Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Sám se ve svém komentáři nehodlám vrtat v historických faktech, které už zde jsou zmíněna, nýbrž samotným filmem, který sám o sobě stojí za to. Tak v prvé řadě je to hudba. Kdo si film užije přes kvalitní reprosoustavu, bude určitě nadšený v horším případě stačí kvalitní sluchátka s kterými kýžený efekt dosáhnete také. Hudba je monstrózní a podmanivá v námořních bitvách naprosto úchvatná. Samotné bitvy, jsou velkolepou přehlídkou námořní válečné taktiky, ale i filmařského umu a smyslu pro dokonalost. Dokonalost spojenou s precizností, při vytváření tak jedinečných a jistě velice nákladných bitevních scén, které jsem osobně sledoval s otevřenou pusou. Mocenské boje, politikaření a zákulisní tahy, to je sviňstvo které je věrné každé době, včetně té dnešní a tak člověk může maximálně poznamenat, jaké to bylo, je a bude k zblití. Michiel de Ruyter byl holandský národní hrdina, kterého si tehdejší Holandsko rozhodně nezasloužilo! Zůstane navždy zapsán v dějinách, jako brilantní vůdce, stratég a námořní admirál. Co je pro milovníky letectví, třeba Bitva o Británii, tím bude pro milovníky námořní historie tento film! Opravdu úžasná podívaná! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Krásne lode, gigantické námorné bitky a sympatický hlavný hrdina. Až sa nechce veriť, že to stálo 8 miliónov euro, Američania by na niečo takéto potrebovali 300 mega dolárov. Žiaľ, ešte by to chcelo scenár bez prešvihnutého pátosu, bez brutálneho prekrúcania histórie a so živými dialógmi. Úplne najviac mi ale vadilo, že tomu celkom chýba dobovosť v správaní postáv. Ani náznak mravov 17. storočia, všetko sú to dnešní ľudia v drahých historických kostýmoch, ktorí sa správajú ako dnešní ľudia, vrátanie podávania rúk, bodrého tľapkania po pleciach a nerešpektovania hierarchického rozdelenia spoločnosti. To ma fakt sralo, najmä keď zároveň sledujem Wolf Hall, kde sú tieto záležitosti dovedené do dokonalosti. Navyše, aj tie námorné bitky sú natočené úplne jednotvárne už zhruba v tretine filmu omrzia. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Hromsky epický, se skvělým hudebním doprovodem (Trevor Morris si ušislyšně půjčil pár svých nápadů z Vikings) a podivně sympatickým hlavním hrdinou, kterej než největšího admirála všech dob připomíná spíš jen chlápka z vesnice, kterej právě vylez z hospody s pupkem narvaným pečínkou. Po všech těch modelovských, vysvalených a strašně cool hlavních charatkerech je tohle příjemná změna, co se týče ztvárňování národních hrdinů. Zachování určitých historických detailů taky dost potěšilo (řezání různých částí těla, obrazy a podobně). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Překvapení z Holandska, které mě nadchlo. Vykoumaný film a navíc se z toho vykrystalizuje velkolepý příběh. Charakterizovat film jako dobrý je málo, bylo to přímo precizní. Perfektní rytmus střídání vypjatých pasáží s nejrůznějšími detaily je důmyslně vymyšlen. Skvělá hudba podtrhuje atraktivní napětí. Zkraje mě herec Frank Lammers v postavě Michiel de Ruyter moc nesedl, ale postupem času je třeba přiznat, že jeho zvláštní mužný zjev mi začal imponovat. To mě přivedlo k myšlence, že jeho účast v hlavní roli je naprosto zasloužená. Popravdě řečeno, je fakt, že byl famózní. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie trvalo 46 dní. (beso74)
  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama