Reklama

Reklama

Slavná alba: Duran Duran - Rio

  • Velká Británie Classic Albums: Duran Duran - Rio (více)

Obsahy(1)

Příběh vzniku kultovního alba britské popové kapely... Britská popová kapela Duran Duran si brzy po svém vzniku vybudovala dobrou pozici na hudební scéně ve Velké Británii. Z prvního alba zabodovaly písně "Planet Earth" a kontroverzním klipem podpořená "Girls on Film". Další album "Rio" z roku 1982 přineslo kapele celosvětový úspěch. Na pozadí thatcherovské Británie, nepokojů, rekordní nezaměstnanosti a konfliktu s Argentinou o Falklandy vydali Duran Duran optimistické, oslavné a jedinečně vizuální album obsahující hity "Hungry Like the Wolf" nebo "Save a Prayer". "Rio" se stalo jedním z nejúspěšnějších alb osmdesátých let. Vznik alba v otevřených rozhovorech přibližují členové kapely Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor a Roger Taylor, ale také třeba bývalý manažer Paul Berrow nebo hudebník Bob Geldof. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

subic 

všechny recenze uživatele

Album Rio je typické tím, že má velmi barevné klipy natočené najednou na Srí Lance a chlapci v barevných oblecích. Ty klipy byly důležité i pro relativně ještě stále nové MTV. A co se musí nechat, chlapci uměli, ti nebyli jako pak ty hošíkovské skupiny v devadesátkách. Říkám chlapci, protože jak tu sami říkali, chodili do školy, žili doma u maminek a najednou z nich byly star, co jedou světové turné. Jen škoda, že se to album u nás v těch osmdesátkách moc nerozšířilo, ta pozdější pak už ano. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  "So svojím nástrojom som sa začal hrať až v 17-ich, mal som oneskorený vývoj."  Novoromantikov Duran Duran som mal ako tínedžer veľmi rád. Na tejto "rockovej kapele so syntetizátorni" mi imponovala ich melodickosť, rytmickosť, príjemné harmónie, v podstate celý ten ich nezameniteľný zvuk. Pod ich maskou popových pajácov sa rafinovane ukrývali ozajstní umelci. Dokument je nakrútený výborne, nemám k nemu prakticky žiadne výhrady (snáď len moja obvyklá výhrada, že ukážky piesni by mohli byť dlhšie). Venuje sa hlavne slávnemu albumu "Rio", ale zároveň aj stručne predstaví jednotlivých členov kapely a opíše okolnosti vzniku kapely. Zaujímavé je aj vykreslenie atmosféry danej doby (napr. vplyv MTV a káblovej TV). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Slavna popova kapela, myslim ze jsem byl v Praze na koncerte. Prvni pulka nuda,pak alespon ozvlastneno historkou nechuti zhyckaneho clena kapely, ktereho bylo tezke vytahnout z mesta, na Sri lanku."Vystoupil jsem z letadla a rokam si kde je ten chlapek s limuzinou" popisuje sam situaci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Duran Duran - moje láska. 1)  V omezeném výběru ČSSR reálného socialismu mi zvuk této kapely zněl neobyčejně nově a objevně. Jak se později ukázalo, nejenom mně a nejenom v Československu. Přidejte vskutku nádherné přitažlivé kluky. Ty jsem ovšem znal jen z fotografií z desek či Brava. A tak sledovat tento dokument je pro mě jakýmsi návratem a splněním dávných snů._____ 2)  Nejde o popík, Durani byli rockovou skupinou se syntetizátory. Navazovali na punkovou tradici (v hudbě, ne jako společenský protest). Byli trochu funky. Ale především nabízeli nový zvuk._____ 3)  Dokument ani v nejmenším nevyvolal ten pocit okouzlení, jaký jsem prožíval a dodnes prožívám při poslechu desky. Tehdy to byl turecký výlisek z Istanbulu, na který se chodili dívat moji přátelé nejenom kvůli Duranům, ale i kvůli exotické zemi původu desky._____ 4)  Film říká, co má, standardním způsobem. Za to mu dávám 3*. Album samo by ode mně mělo samozřejmě hvězdiček pět. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama