Reklama

Reklama

Miroslav Zikmund: Cesta stoletím

(seriál)

Obsahy(1)

Poznejte život jednoho z nejvýznamnějších českých cestovatelů a cestopisců. Sedmdesát let si o svých výpravách psal deník. Jeho prostřednictvím lze nyní nahlédnout nejen do skrytých tajů dobrodružství, ale i do duše člověka, který prožil většinu minulého století... (TV Prima)

Recenze (14)

Everyone 

všechny recenze uživatele

Pana Zikmunda mám neobyčejně rád. Vyzařuje z něj stejná aura dobroty a nadhledu, jako z mých, již zesnulých, prarodičů. Nevím, jestli je to důsledek éry První republiky a/nebo charakterových vlastností, ale tomu zrcadlení podléhám a nostalgicky jihnu. ___ Panu Cestovateli a Odvážnému muži přeji pevné zdraví a neutuchající optimismus. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Miroslav Zikmund je jedna z našich největších osobností. Možná se na něj v dnešní době již trochu pozapomíná, ale v padesátých letech byl společně s Jiřím Hanzelkou snad vůbec nejslavnějším člověkem u nás. Proto je jen dobře, že jej Petr Horký tímto zdařilým způsobem opět připomněl. Zpracování dokumentu bylo velmi povedené a síla osobnosti pana Zikmunda v jeho více než devadesáti letech byla obdivuhodná. Jsem rád, že jsem viděl prodlouženou seriálovou verzi, kde je zachycená i krásná reakce pana Zikmunda na film Století Miroslava Zikmunda. Líbila se mi snaha o společenský kontext, který je hlavně pro mladší diváky hodně důležitý. Menší nahlédnutí do rodinného života jsem také uvítal, i když to asi nebylo idylické. Přeci jen několikaleté cestování po světě nemá na rodinu příznivý vliv. Když se ale do něčeho ponoříte naplno, zákonitě jsou jiné věci stranou. Pro mě to Miroslava Zikmunda polidšťuje a jeho doznání, že ho to velmi mrzí, ale znovu by se rozhodl stejně, bylo hodně silné. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Píši po druhém díle. Je mi velmi sympatické, jak autor Petr Horký dokument pojal. Sám je jeho součástí, ale ne jako tazatel, resp. ne primárně jako ten, kdo se ptá. Je takovým průvodcem po Zikmundově životě. Umně komponuje Zikmundovo vzpomínání s dokumenty o H + Z a s dokumenty, které tito dva pánové před více než půlstoletím natočili. Cítím mezi Petrem a MZ vztah plný důvěry a empatie. A hlas Kryštofa Hádka je mi v dokumentech obzvlášť příjemný. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pan Miroslav Zikmund je velký sympaťák, a když vypravuje své dojmy a zážitky je to nejenom zajímavé, ale i humorné. Se zřetelem na první polovinu padesátých let minulého století stojí za to připomenout, že Hanzelka a Zikmund měli opravdu výjimečné štěstí nebo prostě jen kliku, že mohli uskutečnit naplnění svých snů. Nicméně zřejmě vytrvali v pokusech tak dlouho až se dočkali vytčeného cíle, tudíž možnosti podnikat cestovatelské výpravy zcela legálně. Takže tady velký dík pane Zikmunde za pěkné povídání. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Třídílný dokumentární seriál vznikl pravděpodobně přidáním vystřižených pasáží z filmu Století Miroslava Zikmunda. Vypráví v podstatě stejný příběh doplněný o detaily. Dvě a půl hodiny dlouhý seriál obsahuje samozřejmě více informací, ale jako celek se mi o trochu víc líbil hodinu a půl dlouhý film. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • O cestách dvojice dobrodruhů bylo prodáno šest a půl milionu knih v 11 světových jazycích. (M.B)

Reklama

Reklama