Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

"Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead." Absolútny klenot amerického nezávislého filmu a pre mňa veľmi osobná záležitosť, ktorá mi každým ďalším zhliadnutím dáva viac a viac (a vždy niečo iné!). Harmony Korine je pravdepodobne najzaujímavejším súčasným americkým tvorcom a hovorí nám o tejto krajine omnoho viac, než ktokoľvek z hollywoodu. „Médiá sú v New Yorku a v Los Angeles.‘ vysvetlil Korine. ‚A čokoľvek, čo sa udeje v strede buď nechcú vidieť, alebo vyfabulujú. Číže keď ľudia vidia pravdivý portrét toho prostredia, tak sa buď nahnevajú, alebo to poprú, alebo ich to nezaujíma.‘“ Nenechajme sa zmiasť nihilistickou white trash škrupinou, ako sa to stalo mne pri prvom zhliadnutí pred desiatimi rokmi. Ľudskosti je v nej omnoho viac. ()

jaklee 

všechny recenze uživatele

Neskutočne osobité a avantgardné, estetické aj špinavé, smutné aj vtipné. Taktiež pre niekoho nie ľahko stráviteľné autentické svedectvo o zničených zapadákovoch. Korine si týmto originálnym debutom vymyslel vlastný vesmír a taktiež audiovizuálny štýl. Pojal to ako absurdnú koláž zostavenú z rôznorodých surrealistických, dadaistických a inokedy dokumentárne autentických záberov, ku svojim postavám najrôznejším outsiderom navyše pristupuje veľmi humanisticky. Keďže viem aký ma vzťah k Herzogovi, ktorý má ten film takisto rád, vidím tam inšpiráciu filmom "Aj trpaslíci začínali malí (1970)". ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Každý mohl v minulosti chodit po tomhle světě a na hlavě mít velké růžové králičí uši. Korine zobrazuje úděl lidí, realitu, všednost každého dne nejen na druhém konci světa, ale i v naší blízkosti. Bizarnost, která zaslouží pozornost. Rozhovor dívenky a jejím otci zamrazí. Vše podané amatérsky a realisticky. Svět je špatný a Gummo to krásně zobrazuje. Přesto jde o film na jedno zhlédnutí a bez emocionální vsuvky. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nezávislé a alternatívne? Jednoznačne! Skutočne kvalitné a výpovedné? Ťažko! Čo možno čakať od autora scenárov ku dielkam Kids a Ken Park...Gummo ukazuje ľudské (ne)normálne úchylky, život (ne)normálnych američanov v jednom malo zaprdenom (ne)normálnom meste, to všetko podporené (ne)normálnou hudbou (napr. Burzum - znalci poznajú príbeh tejto "skupiny"), (ne)normálnou kamerou a všetkým možným. Casting bol skutočne podarený, toľko tupých ksichtov a "provokačných typov" sa len tak ľahko nevidí, pričom IQ postáv zásadne nesmie prekročiť prah mentálnej subnormy (postava malého týpka, ktorý je vyobrazený aj na obale k filmu- čistá fantasmagória!!!) . OK, je to absurdné a bizardné... otázka znie, čo tým chcel autor povedať, okrem toho, že aj TOTO existuje. Pre mňa to má predsa len bližšie k prvoplánovosti a bezvýznamnosti Kena Parka ako ku podarenému Kids, ale chápem, že niekto to môže považovať za kultové dielo (len potom očakávam nejaké opodstatnené argumenty, to že je to "cool" a "nekonformné" nestačí). Uznávam, že Harmony Korine nie je chlapík bez talentu, ale Gummo je vágna alternatíva, ktorá mi nestojí za bližšie rozjímanie... ()

4ward 

všechny recenze uživatele

Harmony Korine vás nechá prožít vzpomínku, kterou jste neměli. Gummo naplňuje umělecké úsilí o zachycení momentu v čase, pohybu, emoce apod., především proto, že jde o improvizační hru, jejímž cílem je míchat (pravdu a lež, hudbu všech druhů, obrazové formáty, nebo např. střihové a zvukové postupy). Nesnaží se sdělovat, mluvit, popisovat, zhodnocovat a právě tím řekne mnohem víc. Není to svět zamčený do krabice, ale prostě nápodoba světa ponechaného v celé šíři a zároveň jasné ztělesnění filmového média. U většiny filmů se můžeme ptát: o čem to je, co tím autor chtěl říct? V případě Gummo se ptáme: kam se podíváme, co nám Harmony Korine ukáže? ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy dva chlapci v kovbojských převlecích rozbíjejí věci na skládce, rozbijí také okno u auta. V dalším záběru je však okno v pořádku. (moukey)
  • Z nepoužitých scén spravil režisér Harmony Korine o rok neskôr výstavu s premietaním 30 minútového experimentálneho filmu s provokatívnym názvom The Diary of Anne Frank Part II. (classic)
  • Jeden z herců účinkujících ve scéně rvačky s židlí byl ten samý den, kdy byla scéna filmována, propuštěn z vězení. (moukey)

Reklama

Reklama