Reklama

Reklama

Huo zhe

  • Čína 活著 (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Hongkong, 1994, 125 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Hua Yu (kniha)

Scénář:

Hua Yu, Wei Lu

Kamera:

Yue Lü

Hudba:

Jiping Zhao
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh popisuje osudy obyčejné čínské rodiny během několika desetiletí. V hlavních rolích se nám představí Li Gong (Xu Jiazhen) a You Ge (Xu Fugui), manželé, kteří musí snášet veškeré útrapy, které jim život nachystal, v Číně před i po revoluci. Režisér zde vykresluje měnící se politickou situaci v Číně a zaměřuje se především na obrovskou vůli žít, kterou obě hlavní postavy nepostrádají ani přes svůj těžký život plný menších i větších tragédií. (Los)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc jsem tomu nevěřil, ale tento film je opravdu úžasný. A když píšu opravdu, tak myslím opravdu opravdu. Jedná se o neskutečně hluboký film o životě. Rodinku potkají snad veškeré rodinné tragédie, které mohou rodinu vůbec potkat. A pokud ne všechny, tak rozhodně ty nejnepříjemnější. Přesto v sobě najdou vůli, odhodlání a především věc, pro kterou má smysl žít život dál. Film je podán tak, že naprosto nic nekritizuje ani se vehementně nesnaží tlačit na city. Pouze interpretuje události, jak se odehrály. Obrázek a vlastní názor si už zvládne každý udělat sám. Několikrát jsem byl skutečně dojat. Měnící se politické situace jsou vyobrazeny krásně a troufám si říct, že i pro absolutně nezasvěcené. Jestli jsou vyobrazeny pravdivě si netroufám tvrdit, neboť se nemám o co opřít, ale naprosto věřím tomu, že ano. Rád od Yimou Zhanga uvidím další film, protože po zhlédnutí tohohle kousku musím konstatovat, že tento režisér umí. Zahráno je vše věrohodně. Hudba dovede vyvolat zimomriavky. Rozhodně sem nepatří méně než 4*. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se režisérský "malíř" Zhang Yimou zaměřil na vizuálně neobyčejné bojové snímky (Hrdina, Klan létajících dýk) natočil poutavý a vizuálně opět krásný snímek ukazující těžký život komunistické Číny 40. let. Film se zaměřuje na osudy rodiny, která i přes všechny útrapy a nezdary neztrácí naději ani vůli žit. Bohužel je film docela dlouhý a téma mě nedokázalo tolik zaujmout. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zhang opäť neskamal. Možno za to môže môj záujem o východnú civilizáciu a čínske tradície obecne. Lifetimes je veľmi pekne odvyprávaný príbeh o jednom hazardérovi, ktorý jedného dňa prehrá aj svôj majetok. So ženou a deťmi sa potom musí pretĺkať strastiplnými cestami života na pozadí vtedajšieho vojnového konfliktu. Do toho naivného divadla s plátennými postavičkami je ťažké sa nezamilovať. Vyzdvihnúť musím aj jednoduchú, no pôsobivú ústrednú melódiu a sympatických hercov. 80% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nádherné vystihnutí života v Číně pod komunistickou obručí Mao Ce-tunga. Je dobré, že film začíná ještě před touto érou a je vidět kontrast v oblékání a barvách. Po příchodu totality je vše šedé a hnědé. Hlavní jsou ale postavy. Klasická rodina která má své šťastné chvilky, ale i trápení a ta doba jen slouží jen jako dokonalé pozadí pro již v názvu zmíněné žití. Protože to je nakonec vše na čem záleží otřepat ze ze všeho hrozného a žít dál... Moc krásný, ale i krutý film. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se docela těšil, jelikož po předchozích Zhangových filmech jsem byl nadšen, co předvede dále. Mám z toho ale smíšené pocity. I přes nezpochybnitelný přinost tohto filmu, který dobře vykresluje historii Číny a období přechodu ke komunismu a s tím spojené změny ve společnosti. Zhang Yimou tenhle film musel udělat. Co se týče hodnocení, to je pěkný oříšek, jsem velmi rozpolcen. Rád bych filmu dal tolik, co ostatní lidé, ale já mám rád Zhanga prostě jinak, uvidíme časem. Já dávám momentálně 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Frázi z názvu filmu „huozhe“ pronese Jiazhen (Li Gong) v scéně, kde volá na Chunshenga (Tao Guo), aby se nevzdával a žil dál. „Huozhe“ znamená právě kontinuitu, spojitost, návaznost života. (profhubert)
  • Film byl v Číně zakázán a režisér Yimou Zhang nesměl následující dva roky točit filmy finančně podporované ze zahraničí. Zároveň si nemohl na filmovém festivalu v Cannes osobně převzít Velkou cenu poroty. (profhubert)

Reklama

Reklama