Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

VOD (1)

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zajímavá epizoda z Americké občanské války dokáže rychle vtáhnout do dění a v krvavém lazaretu uvěřitelně zlomit bojové přesvědčení hlavní postavy. Ani klasicky dobrý Matthew McConaughey však nemá na to udržet pohromadě dějepisnou historku, jež heslovitě (a zkresleně) předkládá události mnoha let a u málokteré se zastaví, aby ji nechala procítit. Pokrokové smýšlení o rovnosti lidí není (pro dramaturgii) samospásné. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděla co čeho jdu. O filmu jsem akorát věděla, že tam hraje Matthew jinak nic a v poslední době to tak mám u všech filmů, ráda se nechávám překvapit. Netušila jsem, že to půjde do historie a navíc, že to je inspirováno skutečným příběhem. Divím se, že v té době vůbec povolili, aby Afroameričani žili pod jednou střechou s bílými, ale možná se to dalo nějak ututlat. Celkově postava McConaugheyho byla takový Robin Hood za práva utlačujících Afroameričanů, ale líbilo se mi to. Pokud to bylo alespoň z poloviny pravdivé jak to bylo natočené, tak smekám před statečností a odvahou všech postav. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv obří potenciál příběh skrývá, ve výsledku je to jenom ledabylá nuda, která ve snaze zachovat si za každou cenu realističnost a civilnost, ztrácí celou emocionální rovinu i dynamiku (minimalistickej soundtrack (byť dobrej) + bídnej vizuál). Táhnou to pouze skvělý herecký výkony a pár dramateckejch momentů. Vidět to jako dokumentární rekonstrukci na Viasat History, asi bych těch pět hvězd pálil, ale tohle je film za 50 mega, co prolít přes dva tisíce kin! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se díky zajímavému životnímu příběhu velmi těšil, avšak ve výsledku je Free State of Jones jen předlouhou přehlídkou hluchých míst, které jsou příležitostně provázány s několika dobrými scénami. Nastalou situaci už bohužel nezachrání ani Matthew McConaughey, který zde předvádí skutečně výborný herecký výkon. „It ain't just for us. Black, white, rich, poor, it's for everybody.“ ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená historická dráma z obdobia americkej občianskej vojny, ktorá deklaruje iba to, že po boji za slobodu sa začína ďalší boj, aj keď s inými zbraňami a možno ešte ťažší, a za ním ďalšie a ďalšie boje. Ako sled udalostí mi to prišlo dosť urýchlené, paradoxne k dlhočiznej stopáži, a hlavne nedostatočne autentické. Tá socialisticko-kolektivistická retroagitka bola až príliš. Na druhej strane, herci fajn a akčno-naturálne scény veľmi podarené, škoda, že nie aj početnejšie. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama