Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

Abes 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl srovnávat třeba s Kids tak bych musel dát odpad. Kdybych chtěl srovnávat s Korineho scenáristickým počinem Ken Park, tak bych vpálil hvězdu jednu. Gummo totiž nenabídne nic než poflakování se v toluenem nasáklém obláčku éteru. To vše v redneck zapadákově, kde duševní obzor napříč generacemi zůstává poznamenán podobností v genetické informaci rodičů. Film plný beznaděje a bizarních symbolů se vám může od začátku hnusit ale rozhodně stojí za zhlédnutí. Infekce, špína, smrad. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Baszmeg, to bolo čo, za totálne obskúrny bizár? Nič podobného som, pred touto extrémne čudnou snímkou, nevidel, a to mi môžete veriť, že som už videl kadečo Ide o silne experimentálnu snímku, ktorá naratívne nahliada do vnútra medziľudských vzťahov nesmierne chudobnej vrstvy Amerického predmestia. Napíšem to „po lopate“, ono v podstate zobrazuje v poetickom duchu život štandartných Južanských „buranov“, ako inak, bez prikrášlenia, ide v skutku po krku všetkých zahalených tabu a dusí ich v surrealistických víziách. Taký najpodstatnejší príbeh nás sprevádza kamarátstvom dvoch chlapcov ktorý si privyrábajú tým, že lovia divé mačky a potom ich predávajú do obchodu, kde ich majiteľ spracuje do mäsa. Za peniaze si kúpia fľašku toulenu a riadne sa nafetujú. V celej snímke nám tvorca poukazuje na nesmierne autentickú štruktúru sociálnych interakcií. Sám síce tak úplne nepochádzam, až s takéhoto hrozného prostredia ale v detstve som sa s podobnými indivíduami túlal po vonku, takže viem, že to u nich doma vyzeralo presne tak isto ako domovy ľudí v tejto snímke. Na jednej strane je snímka nechutne odpudivá, týranie mačiek, neustála špina, žiadne neformálne kontroly, nevychované deti. Na strane druhej je však smutné, že ľudia žijú v takýchto podmienkach skutočne dobrovoľne a sú s tým spokojný. Snímka poukázala aj na niektoré deviácie (hlavne sexuálne), ktoré sa bez patričnej výchovy uvoľňujú samovoľne. Je to nesmierne choré.... ale iba tak ako samotný svet ()

Reklama

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

"Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead." Absolútny klenot amerického nezávislého filmu a pre mňa veľmi osobná záležitosť, ktorá mi každým ďalším zhliadnutím dáva viac a viac (a vždy niečo iné!). Harmony Korine je pravdepodobne najzaujímavejším súčasným americkým tvorcom a hovorí nám o tejto krajine omnoho viac, než ktokoľvek z hollywoodu. „Médiá sú v New Yorku a v Los Angeles.‘ vysvetlil Korine. ‚A čokoľvek, čo sa udeje v strede buď nechcú vidieť, alebo vyfabulujú. Číže keď ľudia vidia pravdivý portrét toho prostredia, tak sa buď nahnevajú, alebo to poprú, alebo ich to nezaujíma.‘“ Nenechajme sa zmiasť nihilistickou white trash škrupinou, ako sa to stalo mne pri prvom zhliadnutí pred desiatimi rokmi. Ľudskosti je v nej omnoho viac. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak, a Ulrich Seidl ztratil svoji hegemonii. Samozřejmě, co je v Rakousku, nesmí chybět ani v Americe. I když nejspíš nejde o vzájemnou inspiraci, ale vzájemnou zkušenost uzavřených společností s nezamčenými dveřmi. Vstoupit může tak každý, kdo na to má, tedy lépe řečeno: kdo na to nemá, nebo kdo má jen na teplo pospolitosti... O kočkách a jejich mystice jsem se zmínil někde jinde (Elfride Jelinek)... O společnostech tohoto typu, které dostaly po prvním kole koronaviru zelenou, se pobavíme později. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Idylický zapadákov se spoustou bizarních figurek dokáže možná občas nudit, převážnou část filmu jsem se ale dokonale bavil nad jejich nicneděláním a zabíjením času. Absolutně vyniká rachitická figura Jacoba Reynoldse, obzvlášť když zdokonaluje za rytmu Madonny svoje tělo či se pečlivě stará o svou hygienu : ) Hodina a půl, kterou jsem si báječně užil a u které se tak úžasně nicnedělá, ovšem rozhodně neztrácí čas. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Našli sa aj tvorcovia, ktorých Korineov štýl zaujal, mimo iné slávny nemecký režisér Werner Herzog ocenil bizarnú scénu s jedlom vo vani, kde za malým Solomonom (Jacob Reynolds) na stene visí kus slaniny. Snímok ocenil i švédsky režisér Lukas Moodysson, tiež Korineov americký kolega Gus van Sant. Ten ho popísal ako portrét malomestského stredoamerického života, ktorý je ostro realistický a súčasne je i strašidelným snom. (classic)
  • Ve scéně, kdy dva chlapci v kovbojských převlecích rozbíjejí věci na skládce, rozbijí také okno u auta. V dalším záběru je však okno v pořádku. (moukey)
  • Ve scéně, kde se Solomon (Jacob Reynolds) koupe a jí špagety, je na zdi za ním nesmyslně přilepený plátek slaniny. (moukey)

Reklama

Reklama