Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Africká část filmu byla výborná a emočně hodně silná. Americká „jen“ mírně nadprůměrná, lehce úsměvná, smutná a dojemná zároveň. Tak či tak jsem se necítil nějak zvlášť citově vydírán, což mě před projekcí docela strašilo. Vyloženě mi vadila snad jen ta občasná naivita. Celkově dávám slušné 4*. „Bezdůvodně se usmívat, není to neupřímné?“ – „No jo. Je to totální kravina. Ale Američani to mají rádi. A teď tady žijete, takže to musíte udělat taky.“ ()

classic 

všechny recenze uživatele

Decentná africká dráma o utečencoch zo Sudánu,ktorí museli čeliť zoči-voči nebezpečenstvu straty života,lebo Zubatá brala hlava-nehlava...Utiecť bolo jediné východisko,prejsť niekoľko stoviek míľ,potom sa dostať do tábora a mať šťastie,že sa dostaneš do štátov,do Missouri,kde čakajú lepšie začiatky,ale aklimatizovať sa v novom prostredí nebude jednoduché...Takéto šťastie sa dostane trom bratom a jednej zo sestier,ale jeden z bratov ostal v nepokojnej Afrike pred 13 rokmi,vtedy zachránil životy detskej výprave,kde stačil kúsok nepozornosti a všetci by skončili zle nedobre.Na začiatku vidím ako Mamere,Jeremiah,Paul a Abital v dospelejšom veku nasadajú do lietadla,celí vysmiati odchádzajú preč z krajiny,ktorá im priniesla bolesť a smútok,rozprávač Mamere začne v retrospektíve vyrozprávať STORY spred trinástich rokov,keď boli ešte deti,ako prišli vojaci do dediny a začali strieľať,kosiť,likvidovať obyvateľov,tak hŕstka ich odišla,stretli ďalších,ktorí bohužiaľ,také šťastie nemali,že by sa dostali do tábora.Hop.Sme späť.Prichádzajú do Ameriky,kde sa ich ujíma pôvabná,sexy,atraktívna Carrie,t.j Reese Witherspoon je taká krásna,že hlavné roly hrajú afroameričania,kde predstavitelia ich úloh sa správajú ako ich predchodcovia,ktorí ani nevedeli,čo je to telefón alebo FASTFOOD McDonald's... Reese sa tu vyskytuje zriedkavo,film je najmä o tom,čo urobí nové prostredie,ktoré je situované do betónovej džungle,kde ich africká civilizácia je niekde úplne inde,nespočetné svetelné roky ďaleko.Film je situovaný do roku 2001,kde Amerikou a Svetom otriasli teroristické útoky na W.T.C,a tak sa im sociálne podmienky ešte skomplikujú.Musia mať prácu,aj keď ju dva krát nemusia.Všetko majú pod kontrolou producenti BRIAN GRAZER a RON HOWARD,ktorí vedia ako bude človek reagovať na takúto nemilú tému,tak aj vreckovky si treba nachystať...Inak černošské filmy sú v posledných rokoch v kurze... ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Čisté emoce netvořené umělými vztahy, ale životními událostmi drsných Afrických zemí (do nichž podnikatelé přinášejí skrze armádní síly demokracii a kradou si nerostné bohatství). Příběh lidí, kterým se poštěstí přistát jakožto imigranti v USA a neznalí a traumatizovaní krutostí svého světa se snaží asimilovat - po svém. Smích střídá pláč a pláč smích. Zajímavý mix pocitů nabízí těžce stravitelný snímek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama