Nevinné krutosti

Ridicule

Drama / Komedie / Romantický

Francie, 1996, 102 min

Patrice Leconte

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film. . . . . . Zlatá Palma - výběr(28.6.2004)

Rozpočet FRF 50miliónovTržby USA $1,979,768Tržby Celosvetovo $8,400,000(13.2.2010)

Nápaditý pohled na dobu vlády Ludvíka XVI., kdy přízeň u dvora byla přímo úměrná míře duchaplnosti. Kdo nebyl pohotový a vtipný, byl společensky vyřízen. I když nevinné krutosti nejsou komedií v pravém slova smyslu, dobře se pobavíte slovní ekvilibristikou hrdinů, zoufalou snahou připravit si své konverzační perly dopředu a taky hrůzou z toho, že jejich bonmot někdo trumfne něčím ještě jízlivějším. Protože teprve pointa pak koluje Versailleským palácem a dělá člověku tu správnou reklamu... Jean Rochefort tady uplatnil svůj smysl pro elegantní, decentní komiku. 70%(29.3.2006)

Šlechta, dvůr, intriky, prosazení se jen díky ostrému jazyku a cynismu - myslím, že se od dob Ludvíka XVI. zas tolik nezměnilo. Mistrně natočený film, skvělí Ardantová a Rochefort.(25.2.2007)

• danecek24

54. Zlatý Glóbus za rok 1996 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Francie(12.12.2008)

Francouzi tyhle kostýmní filmy prostě umí a NEVINNÉ KRUTOSTI jsou toho dalším důkazem. Z herecké sestavy mě zaujala zejména krásná Judith Godréche v roli Mathilde a také Fanny Ardant, která se pro kostýmní role snad narodila.(26.5.2006)

Takhle přesně jsem zachycenou dobu na dvoru Ludvíka XVI ještě ve filmu neviděl. Nestačí jen obrovská výprava, musí tam být duch té doby a to je přesně v Nevinných krutostech. Příběch i děj je jednoduchý, chudý šlechtic se snaží dostat od vlády peníze na vysušení bažin. Narazí však na neschopnost úředníku, zkorumpovsnost ministrů, ale hlavně na dekadentní dvůr. Tam je jediným měřítkem být dokonalým společníkem, vtipným glosátorem který dokáže smetánku a hlavně královskou rodinu pobavit. Jasně ukazuje pravidla onoho malého mikrovesmíru do kterého nic z problémů z vnějška nesmělo. Neskonale vtipný, zároveň mrazivý film můžu doporučit všem.(5.6.2007)

• d-fens

ocenenia : Oscar 1997 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)

Je v t i p n é, že filmu s názvom V t i p n ý vyfúkol Oscara za rok 1996 Svěrák so svojou K o l j o u.(25.3.2011)

• aannemer

No, že bych to musel vidět dvakrát...(6.12.2011)