Reklama

Reklama

Šachová horečka

  • Sovětský svaz Šachmatnaja gorjačka (více)

Recenze (15)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie celkom podarení groteska. Chvíľku mi trvalo, kým som sa naladil na ich strunu, keďže hneď v prvých scénkach turnaju, film pôsobil viac dramaticky, a keďže som poriadne nevidel na šachovnicu, nevedel som čo sa deje. No keď sa rozbehol príbeh mladého nadšenca šachu a jeho nevesty, ktorej všade prítomná propagácia šachu prekáža, musel som uznať, že ide o veľmi sofistikovaný a a inteligentný humor. Nemyslím si, že sa na tom nepobaví človek čo šachy nepozná ale to nadšenie a detaily prezrádzajú fakt, že tvorcovia sú prinajmenšom rovnaký milovníci tejto hry, ako hlavná postava. Na to, že ide o Sovietsku produkciu, je to celkom svieže a je to bez zbytočných ideologických nánosov. Možno preto, že ide o jeden z ich národných športov____ a možno nie. To neviem. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Podarena taskarice (napad) ze socialistickeho Ruska, kde umi hrat (hraje) sachy opravdu kazdy: policajt, slepy zebrak a i par velmistru z velkeho turnaje z velke zeme, kde zitra jiz znamena vcera zahledneme - Capablanca. Osobne jsem na velmi nizke sachove urovni, i kdyz tahnout konem nebo rosadu zvladnu, ale pres zdarile exteriery a interiery ve vztahu k sachovnici nebo figuram tomu k dokonalosti jeste kousek chybelo... ()

Reklama

Jehan 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, čeho byla ruská filmová avantgarda v té době schopná. Filmová řeč je nadmíru dynamická. Vizuální styl je absolutně nadčasový a inspirativní! Kdo má rád šach, ten si libuje dvojnásob. Koneckonců, máme tam tam geniálního velmistra jménem Capablanca! Už to mě odrovnalo! A to tam někdo níže objevil i Rétiho... Vtipné, zábavné, nadčasové. Pudovkin mě opět dostal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Verze: 28 minut) „Vzpomeň si drahá, že šachy jsou nebezpečné pro rodinný život!“ Úplný začátek ještě není nic zvláštního, ovšem od prvního záběru na hlavního hrdinu (cca po 4 minutách) to začne být neskutečná sranda. Šachová horečka je výborná komedie s naprosto jednoduchým, ale maximálně funkčním a hlavně zábavným tématem. Šachy jsou všude, všichni jimi žijí, od mimina, které z kočárku krade poutač na turnaj, přes „slepého“ žebráka, dědu-utěšitele, fanatické lékárníky až po policistu nahánějícího černého pasažéra. Šachy, resp. šachovnice, zde slouží jako motiv ponožek, kapesníku, dortu, čepice, pouzdra na cigarety ale i obyčejné chodby. Ze scén mě nejvíce rozesmálo zbavování se všeho šachového a také koťat. Nechybí tu také cameo roličky pro skutečné šachové mistry a zcela zásadní a v případě hlavního hrdiny dokonce existenční otázka: „Může být láska silnější než šachy?“. Jednoznačných 5* a Šachová horečka je pro mě možná vůbec nejvtipnější němou komedií vůbec. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Fraška po Rusku. Místy připomíná němé chaplinovky. Místy vtipná, jindy lehce smutná němá komedie s krásným a romantickým koncem. Příběh mladého šachysty, který miluje tento sport až přespříliš, zanedbává svoji krásnou milou. A té se to přestává líbit. Je z toho také nešťastná. On sám to nebere na velkou váhu, do té doby než si uvědomí, že láska je důležitější. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Záběry z šachového turnaje jsou z Moskvy roku 1925. (Kulmon)
  • Ve filmu je možné spatřit významné šachové velmistry 20. let 20. století, jmenovitě se ve filmu objevuje Capablanca, Grünfeld, Réti, Spielmann, Marshall, Torre či Yates. (Kulmon)

Reklama

Reklama