Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi milé filmové překvapení. Tvůrci si nehráli na Hollywood a to bylo moc dobře. Sympatický Frank Lammers, na kterého jsem kulila oči, neboť kdyby mu zastřihli vlasy, byl to řidič ČSAD, kterého potkávám každé ráno.Jinak výborně uchopený námět o admirálu Michielu de Ruyterovi, který se před mocenskou vrchností ani v bouřlivých časech na hraně občanské války neohnul, byl vynikající, takřka geniální stratég, kterým Britům pěkně zatopil pod lodním kotlem a též báječný manžel i otec. Holanďané mohou být plným právem na tohoto muže hrdi. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Také Nizozemci měli svého hrdinného kapitána Korkoraana. Tenhle Holanďan však kupodivu nezabloudil a v nejtemnějších hodinách 17. století docela vytrhl své zemi trn z Haagu. A teď je z toho velkolepý a spektakulární film s megalomanskou, na Evropu až neuvěřitelnou výpravou a námořními bitvami jako prase, na který jsem zálibně čuměl jak celiakik na čerstvě upečený rohlík. Až si člověk říká, jak to že si země s poloviční rozlohou a s jen o šest miliónu více obyvateli klidně lajsne naprosto smerfetní historický spektákl, který si s přehledem vytírá prdel i s nejdražšími holyúdskými bourači bloků, a ve zdejších lůzrech a hnojích se vytasíme maximálně tak s trapně kašpárkovskou inscenací Husa? Inu, asi kultura národa. Nežije tam totiž sedmdesát procent nevkusných tupých lopat, které chodí do kina jen na Vívegovy egoistické rektální výtěry a Troškova homicidní homosvinstva! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Holanďané naplno ukazují, že historické velkofilmy už skutečně nejsou jen doménou americké produkce, ale i další země je zvládnou naprosto bez problémů a to v kvalitě, která místy až omračuje. Ty námořní bitvy jsou zde skutečně skvělé, místy je top patetické, ale to překvapivě tolik nevadilo. K životopisným filmům to patří. Výborné. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, pekne natočené námorné bitky, ale prečo preboha musel režisér toľko masturbovať samoúčelnými spomalenými zábermi? Mám ich rád, veľa scén vďaka nim vyzerá efektnejšie, no čoho je moc, toho je príliš. Film mohol byť kratší o pol hodiny, ak by sa využívali v správnej miere, nie spomaľovať každú chvíľu úplne nepodstatné veci, ako cválanie koňov, ktoré ťahajú koč... Niekto chcel byť tak moc cool, až to zvrzal a spravil z toho len ďalšiu bayovku. 70% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)
  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)
  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama