Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Bez pocitu znechutenia alebo pohoršenia, s kľudným svedomím môžem povedať, že tento film je bezvýznamná blbosť ... možno som mohol dať jednu* za zopár vydarených obskúrnych, alebo inak zaujímavých záberov, za zaujímavý kasting (Jacob Reynolds pôsobí v niektorách záberoch naozaj kultovo) a vcelku príjemný hudobný podmaz... ale nedám..... tento film je hlúposť, ktorá "klame telom", a snaží sa divákovi nahovoriť, že je hlbokou umeleckou sondou do deziluzovanej americkej spoločnosti mladých... žiaľ, nie je!.... ak si niekto myslí, že ma iba znechutili sexizmus, uletenosť, fet, vulgarizmy...tak je iba povrchný dement .... videl som množstvo "horších" vecí, a hodnotil som ich vyššie (bárs aj ten oveľa zaujímavejší Ken Park).... film je proste výrazovo veľmi plochý, bezkoncepčný, jednoduchý až primitívny, zdĺhavý a prázdny.... sorry, ale mňa nejaké týranie mačiek a nasávanie toluénu fakt z kresla nedvíha :-/ ....úprimne, tešil som sa na čistokrvnú lynchovinu, film som mal "v hľadáčiku" už pár rokov, ale naozaj ma sklamal.... nedal mi zhola nič (a práve pocit rezignácie, stratenosti a existenciálnej prázdnoty mladého človeka som tak túžobne od tohto snímku očakával :-/ ) ..... Korine nech sa dá radšej na dokumentárnu tvorbu, myslím že by mu sadla viac.... alebo ok, dám 1* :) predsa len som si z toho dosť pamätal aj po 5 dňoch, čo znamená že mi to iba tak neprešumelo hlavou ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Film v dokumentárním stylu, s jistou dávkou výpovědní hodnoty, ale bez děje (což by zas tolik nevadilo), bez atmosféry a hlavně bez pointy (pokud nepovažujete za pointu to, že byste nechtěli žít v takový zvrácený díře plný zhovadilejch omezenejch "lidí"), který by byl rád uměním, ale bohužel se jen se tak tváří, protože na víc prostě nemá. Ohrazuju se proti tvrzení, že když mě "film" podobnýho ražení znechutil, nehodnotim ho přívětivě. Uvědomuju si, že takové věci se ve světě děli, dějí a dít budou, ale o to přece vůbec nejde. Prostě nemůžu hodnotit kladně film, který se ani filmem nazvat nedá, když už, tak možná hraným dokumentem, ale to - jak už tu někdo řekl - zahleděným do sebe, bez přesahu, bez něčeho víc, co by z něho dělalo ono umění. ()

Reklama

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tomto filmu rozporuplného, myslím si, že zde není co řešit. Gummo je něco mezi absolutním kýčem a rádoby progresivním kýčem. Takže zde je možná jediný rozpor. Film se snaží být hodně drsný a používá k tomu scény, které jsou dost nechutné, ale narozdíl od jiných podobných filmů, tyto snahy vychází zcela naprázdno a co je ještě horší jsou vyloženě trapné. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

do malého, redneckého mestečka vtrhlo tornádo . . . dej filmu je archívnymi zábermi torpáda rámovaný, preto nie je jasné, či životný štýl obyvateľov, ich zúrivosť, ich bezcieľne prázdne životy, ich agresia, hnev, ich úchylky a závislosti sú dôsledkom spamätávania sa zo živelnej katastrofy . . . alebo jej predznamenaním. interpretovať sa to dá oboma spôsobmi. tornádo v úvode je však aj symbolické. oveľa väčšie, metafyzickejšie tornádo sa prehnalo týmto mestom a životmi jeho obyvateľov. mozaika, zľahka prepojená pár hrdinami - dvojicou mladíkou vraždiacich mačky, trojicou sestier a jedného bizarného ružového zajačika, ľudí a osudov zapadákova, odkiaľ niet iného úniku, ako upadnúť až na dno svojej dôstojnosti, nájsť pomyselnú hranicu ľudskosti, vzdialiť sa od toho, čo by malo byť morálne, správne a etické až tak ďaleko, že vám akákoľvwk prednáška o etike a morálke príde smiešna a zistíte, že ich ťažisko je a vždy bolo niekde inde. film, pri ktorom som mal mnohokrát zimomriavky, často ma nechal neveriaco pozerať na to, čo všetko sa predo mnou defilovalo, no zanechal okrem zvláštnej pachuti aj veľmi silné presvedčenie, že som videl naozaj kvalitný debut, trochu drsnú a bezohľadnú, ale zato odzbrojujúcu výpoveď o bezmocnosti na konci 20. storočia. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Gummo je snímek, u kterého nesmíte očekávat žádný děj, ale docela nesouvisející kousíčky života lidí, kteří můžou být rádi, že vychodí základku. Je to film, který se snaží šokovat a i když to někoho může pohoršovat, tak já bych klidně ještě přitvrdil. Sice jsem neviděl ještě film, kde by natáčeli tlučení zdechlé kočky tyčí a nějakým způsobem to necenzurovali, ale když už se pustím do něčeho takového, tak bych uvítal větší ponoření se do podobných zvráceností. No a proč jsem tomu nakonec dal dvě hvězdičky? Jedna je určitě za tu odvahu natočit něco takového a druhou za kluka s růžovou maskou zajíce. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kde se Solomon (Jacob Reynolds) koupe a jí špagety, je na zdi za ním nesmyslně přilepený plátek slaniny. (moukey)
  • Našli sa aj tvorcovia, ktorých Korineov štýl zaujal, mimo iné slávny nemecký režisér Werner Herzog ocenil bizarnú scénu s jedlom vo vani, kde za malým Solomonom (Jacob Reynolds) na stene visí kus slaniny. Snímok ocenil i švédsky režisér Lukas Moodysson, tiež Korineov americký kolega Gus van Sant. Ten ho popísal ako portrét malomestského stredoamerického života, ktorý je ostro realistický a súčasne je i strašidelným snom. (classic)
  • Keď sa dvaja chlapci (Nick Sutton a Jacob Reynolds) vkrádajú do domu, v jednej izbe si môžeme na stene všimnúť plagát skupiny Iron Maiden. Ide o ich v poradí 8. štúdiový album s názvom "No Prayer for the Dying". (TomX2)

Reklama

Reklama