Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V rodinném domě na předměstí Kodaně žije skupinka intelektuálů, které spojuje zvláštní zábava – hrají si na idioty a záměrně tak provokují své okolí. Na procházce, v restauraci, v bazénu, na exkurzi v továrně… Dílo s podtitulem „Idiotský film o idiotech a pro idioty“ už ode dne své premiéry v soutěži festivalu Cannes rozděluje publikum a dráždí svou explicitností i zobrazením lidí s postižením. Druhý film z “trilogie zlatého srdce”, první Trierův snímek kompletně natočený na digitální kameru. Režisér zde v praxi zpracoval vlivný manifest z roku 1995, který sepsal spolu s kolegou Thomasem Vinterbergem a v němž žádal „očistu“ filmu od produkčních úprav, návrat k jednoduchosti a soustředění na příběh a postavy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (209)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Trier je evidentný cvok a zároveň umelec, ktorý nemá vo svojom štýle súpera. Jeho filmy sú poriadne nekonformné a práve pre svoju jedinečnosť sa človek chtiac-nechtiac musí postaviť buď na stranu PRE alebo PROTI. Čím čalej zisťujem, že tomuto dánskému "idiotovi" prichádzam na chuť a som jednoznačne pozitívne nastavený. Idioti sú filmom povrchne idiotským a chytrým pod povrchom. Prostriedky na vyjadrenie Trierových myšlienok nepodliehajú žiadnej (auto)cenzúre a preto niekomu môže pripadať pár scén samoúčelných, s čím ja nesúhlasím. Ako niekto raz povedal, "písanie o filmoch je ako tancovanie o architektúre, filmy sa musia prežiť"...A práve toto je príklad Triera, každý si vlastný záver, filozofický rozsah a náhľad musí utvoriť sám... ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Triera mám vo svojej hlave zakategorizovaného ako ukážkový príklad artového ufóna, o ktorých tak kvetnato často píše verbal. O to viac som bol prekvapený, že Idioti ma po celý čas bavili, zasmial som sa na veľa miestach a páčilo sa mi ako bol film spravený. Je otázne či samotný záver musel byť tak strašne vyhrotený, na druhú stranu to človeku zovrelo žalúdok, čo nedokáže každý. Veľkú pochvalu zaslúžia herci, ktorí pôsobili ako normálni ľudia z mäsa a kostí. ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Film o lidech, kteří byli schopni opustit alespoň na nějakou dobu maloměšťácké prostředí a své dosavadní životy, aby našli v sobě svého "mentála." Skutečně vážně to do svého "skutečného" života vzala až Karen, která se k nim přidala náhodou... Kdo z nás by alespoň na chvíli nechtěl být jako oni a vyzkoušet si, jaké to je nemít zodpovědnost? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemít to přemrštěné dvě hodiny, neváhal bych s pěti hvězdami, protože koncept i jeho provedení je oboje špičkové. Ale ne každý film se hodí pro takové natažení a Idiotům opravdu škodí. Ke konci už to maličko ztrácelo mojí pozornost, což je věčná škoda. Jinak ale typicky netypický Trier s vizí, kterou je velmi zábavné a na konci mrazivé sledovat. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Existuje jiny reziser, ktereho by bavilo a ktery by stravil rok sveho zivota s natacenim filmu o tom, jak si banda lidi hraje na retardy? Ne, tohle je proste Lars Von Trier. Je to rozhodne originalni a napadite dilo, problem je, ze u toho to konci. Lars vam predhodi tlupu idiotu a zpracujte si to sami. Nic proti volne interpretaci, je v ni krasa, ale bohuzel zde neni nic jineho, cekate nejakou pointu, vrchol, cokoliv? Zapomente. "Idiots are the people of the future." 6/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Příběh filmu byl sepsán za čtyři dny. (D3VIL)
  • Lars von Trier trval na tom, aby herci v milostných scénach skutočne súložili. (morgos)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama