Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (58)

heyda 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se zdá být tento dokument o tom, že rostlinná BIO strava a zemědělství je jediné správné a udržitelné a velkochovy čehokoliv jsou špatné a mohou mimo jiné i za změny klimatu. Samozřejmě takové tvrzení už dávno platí a netřeba o něm dlouze polemizovat. Co mě osobně bavilo sledovat víc, je chování lidí, argumentace nejrůznějších ekologických organizací a samozřejmě pozadí celého dokumentu. Zároveň jsem si připomněl jak USA už dávno nemá charakter kapitalistické a demokratické země jako měla před sto lety. Každý, kdo byl v USA (já byl) a dokáže se kolem sebe dívat kriticky, tak vidí, že z Ameriky se stala taková Potěmkinova vesnice. Vše se tváří jakože vyspěle, demokraticky a svobodně, ale jaksi to smrdí od hlavy a není to jen dobytek. Mrzí mě pouhých 355 hodnocení....90% ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Dokument bych rozdělil do dvou částí, první hodinová část, která je skvělá a zajímavá, zabírá se Greenpeace a dalšími organizacemi, kteří se tváří tak, že dělají pro životní prostředí všechno, ale ve skutečnosti získávají příspěvky od výrobců masa a vlastně nikdo tam neřeší ten největší problém, i jako masožrouta mě tohle vážně chytilo a bylo to strašně zajímavý, i to, že když chtěl náhodou někdo říct celou pravdu, tak byl shodou náhod zavražděn, nebo že většina lidí o tom nechce vůbec mluvit právě pro to, aby se jim něco nestalo. To je ta první část, která je jasně 5*, bohužel následuje druhá půl hodinová část, která se zvrhává v klasickou propagandu Veganů, kde se chlápek ptá na dementní otázky s jasnými odpověďmi, ale dělá to tak, aby přesvědčil co nejvíc lidí, aby se dali na veganství taky, tahle část mi přišla vážně směšná a odpadová, ale na druhou stranu musím říct, že kdybych byl malej zmrdík, co ještě netuší o světě a viděl tenhle dokument, tak se na vegetariánství nebo veganství dá, naštěstí to není můj případ a já budu stále žrát maso, protože je prostě dobrý a já bez něj žít nemůžu, nebo prostě nechci. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Víte jak poznáte v místnosti plné neznámých lidí vegana? Do deset minut Vám to sám řekne. Nemám rád konspirační teorie. A tvrdit, že celý svět zamlčuje prostou a jednoduše pochopitelnou pravdu nedozírného významu, je konspirační teorie. Cowspiracy předkládá impozantní sbírku grafů a statistik, vesměs bez uvedení zdroje, nebo jakéhokoliv ověření. Spousta z nich je už na první pohled absurdní. Pokud je na vyprodukování jednoho litru mléka potřeba 1000 litrů vody, tak jenom české krávy při své produkci 2,9 mld litrů mléka spotřebují ročně 2,9 biliónů litrů vody, což je zhruba jeden a půl Balatonu. Také to mimo jiné znamená, že kráva která nadojí denně průměrně 20 litrů mléka, na tenhle výkon potřebuje větší zahradní bazén vody. A příští den druhý bazén. Ano, kdyby jsme vyvraždili převážnou část krav, prasat, ovcí, koz a slepic, tak by se přírodě nepochybně ulevilo. Ale pochybuji, že by to vydrželo nadlouho. Koneckonců hlas vypravěče sám říká, že živit velkého savce rostlinou stravou je strašně náročné. Příklady vyznavačů raw stravy pojídajících osm kilogramů ovoce a zeleniny denně, nebo frutariánů s jejich spotřebou 200 kilogramů zeleniny týdně "..... doma mám čtyři ledničky a salát nejím z talíře ale z kýble" jsou sice zajímavé, ale nějak se z nich vytratila ta ekologická nenáročnost. Pak už asi nezbude, než se živit pránou. Á propos, pokud ekologické organizace zamlčují náročnost živočišné výroby z důvodu kontroverznosti tématu, co teprve fakt, že značnou část vody a masa spotřebuje téměř 600 miliónů domácích koček a téměř 400 miliónů psů. Ale vysvětlujte lidem, že pro dobro planety musí vybít i je. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kto by to bol povedal, že keď raz budem sledovať nejaký dokument (tobôž o princípoch prírody), spomeniem si na nejakú pasáž z animovaného filmu, ako sú Simpsonovci. Nemôžem si pomôcť, ale nedá mi nepoukázať na "Lísin" problém z celovečeráku, kedy sa snažila zachrániť miestne jazero, pričom to boli práve "sračky" z prasaťa Homerovho "Spider Piga", ktoré prihnali katastrofu na malé mestečko Spriengfield. Takže, tričká "GreenPeace" môžte smelo šmariť do kontajnera, no a návštevu Mc'Donaldu odložiť na neurčito. Aj tak nechápem, ako to môže vôbec niekto žrať .. "tfuj" .. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak moc je dokument konspiracni, ale subjektivni je urcite. Ruzne udaje se tahaji jako kralici z klobouku. Osobne, pri pohledu na kravy na jesenickych pastvach, ci ovce na tech beskydskych, mi neprijde, ze by dobytek byl nejvetsi hrozbou pro lidstvo. Tou je lidstvo samotne a jedina cesta je, pomahat tretimu svetu maximalne v oboru vzdelavani. A ne je zasypat jidlem, zdravotni peci a svazenim do Evropy. Potom si kazdy pracujici, muze dat bez vycitek v nedeli k obedu kus hoveziho... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama