Jako doma

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
Sportu zdar! (TV pořad) - a.z.
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2004 Báječný ženský (TV pořad)
Na mušce (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
2002 Já a moji synové... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Moudra starého klauna: V takový krásný společnosti (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Perličky P z Hovorů H (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
Znovu Na Vlachovce (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
Werichiáda (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 Když se dva setkají (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1981 Šest ran do klobouku (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
1972 Silvestr budiž pestr (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)

Hudební videoklipy

1967 Karel Gott: Večerní chorál (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace