Huozhe

To Live

Čína / Hong Kong, 1994, 125 min

Yimou Zhang

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(20.1.2006)

Nádherné vystihnutí života v Číně pod komunistickou obručí Mao Ce-tunga. Je dobré, že film začíná ještě před touto érou a je vidět kontrast v oblékání a barvách. Po příchodu totality je vše šedé a hnědé. Hlavní jsou ale postavy. Klasická rodina která má své šťastné chvilky, ale i trápení a ta doba jen slouží jen jako dokonalé pozadí pro již v názvu zmíněné žití. Protože to je nakonec vše na čem záleží otřepat ze ze všeho hrozného a žít dál... Moc krásný, ale i krutý film.(13.2.2010)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,332,728Tržby Celosvetovo $2,656,653(2.8.2009)

Popisuje osudy jedné z čínských famíglií od začátku 40. let až po konec 70. Mladej xu prohraje svůj dům v kostkách a tak začne jeho život, naučí se přežít ve všech etapách tehdejší číny - válku čánakjajška s rudými sbory, maovy reformy... i vlastní rodinné tragédie. A celou tu dobu má oporu ve svý věrný ženě, to je držák, drží ako jeho mať, když ho chcela mať. Chvílema lehká nadsázka, jindy noční můra a několik silně sugestivních scén. Těžko říct, jak věrně je podán kult vůdce a poměry v tehdejší číně(17.9.2009)

Všechno důležité už řekl ZIASystems. Při sledování filmu jsem se divil, jak to, že nebyl v Číně zakázán a teď když už vím, že byl, snad jen dodám, že film poskytuje názorný pohled na kontrast toho, jak se v žilo v Číně před revolucí a po ní, ale přesto to není film o politice, ale o lidech. Pro mě nejlepší Zhangův film.(29.11.2004)

Čína! To bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý som sa vrhla na plne hodnoverný, dramatický a nezávideniahodný príbeh dvoch manželov a ich detí a zároveň je to snáď jediná snímka Yimoua Zhanga, obsiahnutá viac charaktermi postáv než pôsobivým vizuálom :-) Pri jej sledovaní mnohokrát uvažujete nad tým, či je možné, aby niekto dokázal prejsť takým peklom a utrpením a napriek tomu vyčarovať jeden zo svojich krásnych úsmevov, hoci vnútro kričí a nevládze. Všetky tieto rodinné problémy sa prelínajú s nastolením komunistického systému, kde viera v istého predsedu priam prekračuje prijateľné medze. Pekná melódia a vynikajúca Li Gong - jedna z ďalších príčin, prečo som bola príbehom umocneným jej ženským prístupom k problémom, tak nadšená.(26.7.2010)

Nádherně odvyprávěný příběh jedné rodiny s politickým pozadím Číny let čtyřicátých až sedmdesátých. Tohle obsažné a emocionálně nabité dílo Vám poví víc, než chumel dat v učebnici dějepisu. Vnitřně nejplnější film Zhanga Yimoua (alespoň co se mého názoru týče).(13.8.2007)

v poslednom case nie a nie sa dostatocne vzit do nejakeho azijskeho filmu. huozhe je nie zly film ani po vizualnej stranke ani po hereckej, len jeho pribehova rovina ma aj napriek svojej tragickosti a dojimavosti akosi minula. zhang je schopny filmar tenroraz sme si ale az tak nesadli. 70%(11.11.2007)

Tohle zaslouží absolutorium. Na příběhu jedné čínské rodiny v průběhu několika generací je velice zajímavým způsobem vyprávěno, jak a proč se z krásné tisícíleté kultury během několika desetiletí vlády komunistů stala zubožená a nespravedlivá společnost bez zásad, pravidel, soucitu, v níž je obtížné přežít.(1.1.2012)

Muze existovat nadherny film o zivote v komunismu? Muze a pomerne jednoduse, staci, kdyz to natoci Yimou Zhang a hraje tam Gong Li. Lifetimes je vyborna analyza zivota v rudem rezimu se zamerenim na 1 rodinku, kterou film sleduje v prubehu desitek let, cimz to ziskava typickou chronologickou epicnost ala Forrest Gump. Obe hlavni postavy jsou navic velmi sympaticke, krome Li Gong, u ktere to uz beru jako samozrejmost chvalim i hlavniho muzskeho typka. Jak uz nazev napovida, je to skvely film o zivote a to se vsemi negativy, ktere jsou s tim spojene, obzvlast co se komunismu tyce, jehoz demence je zde krasne zobrazena. Potesujici take bylo, ze Zhang zde poprve vyuzil elektronickou hudbu, sice se 1 motiv opakoval skrze cely film, ale i tak to hned pridalo k sonickemu podbarveni atmosfery. 8/10(16.1.2010)

Zhang opäť neskamal. Možno za to môže môj záujem o východnú civilizáciu a čínske tradície obecne. Lifetimes je veľmi pekne odvyprávaný príbeh o jednom hazardérovi, ktorý jedného dňa prehrá aj svôj majetok. So ženou a deťmi sa potom musí pretĺkať strastiplnými cestami života na pozadí vtedajšieho vojnového konfliktu. Do toho naivného divadla s plátennými postavičkami je ťažké sa nezamilovať. Vyzdvihnúť musím aj jednoduchú, no pôsobivú ústrednú melódiu a sympatických hercov. 80%(7.4.2009)

Huozhe (anglicky Lifetimes) popisuje životní útrapy jedné čínské rodiny a začíná tím, že Xu Fugui prohraje svůj dům (což se mu později stane záchranou) a témeř i svoji rodinu (což zase přispěje k vylepšení jeho charakteru) a jediné co mu zbude je krabice loutek - i těch se ovšem Xu Fugui později musí vzdát, protože jsou příliš "imperialistické". Osudy hlavních hrdinů v Číně mezi 40 až do 80 lety jsou plné bolesti a ponížení, ale i nové naděje. Není to film o hrdinech ani o "zlých komunistech", ale proste jen o těžkém životě průměrného čínana v této době. V Číně byl film zakázan.(14.12.2003)

• danecek24

52. Zlatý Glóbus za rok 1994 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Hong-Kong(13.12.2008)

Když se mě někdo zeptá na nejepičtější čínský film... Když se mě někdo zeptá na nejlepší čínský film... S klidným svědomím ho odkáži na Žít. 95 %(24.8.2008)

Na tenhle film jsem se docela těšil, jelikož po předchozích Zhangových filmech jsem byl nadšen, co předvede dále. Mám z toho ale smíšené pocity. I přes nezpochybnitelný přinost tohto filmu, který dobře vykresluje historii Číny a období přechodu ke komunismu a s tím spojené změny ve společnosti. Zhang Yimou tenhle film musel udělat. Co se týče hodnocení, to je pěkný oříšek, jsem velmi rozpolcen. Rád bych filmu dal tolik, co ostatní lidé, ale já mám rád Zhanga prostě jinak, uvidíme časem. Já dávám momentálně 70%(26.6.2010)

Dobré, opravdu dobé. Citlivě natočené drama, které vyniká hlavně úžasně sympaticky napsanými a zahranými charaktery lidí, kteří se snaží nějak zbráborat a přes rány osudu jít dále. Reálnost samozřejmě nejsem schopen posoudit, ale osobně se mi velmi líbí ukázka zcestnosti ideologie a kultu osobnosti, přestože jsou na sebe lidi v zásadě hodní a milí.(15.8.2010)

"léčba komunismem" v praxi.(23.2.2010)

Film o tom, jak do života jedné čínské rodiny zasáhly historické události 20. století. Rodina musela překonat několik překážek a snášet utrpení, ale přesto vždy našla chuť žít. Pěkně je ukázáno, jak měly snahy Mao Ce-tunga dohnat Západ (Velký skok a kulturní revoluce) dopad na každého Číňana. V tomto případě to nejhorší, co člověk asi může zažít.(9.2.2011)

Nebejt spolubydly sinoložky, těžko to kdy uvidím, na asijský kino vysazená nejsem. Docela dlouhý, ale stojí to za vidění, pokud máte náladu na dobře natočenej příběh obyčejný, chudý (jak jinak) rodiny krutě postižený totalitou. Obsahuje scény, při kterejch by se v divácích - jak nepatřične to rčení teď působí - krve nedořezal.(20.4.2009)

Žít. Jak výstižný název filmu, který je právě o tom, že stojí za to prát se s osudem jak jen to jde a doufat v lepší zítřky. Vždy je za co bojovat - ať už je to rodina, či samotný život člověka, který ztratil vše, co mu bylo blízké. Protože na svět jsme nepřišli ze své vlastní vůle, nemůžeme ho ani sami a dobrovolně opustit. Za život neseme odpovědnost a pokud to zabalíme, popřeme tím své lidství.(19.6.2006)

<< předchozí 1 2