foto

Jean Rochefort

  • nar. 29.4.1930 (86 let)
    Dinan, Côtes-d'Armor, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Typický Francouz filmového plátna, původním jménem Jean Raoul Robert Rochefort se narodil 29. dubna 1930 v Dinanu /Côtes-du-Nord, Francie/. Hereckou průpravu absolvoval nejprve v pařížském Centre Dramatique de la rue Blanche a pak navštěvoval Konzervatoř v Nantes a v Paříži, kde se spřátelil s Jean-Paulem Belmondem a Jean-Pierrem Mariellem. Po ukončení studií působil na několika divadelních scénách, mj. také v kabaretech. Od konce 50. let se začal uplatňovat ve filmu a TV. Za svou kariéru se objevil ve více jak sto filmech a i přestože vytvořil řadu hlavních rolí, známější je především z výrazných vedlejších rolí po boku slavnějších kolegů.

Svůj filmový debut si odbyl v komedii RENCONTRE Ŕ PARIS v roce 1956. V průběhu 60.let se objevoval většinou ve vedlejších rolích, kde sekundoval v té době slavnějším kolegům, kterých bylo ve francouzském filmu nespočet. Po boku J.-P. Belmonda v dobrodružném snímku CARTOUCHE a v komedii MUŽ Z HONGKONGU v režii Philippe de Broca, s Michele Mercier v sérii ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ , BÁJEČNÁ ANGELIKA a ANGELIKA A KRÁL (všechny r. B. Borderie). Jako hvězda se prosadil teprve v 70. letech, kdy mu popularitu přinesly zejména komedie Yvese Roberta, VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU a NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA .

V druhé polovině 70.let se začal prosazovat i jako herec výrazných charakterních rolí, které mu nakonec vynesly dvě ocenění Cézara. Prvního Cézara obdržel za roli abbého Duboise v humorně pojaté historické fresce SLAVNOST ZAČÍNÁ (r. B. Tavernier) v roce 1976. Druhého pak v roce 1978 za roli kapitána v psychologickém dramatu KRAB-BUBENÍK (r. P. Schoendoerffer). V dalších letech se objevil v mnoha filmech, ale už nenavázal na herecké úspěchy z 60-70 let. V roce 1974 si vyzkoušel také režisérské křeslo v dokumentární film T'es fou Marcel. Za celoživotní dílo byl vyznamenán Zvláštním Césarem (1999).

Jean Rochefort se poprvé oženil v roce 1961 s polskou fyzičkou Aleksandrou Moscwaovou, s níž se seznámil při natáčení dokumentárního filmu Léon Gaross hledá přítele (r. M. Pagliero), které probíhalo na území Sovětského svazu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti, dcera Marie (narozena 1962) a syn Julien (narozen 1965). Ze vztahu s herečkou Nicole Garciaovou má syna Pierra (narozen 1981). Od konce 80. let je ženatý s Françoise Vidalovou. Kromě svých uměleckých zájmů se věnuje chovu koní, s nimiž dokonce závodí.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

2015 Avril a podivuhodný svět
Florida
2013 Jack a mechanické srdce
2012 Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva
Umělec a modelka
2011 Titeuf
2010 Le Grand restaurant (TV film)
2008 Agathe Cléryová
2007 Clef, La
Heureux? (TV film)
Chez Maupassant (TV seriál)
Prázdniny pana Beana
Vždycky jsem chtěl být gangster
2006 Dvakrát za život
Nikomu to neříkej
2005 Akoibon
Peklo
2004 Frankenstein (TV film)
RRRrrrr!!!
Smečka (TV film)
2003 Fanfán Tulipán
Il était une fois Jean-Sébastien Bach
Saint-Germain ou La négociation (TV film)
2002 Blanche - královna zbojníků
Muž z vlaku
Nosferatu (TV seriál)
2001 Honolulu Baby
KOndoMEDIE
Vie sans secret de Walter Nions, La
1999 Rembrandt
1998 Co vítr dal a vzal
Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
Le serpent a mangé la grenouille
1997 Barracuda
Clara et son juge (TV film)
1996 Never Ever
Nevinné krutosti
Palace
Velká cesta
1995 Boeuf-carottes, Les (TV seriál)
Tom est tout seul
Tutti gli anni una volta l'anno
1994 Pret-A-Porter
Prossima volta il fuoco, La
1993 Cible émouvante
Spadli z nebe
Tango
1992 Atlantide, L'
From Time to Time
Largo invierno, El
Rej výtržníků
1991 Amoureux fou
1990 Maminčin zámek
Manžel kadeřnice
Seconde, La (TV film)
1989 Je suis le seigneur du château
1988 Guerra di spie (TV seriál)
Studený pot (TV seriál)
Sueurs froides: Un coeur de pierre (TV film)
1987 Miei primi quarant'anni, I
Moustachu, Le
Tandem
1986 Tříkrálový koláč
1985 Énigme blanche, L' (TV film)
Salva pro černého buvola
1984 Frankenstein 90
Oedipus Rex (TV film)
Scénario défendu, Le (TV film)
Silvestr u Boba
1983 Ami de Vincent, L'
Cani di Gerusalemme, I (TV film)
Un dimanche de flic
1982 Čest kapitána
Indiscrétion, L'
Velký bratr
1981 Faut tuer Birgit Haas, Il
Petit Mitchell illustré, Le (TV film)
Un étrange voyage
1980 Chère inconnue
Nenávidím blondýnky
1979 Francouzské pohlednice
Grandison
Odvahu a nohy na ramena
Sukničkář
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 Crabe-tambour, Le
Diable dans la boîte, Le
Nuit de Saint-Germain-des-Prés, La
Záletník 2
1976 Calmos
Magiciens, Les
Vécés étaient fermés de l'interieur, Les
Záletník
1975 Ať začne slavnost...
Isabelle devant le désir
Nevinní se špinavýma rukama
Un divorce heureux
1974 Bože, jak hluboko jsem klesla!
Hodinář od sv. Pavla
Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Návrat velkého blondýna
Přízrak svobody
1973 Bel ordure
Buď zdráv, umělče!
Complot, Le
Dio, sei proprio un padreterno!
Následník
1972 Les feux de la chandeleur
Oeuf, L'
Velký blondýn s černou botou
Život plný malérů
1971 Misanthrope, Le (TV film)
1970 Céleste
Le Temps de mourir
Liberté en croupe, La
1969 Tahat ďábla za ocas
1968 Don Juan revient de guerre (TV film)
Pain de ménage, Le (TV film)
Pour un amour lointain
1967 A coeur joie
Lapin de Noël, Le (TV film)
Ne jouez pas avec Les Martiens
1966 Angelika a král
Facteur s'en va-t-en guerre, Le
Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
1965 Báječná Angelika
Genousie (TV film)
Muž z Hongkongu
Naïf amoureux, Le (TV film)
1964 Angelika, markýza andělů
Belle famiglie, Le
Du grabuge chez les veuves
Pieds nickelés, Les
Tajný policista
Top à... (TV seriál)
1963 Foire aux cancres, La
Porteuse de pain, La
Scieur de long, Le (TV film)
Symphonie pour un massacre
1962 Cartouche
Climats
Fort-du-fou
Lettre dans un taxi, La (TV film)
Nuit des rois, La (TV film)
Soleil dans l'oeil, Le
Železná maska
1961 Caméra explore le temps: Les templiers, La (TV film)
Kapitán Fracasse
Leon Garros iščet druga
Mariage de Figaro, Le (TV film)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1958 Dame de pique, La (TV film)
Une balle dans le canon
1956 Rencontre à Paris

Dokumentární

2016 Belmondo (TV film)
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2009 Philippe Noiret (TV film)
2007 Bandes originales: Maurice Jarre (TV film)
2005 De Gaulle Intime (TV film)
2002 Ztracen v La Mancha
2001 Francis Veber artisan du rire: La saga Pignon
2000 A propósito de Buñuel
1996 Belmondo, le magnifique (TV film)
1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1978 Encyclopédie audiovisuelle du cinéma (TV seriál)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
Cinémas (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2010 Cavaliers seuls
1974 T'es fou Marcel

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace