Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok, ktorý zrejme vznikol z jediného dôvodu. A to, že sa po svete rozmohol dopyt po diversite, opovrhovanie utláčania menšín, LGBT, proste veci, ktoré tu boli a stále budú, lenže všetkého je akosi moc. Rasisti sú černosi, lesby nenávidia hetero, gayovia nechcú lesby, menšiny kričia za niečo, čo si nezaslúžia. Snímok, ako je tento, v dnešnej dobe ničomu a nikomu nepomôže a tak je zbytočné točiť niečo na silu. Dopadlo to tak ako to dopadlo. Snímok má zopár chvíľ, keď sa aj nezainteresovanému cynikovi zažiada chytiť do rúk spravodlivosť a bežať zachraňovať. Pekne natočené, majúce ale silu zrejme tak pred 30timi rokmi. Dnes, v dobe keď sa drobulinký problém rieši celosvetovou krízou, je to na houby. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, že Američanov zaujíma v kinách podstatne viac alternatívna súčasnosť v podobe komiksových adaptácií ako vlastná história. Ale takto by to samozrejme dopadlo rovnako všade, ide skôr o mentalitu súčasného väčšinového publika. McConaugheymu to pri Mississippi opäť sekne, celý film bez problémov ťahá na svojich ramenách. Film o tom, že história je celkom komplikovaná vec a rozhodnutia a činy minulosti sa prejavujú aj v ďalekej budúcnosti. A že sa toho zase tak o tých 85 rokov (paralelná línia zo súdu) veľa nezmenilo a že sa toho mohlo zmeniť dodnes stále ešte viac. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný film, jen škoda, že byl tak divný. Všechno je super, exteriéry, herci, bitvy apod. Ale po asi třech hodinách vám dojde, že se hraje na trochu jinou notu, a že příběh pěkně kecá, i když sami o tom víte kulový. Nebo aspoň sporadicky tušíte, jak to tam na Jihu tenkrát bylo - vlastně chci říct, že z toho získáte tak akorát dojem, že to ROZHODNĚ bylo jinak, ten film jako kdyby se přiznával k tomu, jak moc chce kecat, aby byl pro současnost korektní. Servíruje vám dezertéra a vraha jak nám za komára servírovali jiné vrahy jako ňuňu klaďase. Ono to tedy tak bývá, selektivní paměť si pamatuje jen to dobré, tak bylo fuk, kolika lidem podřezal Jánošik hrdla, hlavně že obrali bohaté. A tady je to to samé. Jakýsi boj za svobodu tam vidíte, ale hlavní postava to pořád ne a ne dotáhnout do konce, vyčpí to vždycky a zůstanou jen oči pro pláč. Nakonec si právě jako já řeknete: co vlastně teda udělal? Nic. Povraždil pár sousedů, kteří se nedali automaticky na jeho stranu a zachránil jednoho otroka a jednoho zbytečně. No a závěrem, jakmile si říkáte, kdy na vás vybalí tu pointu, začnou to tam sekat do titulků jak v groteskách Čárlího Čaplina. To hlavní tedy ve filmu zahrané není, to si jen přečtete, což je docela trapné. K podivu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se díky zajímavému životnímu příběhu velmi těšil, avšak ve výsledku je Free State of Jones jen předlouhou přehlídkou hluchých míst, které jsou příležitostně provázány s několika dobrými scénami. Nastalou situaci už bohužel nezachrání ani Matthew McConaughey, který zde předvádí skutečně výborný herecký výkon. „It ain't just for us. Black, white, rich, poor, it's for everybody.“ ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

McConaughey je fakt pan herec se jmenovkou extratřída. Dejte mu roli, napište mu dobrý scénář, a věřte, že on z toho vyždímá absolutní maximum. Po jeho výkonu mu budete moc pouze smeknout a poděkovat mu za všechno. Tak takový herec to je, dámy a pánové. No nic, vraťme se k filmu. Boj za svobodu na mě zapůsobil ihned 2 věcmi. První je rozpočet. Většina lidí se diví, kam se vypařilo oněch 50 milionů dolarů, ale po zhlédnutí filmu je to nadmíru jasné. Při bitvách se toho nespotřebovalo tolik (přecejen se zde hlavně mluví), ale ony exteriéry vypadaly tak dobově, že ta částka odpovídá reálu. Druhou věcí je propracovaný scénář, který na vás neháže pouhé prázdné fráze a nicneříkající poselství, ale doopravdy hluboké myšlenky sloužící k zamyšlení diváka. McConaughey mě výkonem skoro až uhranul, jak on to jen dělá, to mi je záhadou. K plnému počtu mi chybělo málo, film vypadal trochu jako z televizní produkce, a hlavně mi většina filmu připadala natočená dost "čistě", což k době točící se kolem občanské války prostě a jednoduše nepatří. Ale díky úžasným výkonům, podmanivé hudbě a nefalšovaně geniálnímu scénáři to musíte vidět. Za mě dávám 83 % ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama