Reklama

Reklama

Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku... Forma thrilleru, zdánlivě nevhodného žánru pro samotné téma, umožnila režisérovi Lukaszovi Palkowskému ukázat složitou a rozporuplnou postavu hlavního hrdiny, kterou svým pojetím hereckého ztvárnění působivě naplnil Tomasz Kot. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny zivotopisny film, ktery se opira o velmi zajimavy namet a silnou postavu polskeho kardiochirurga, ktereho vytecne ztvarnil Tomasz Kot. Skromna vyprava, ktera je o to vice jakoby skutecne vypadla z 80. let. Ani po technicke strance neni filmu co vytknout. Bohove bez debaty zaslouzi to nejvyssi hodnoceni. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže jeho srdce môže žiť ďalej v niekom inom? Poliaci ma neprestávajú udivovať kvalitou svojej kinematografie. Určite i tam vznikajú zlé filmy, ale tých kvalitných je o dosť viac. Príbeh o prvej transplantácii srdca v Poľsku má dobre vystavaný príbeh i uveriteľné postavy. Keďže situácia v Československu bola veľmi podobná, tak nie je problém nasať atmosféru socializmu a doby, v ktorej sa odohráva. Zaujímalo by ma nakoľko je prevdivá scéna v ktorej sa doktori a sestry pustia do rekonštrukcie svojpomocne. Možno to vo filme pôsobí trocha divne, ale verím, že niečo pravdy na tom bude. 80%. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tito "Bohové" v názvu, jsou tři polští kardiochirurgové, kteří pod vedením individualistického docenta Zbigniewa Religy (v geniálním podání charismatického Tomasze Kota), provedli první transplantaci srdce v Polsku v polovině 80. let. Religa je zde vylíčen někdy jako nezastavitelný stroj, jindy jako vzpurná rocková hvězda. Tempo filmu je vážně nepolevující a odpovídá zápalu s jakým Religa šel za svým snem, stejně tak moc pěkně vybraná hudba dělala tento životopisný film s nezbytnými okamžiky radosti i frustrace, ještě více vzrušujícím. Přemýšlel jsem o pěti hvězdičkách, pak bych se zřejmě cítil líp jako člověk, chápajíc, že každá země má své uznávané symboly. Ale hodnotím-li film, o jednu se u mě připravil tím, že kromě Religy vůbec nevyprofiloval žádnou vedlejší postavu a působily tak jako šedé stádo. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Na Febiu 2015 zatím pro mne nejlepší film. Námětem i zpracováním. Polská kinematografie poslední roky opravdu jede. Vážné téma s častým odlehčením, kardiochirurgové mi zde připadali jako kovbojové polského zdravotnictví 80. let. Hlavní postava prof. Religy skvostně zahrána, opět jeden génius, který to neměl v životě lehké, zřejmě ani ostatní s ním, a díky němuž se transplantace srdce posunuly dále. Film měl drive a velmi trefnou hudbu. Doufám, že se dostane do českých kin. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o fajčiarovi kardiochirurgovi. :( Rozhodne som čakal od filmu viacej, nepáčil sa mi ani herec ani jeho výkon, ani taký "šedý" pohľad na Poľsko osemdesiatych rokov. Tá narážka na politický systém v Poľsku (stretnutie doktora s tajomníkom komunistickej strany a jeho "nenapadnými bodygardmi" a zrovna pri pamätníku padlých rusov za oslobodenie Waršavy, pche) !!!! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Zbygniew Religa byl v letech 2005–2007 polským ministrem zdravotnictví. (majky19)
  • Zbygniew Religa se svým týmem provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku v roce 1985. (majky19)
  • Ako je vo filme vidieť, Dr. Zbigniew Religa (Tomasz Kot) bol tuhým fajčiarom. V roku 2009 zomrel na rakovinu pľúc. (IceQueen)

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama