foto

Reese Witherspoon

  • nar. 22.3.1976 (40 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Začínala v reklamách, snažila sa presadiť ako modelka, no nakoniec sa stala jednou z najlepšie platených hollywoodskych herečiek súčasnosti. Zahrala si množstvo rozmanitých charakterov od zneužívanej obete psychopata, cez naivnú blondínku až po nevinný objekt túžby mladého sukničkára. Po tom, čo odmietla úlohy v niektorých zásadných hororoch, objavila sa v kontroverznej snímke AMERICAN PSYCHO ako priateľka znudeného finančníka, ktorý si kráti voľné chvíle zabíjaním prostitútok. Napriek sľubne sa rozbiehajúcej kariére otehotnela a stala sa matkou dvoch detí. Niekoľko nepremenených nominácií na Zlatý Glóbus nakoniec vyústilo v zisk ocenenia za výkon v životopisnom filme WALK THE LINE, pre ktorý si odniesla aj Oscara. Dnes ju mnohí považujú za budúcnosť továrne na sny a napriek tomu, že sa vyhýba škandálom, zostáva v pozornosti médií a patrí medzi najúspešnejšie ženy amerického filmového priemyslu.
Celým menom Laura Jean Reese Witherspoon sa narodila ako druhé dieťa do rodiny vojenského chirurga a zdravotnej sestry v Louisiane. Prvé štyri roky však prežila v nemeckom Wiesbadene, kam sa presťahovala s rodinou kvôli pracovným povinnostiam otca, v tom čase dôstojníka americkej armády. Po návrate do vlasti prežila takmer celé detstvo v Nashville, kde neskôr vyštudovala prestížnu Harpeth Hall School. Keď mala sedem rokov, začala sa zoznamovať so svetom modelingu a to jej zabezpečilo prvé úlohy v reklamách či prvenstvá v talentových súťažiach. Začiatkom deväťdesiatych rokov dostala prvú vážnu hereckú príležitosť v dráme MAN IN THE MOON, kde stvárnila bláznivú tínedžerku prežívajúcu prvú lásku. Obdobie účinkovania v televíznych filmoch a seriáloch započala pod režijným vedením Diane Keaton v romantickej snímke WILDFLOVER po boku Patricie Arquette a naďalej sa venovala herectvu popri štúdiu. Po jeho úspešnom ukončení v roku 1994 sa rozhodla herectvo presunúť na vedľajšiu koľaj a vybrala sa študovať anglickú literatúru na Stanfordsku univerzitu. Tieto plány sa onedlho zmenili a Reese prijala ponuku zahrať si v dvoch filmoch, ktoré sa stali odrazovým mostíkom jej hollywoodskej kariéry.
Veľkou príležitosťou pre dovtedy takmer neznámu herečku bola úloha nevzdelanej, ozbrojenej a vulgárnej puberťáčky Vanessy v thrilleri FREEWAY. Reese svojou kreáciou nevychovaného dievčaťa so slovníkom dlaždiča, ktoré sa má stať ďalšou obeťou úchylneho maniaka Kiefera Sutherlanda, všetkým vyrazila dych a už v prvopočiatku kariéry ukázala, že nemusí hrať len sladké naivky. Pravé tento typ role sa jej ušiel v nasledujúcej snímke FEAR, tiež thrilleri o zamilovanom dievčati, ktoré začne pomaly spoznávať pravú tvár svojho násilníckeho priateľa, stvárneného Markom Wahlbergom. S dvoma väčšími filmami na konte sa v roku 1996 nádejna hviezda Reese Witherspoon zapísala do mysle filmových kritikov a divákov ako súčasť nastupujúcej mladej generácie talentovaných hercov. Napriek tomu sa vyhýbala pre herečky jej vzhľadu typickým presladeným úlohám, nezviezla sa na vlne vyvražďovačiek a odmietla účinkovať v kultovom slasheri SCREAM z dielne Wesa Cravena.
Aj keď oba predošlé filmy neboli komerčnými trhákmi, otvorili atraktívnej blondínke dvere k ambicióznejším projektom. Fantazijná komédia PLEASANTVILLE predstavila Reese ako nadržanú tínedžerku, ktorá sa s bratom dostane pomocou ovládača od televízie do obľúbeného programu z päťdesiatych rokov. V čiernobielom filmovom svete skoro spôsobí svojim vyzývavým správaním katastrofu a preto musí jej vášne krotiť Tobey Maguire. Pre mladú herečku bolo cennou skúsenosťou zahrať si so skúsenejšími kolegami ako William H. Macy alebo Jeff Daniels v snímke, ktorá bola nominovaná na Oscara. Status hviezdy potvrdila v roku 1999 svojráznou adaptáciou románu Nebezpečné známosti, keď v CRUEL INTENTIONS stvárnila panenskú študentku Annette, ktorá sa stane predmetom stávky medzi dvoma zhýčkanými súrodencami. V nasledujúcom roku sa skôr venovala rodine, manželovi Ryanovi Phillipemu a ich prvému dieťaťu, dcére Ave Elizabeth. Aj popri materských povinnostiach si však našla čas na hosťovanie v sitcome FRIENDS v úlohe mladšej sestry Rachel a zahrala si snúbenicu psychopatického zabijaka Christiana Balea v šokujúcom spracovaní knižného bestselleru AMERICAN PSYCHO.
Veľkým návratom na strieborné plátno sa dá nazvať jej najväčší komerčný úspech s komédiou LEGALLY BLONDE. Príbeh o hlúpučkej blondínke, snažiacej sa vyštudovať právo na Harvarde bol v roku 2001 kasovým trhákom a stomiliónové tržby v amerických kinách nominovali hlavnú hviezdu Reese do prvej ligy. Pätnásťmiliónová suma, ktorú zinkasovala o dva roky neskôr za pokračovanie trapasov kariéristickej blondíny, ju vyniesla medzi najlepšie platené celebrity Hollywoodu. Ďalším zásahom do čierneho bola romantická komédia SWEET HOME ALABAMA, ale to už bola Reese Witherspoon definitívne prijatá divákmi i kritikou a stále častejšie sa umiestňovala na predných pozíciách rebríčkov popularity. Herectvo náhle začalo byť preskúmanou pôdou a tak založila vlastnú produkčnú spoločnosť Type A Films, ktorá je zmluvne viazaná na giganta Universal Pictures. Životopisná snímka WALK THE LINE o osudoch legendárneho country speváka Johnnyho Casha, kde stvárnila jeho dlhoročnú priateľku a manželku June Carter, jej vyniesla prvý Zlatý Glóbus v kariére. Vďaka tomuto filmu ju neminula ani pozlátená soška Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a dostala aj zopár ponúk od nahrávacích spoločností, ktoré zaujal jej spevácky výkon.
Mimo kamier je Reese vzornou matkou dvoch detí, dcéry Avy Elizabeth a snya Deacona, pričom kladie veľký dôraz na rodinu. S manželom, hercom Rynaom Phillipem obývajú vilu v kalifornskom Brentwoode a snažia sa čo najmenej využívať služby pestúnok. Ani usporiadaný rodinný život ich však neuchránil pred neustálym sledovaním paparazzov. Počas osláv šiestych narodenín dcéry Avy v zábavnom parku sa pokúšal zvečniť šťastné chvíle bulvárny fotograf, ktorý bol neskôr obvinený z ublíženia na zdraví, keď počas incidentu udrel kamerou malé deti v snahe získať detailné fotky herečky. Magazín People ju v roku 2004 vyhlásil za najlepšiu ženskú filmovú hviezdu a rok predtým vyhrala anketu o najhorúcejšiu blondínku v Hollywoode. Reese sa považuje za feministku, obdivuje Meryl Streep a rada by spolupracovala s bratmi Coenovcami alebo Petrom Jacksonom. Angažuje sa v charitatívnych organizáciách na záchranu opustených detí a bojuje za práva žien. Medzi jej zberateľské vášne patrí starožitná bielizeň a výšivky. Každopádne, niet pochýb o výnimočnom talente Reese Witherspoon, ktorá sa má stať najlepšie platenou herečkou všetkých čias so sumou 29 miliónov dolárov za účinkovanie v horore OUR FAMILY TROUBLE, čím by prekonala doterajší rekord Julie Roberts.

Baron "Visáč" Samedi

Herecká filmografie

2017 Downsizing
Wish List
2016 Big Little Lies (TV seriál)
Zpívej
2015 Divoká dvojka
The Muppets (TV seriál)
2014 Cena svobody
Divočina
Skrytá vada
2013 Devil's Knot
2012 Bahno z Mississippi
Tohle je válka!
2011 Voda pro slony
2010 Poznáš, až to přijde?
2009 Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (TV film)
Monstra vs. Vetřelci
2008 Čtvery vánoce
2007 Odvlečen
2006 Penelope
2005 A co když je to pravda?
Walk the Line
2004 Jarmark marnosti
2003 Pravá blondýnka 2
2002 Holka na roztrhání
Jak je důležité míti Filipa
2001 Labutí trumpetka
Pravá blondýnka
2000 Americké psycho
Malý Nicky - Satan Junior
1999 Kdo s koho
Nebezpečná síť
Velmi nebezpečné známosti
1998 Herkules (TV seriál)
Městečko Pleasantville
Nebezpečná zásilka
Soumrak
1997 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1996 Maniak
Milenec nebo vrah
1994 Do háje, no a co
Přátelé (TV seriál)
1993 Jackova ukolébavka
Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)
Sami v poušti
1992 Desperate Choices: To Save My Child (TV film)
1991 Divoký květ (TV film)
V měsíčním svitu
1989 Simpsonovi (TV seriál)

Dokumentární

2015 Nora Ephron: Všechno je námět
Unfiltered with Renee Young (TV seriál)
2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2013 Stevie Nicks: In Your Dreams
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2007 Maquillando entre monstruos (TV film)
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2001 Adam Sandler Goes to Hell
Inside 'Legally Blonde'
1999 The Directors (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2015 Best Time Ever with Neil Patrick Harris (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 After Lately (TV pořad)
2011 MTV Movie Awards (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Teen Choice Awards 2006, The (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Macy's 4th of July Spectacular (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Fashion Police (TV pořad)
Teen Choice Awards 2002, The (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
Revealed with Jules Asner (TV pořad)
Teen Choice Awards 2001, The (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace