Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Že bych se dívala na filmy tématicky zaměřené na námořní bitvy to nemohu říct, ale tohle byl dokonalý film po všech stránkách. Chválím úžasný vizuál, herecké výkony bez výtky a já byla po dlouhé době fascinovaná snad úplně vším......včetně všech bitev a samozřejmě, že jsem o tomto muži a této historické události v dějinách Holandska nevěděla ani ťuk. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Obsažný "historický" film o holandskom námornom hrdinovi. Film, ktorý ponúka divákovi predovšetkým ohromujúci vizuál a výborné efekty súvisiace s námornými bitkami, skrátka ide o výborne natočený film. V prvom rade si však treba vyjasniť jednu vec. Niektoré historické udalosti okolo tohto hrdinu tu boli síce spomenuté, ale zvyčajne to bolo hrozne poprekrúcané a zjednodušené. Najviac mi však vadil ten ohromný časový nesúlad, ktorý zo snímku robí prakticky len alternatívnu históriu. Nebudem zachádzať do podrobností, pretože tie už v komentároch boli spomenuté, ale treba to vziať do úvahy a hlavne nebrať film ako historický materiál. Avšak pokiaľ sa na snímok dívame očami fiktívneho, obsiahleho a epického hrdinského príbehu zasadeného do historických reálií, navyše veľmi silne emotívne podfarbeného a výborne vizuálne prepracovaného, tak ide rozhodne o nadpriemerné filmové dielo. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místy zbytečně sentimentální oslava nizozemského státního pokladu. S velkým povděkem kvituji akční film, jehož hlavní hrdina není neprůstřelný samozažehávací univerzální voják. K mému velkému překvapení mě bavily i námořní bitvy. A Michielovi jsem velmi záhy započala poměrně dost fandit, protože je velký sympaťák. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Historický vekofilm o známom (pre holanďanov určite) admirálovi, ktorý svojho času vybojoval veľké námorné bitky v prospech malého Holandska. Vo filme sú námorné bitky zvládnuté veľmi dobre, dej trochu zaostáva iba na pevnine, avšak intrigy politikov aj ten okorenia dostatočne nato, aby som filmu nakoniec udelil nie 3 ale 4*. Tentokrát hodnotenie užívateľov na čsfd kvalitu filmu vystihuje veľmi dobre. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Aby mohli byť organizované aj školské a rodinné premietania, bola zostrihaná aj verzia s obmedzením len do 12 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama