Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (160)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Z filmu jsem trochu rozpačitý. Je pravda, že má výbornou atmosféru a ještě lepší zvuk. Ten je opravdu libový a „hraje s sebou“. To klepání, šumění a ostatní zvuky lesa, to vrzání špatného schodu, chrastění ventilátorů a pak samozřejmě nádherně odporný zvuk vrzající vrtule staré větrné elektrárny. To vše se mi líbilo, dalo by se říci, že mě to uchvátilo. Podobně jako záběry na lesy, ve kterých se válí mlha. Stejně tak se mi líbila určitá bizarnost místní společnosti. Ačkoliv tady už se dostávám k té druhé stránce mince a tou je vlastní příběh. Celou dobu jsem čekal, co se z toho nakonec vyklube a jak autor příběh „rozetne“, takže skutečná „pointa“ ve stylu otevřeného konce mě poněkud zklamala. Nejde o to, že by ve filmu mělo být všechno nakonec polopaticky vysvětleno (jako třeba v Líbánkách), ale podle mě by mělo být v základních kategoriích příběhu jasno. A to nebylo. Já sám jsem identifikoval tři různé možnosti, jak příběh vlastně skončil. A myslím, že těch nedotažeností tam bylo dost. Třeba ta linie se Schmitkeho dcerou, která byla sice vtipná, ale tak nějak zbytečná, s výjimkou čepice, která ale hrála roli míň významnou, než jsem původně očekával. A i ta zmiňovaná místní bizarní společnost byla spíše panoptikální, než že by nějak hlouběji zasáhla do příběhu. Takže na prvotinu slibné, ale víc jak na tři hvězdičky to nevidím. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Muchomůrky bílé budu sbírat v lese... Zpočátku nijak výjimečný příběh se promění v momentě, kdy se hlavní postava přesune se svým kolegou do Čech. Tajemné Krušné hory, tajuplný les a mlha, v níž se může leccos ukrývat i se ztratit. Setkání s místními obyvateli připomene Kafkovy příběhy, především Zámek. „Máte problémy. Tady má každý své problémy." „Nechcete přidat pepř?" „Ne, takhle je to dobré." „Tak vidíte." Černé siluety stromů, zlatý východ slunce. Tekuté zlato stéká s oblohy a kruh se uzavírá. Vítr v tomhle kraji vane stále... ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Český film, který nepůsobí jako laciná televizní inscenace? To tu dlouho nebylo a nutno říci, že se jedná o možná nejlepší tuzemský počin za poslední roky, která těží zejména ze skvělého výkonu Petera Kurtha a Petra Vrška, výborně zvládnuté kamery, zvuku a skvělého využití krásy Krušných hor, které jsou pro lehce mysteriózní zápletku jak dělané. Štěpán Altrichter si tímto filmem nastavil vysokou laťku a doufejme, že o něm ještě hodně uslyšíme, jelikož soudě podle tohoto filmu je to jedna z největších nadějí současné české kinematografie. Moje hodnocení 75%. ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

Hra na nedořečené je jenom zdánlivá, co je třeba ukázat, máme přímo před očima. Odkazy k jiným filmům, jakož i odkazy k čemukoli dalšímu, jsou přísliby, o nichž od první chvíle víme, že nebudou naplněny, a proto nic nepředstírají, nelžou, ani nemluví pravdu, prostě jen jsou. Zrovna tak vedlejší postavy způsobují něco, co přichází s nimi, ale zůstává dlouho poté, co odešly, protože to na nich nezáleží, i ony se k tomu, co s sebou přinášejí, jenom připletly. A konečně, na Schmitkem není ani trochu více záhadného, když „se” potká v lese, než když „se” poprvé pokouší vstát z postele, proto se není čeho leknout; odtud lze také rozumět recenzentům, když sborově opakují, jak závěr postrádá pointu (kterou si prý zaslouží) — jenže, kde by se asi vzala, vy chytří, když ono probuzení, o němž by to celé mělo být, se odehrává „pouze" v těle, hlavě, srdci Schmitkeho, kdežto očima diváka je tu už od úvodního záběru? ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Les a industriál. Dvě věci, které miluju a vždycky mi přišly že nejdou dohromady. A nyní zjevení:))) Jdou dohromady a to dokonale, nádherně, extaticky. Je to hodně osobní hodnocení a vím, že pokud někdo není zatíženej jako já, tak to nepochopí, ale mě tenhle film úplně pohltil, pozřel a ještě několik hodin poté jsem pořád v něm. To už se mi dlouho dlouho nestalo. Les, industriál, utahanej chlap, nablblej frája, podivný lidi, zasraný hory, jeleni, starý křápy, jízdy hustým lesem podle navigace, ovce, kulervoucí zvuky větrníků, mlha a vynikající hudba. Byla jsem z toho všeho tak mimo, že jsem to nechala dojet až za titulky a tak jsem se dočkala i závěru filmu (který ale možná zbytečně konkretizoval, což byla možná škoda:))) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Film měl premiéru v Busanu na filmovém festivalu v Jížní Koreji 2014. (Terva)
  • Ve filmu vystupují skuteční obyvatelé Abertam. Například hospodský z hostince U Bobra hraje sám sebe, dokonce ve vlastním oblečení. Také štamgasti z hospody jsou reální. (ondey)
  • Natáčelo se v krušnohorských Abertamech, také Božím Daru, na Plešivci, v Potůčkách, v Nových Hamrech i v Berlíně. (ondey)

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama