Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Oproti oficiálnímu tvrzení distributora nejde o pořádný dokument o ruském hokeji, ale o pohled na ruský hokej skrze příběh Vjačeslava Fetisova. Který je mimochodem ruský ministr sportu a velký vlastenec, takže můžete hádat jak objektivní dokument to je. Navíc...Gabe Polsky je jeho kamarád. Přesto tam pár informací najdete...resp. je to spíš pro lidi, kteří o hokejové historii nic moc neví. Mnohem zajímavější a živější je příběh Ruské pětky v Detritu ...dozvíte se tam prakticky i to co tady, ale je to ucelenější a hokejovější. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vjačeslav Fetisov a několik jeho spolubojovníků nám dávají nahlédnout pod pokličku sovětského národního hokejového týmu. Všichni prošli hokejovým tréninkem u Anatolije Tarasova, který se bohužel dostal do nemilosti u Brežněva a na jeho místo nastoupil svorně nenáviděný Viktor Tichonov. Ten zavedl jedenáctiměsíční uzavřený výcvikový tábor, kde se trénovalo čtyřikrát denně a hokejisté se z areálu dostali maximálně o jednom víkendu za měsíc. S manželkami si mohli jen telefonovat, s umírajícím otcem se nedostali šanci rozloučit, vlastní děti je při příjezdu na měsíc dovolené nepoznávali. A pak se to všechno (SSSR nevyjímaje) začalo hroutit... Zajímavé nejen pro hokejové fanoušky. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími minutami neskutečně poutavý dokument. Škoda že se nepodařilo znatelně natáhnout stopáž, protože prostor by se zde pro to určitě našel. Fetisov musel ve své době být neskutečný pojem a vůbec jsem netušil jak těžké měli hráči pravděpobobně nejlepší hokejové lajny na světě začátky v Americe. Potutelně jsem se usmíval, když si Gretzky a spol. proti nim ani neškrtli. 90% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kdybych o (sovětském) hokeji vůbec nic nevěděl, asi budu nadšený. Jenže dokument jednostranně vychází z povídání Vjačeslava Fetisova a temných stránek jeho i SSSR se dotýká "diplomaticky" (tedy krom diktátorského trenérství Tichonova, tam to zjevně bylo osobní). Raději manipulativně ždíme emoce vlezlým sledováním slzavých pohledů při prohrách (Lake Placid 1980), výhrách (ZOH '84), "zradách" či jiných tragédiích. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze vice hracu nedostalo tolik prostoru jako Fetisov a ze Tichonov udajne odmitl v dokumentu vystoupit. Jinak zajimavy pohled pod poklicku sovetskeho hokeje, kterou v 80. letech proslavila legendarni petka, jejichz jmena jsem znal nazpamet uz v sesti letech. Velka ztrata pro svetovy hokej, ze ackoliv je film teprve rok stary, uz neziji tri "ucinkujici"- Tichonov, Krutov a Romisevskij... ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama