Reklama

Reklama

Zločin a trest

(TV film)
  • USA Crime and Punishment (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Chytrý a přemýšlivý student Rodion Raskolnikov vyznává myšlenku, že velké osobnosti dějin mohou v zájmu obecného blaha beztrestně porušit zákon. Mladík, žijící v bídném podnájmu, zároveň vnímá jako krutou nespravedlnost, že někteří lidé bohatnou na nouzi jiných. Proto se jednou odhodlá a sekerou zabije starou chamtivou lichvářku. Svůj zločin si racionálně zdůvodní, avšak není připraven na následné pocity zoufalství a zmaru, ani na neodbytný a nekompromisní hlas svědomí, který se v něm vzápětí ozývá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

whimsy 

všechny recenze uživatele

Celý film pripomína klasické divadelné spracovanie, ktoré sa zameriava na rýchly sled deja so snahou zachytiť aspoň čo-to zo psychológie postáv (aspoň pre mňa trocha teatrálnym spôsobom) a myšlinková rovina knihy je zhrnutá možno 5 (toto je len odhad) vetami. Adaptácia románu ako je Dostojevského Zločin a Trest, so všetkými jeho dejovými líniami, plnohodnotnými postavami (, z ktorých každá má akoby svoj vlastný príbeh), prostredím, v ktorom sa príbeh odohráva a samotnou ústrednou myšlienkou z názvu, sa snáď ani nedá úplne pokaziť, no tento film mal k tomu dosť blízko... Čo ma potešilo, bola Julie Delphy, ktorá skutočne vystihla Soňu Marmeladovu, ako si ju predstavujete v románe (aj keď možno v trocha naivnejšej podobe...) a napätie, ktoré sa dá pozorovať medzi Raskoľnikovom a policajným vyšetrovateľom Porfiryjom (Ben Kingsley). A film sa odohráva v celkom pekných interiéroch (na to, že ide o televízny film) - o to viac mrzí, že neboli vôbec využité a celkovo tu zanikajú. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká televízna predloha slávneho románu, ktorá v zásade neurazí, ale zároveň ani neponúkne nejako pútavé prevedenie tohto námetu, čo je už samo o sebe naozaj ťažké. Je tu cítiť nedostatok rozpočtu a drvivá väčšina sa zrejme dala do známejších hercov. Ben Kingsley to svojou charizmou ťahá, ale nakoniec neutiahne. 50 % ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ano, k přípravě na maturitu ideální "výcuc" z Dostojevského, jinak film který knihu osekal až na holou kostru a vynechává některé důležité prvky děje. Na druhé straně má snímek působivou atmosféru, která románovou předlohu dobře vystihuje a mne navíc hodně zaujal herecký projev Julie Delpy v roli Soni, která se svému literárnímu předobrazu přiblížila ze všech aktérů asi nejvíc. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nové verze klasické literatury přenášené na film mají sice propracované scény, ale něco u nich postrádám oproti těm starším. A to je jistá režisérská invence, jistá aura, kterou cítím u dřívějších filmařských zpracování. Bohužel i tenhle film mezi ně patří. Chladné, málo mě to vtáhne do děje, takže jen skrz autora knihy za 3. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla tento film poprvé před přečtením knihy, docela se mi i líbil. Teď, o několik let později a po knize, jsem rozčarovaná. Musím se tak ptát na zásadní otázku, do jaké míry je vůbec relevantní hodnotit tyto knižní adaptace bez samotného přečtení knihy? Jak je vidět, nejspíš vůbec ne, protože co se mi původně na filmu líbilo byl ten nápad geniálního zločinu a zločince, který má na to "právo" a celá psychologie. Ale jestli je ve filmu vůbec psychologie, pak v knize je jí tak dvacetkrát víc a celková "hloubka" je v 85 minutách tak možná lehce škrábnutá na povrchu. Akorát Ben Kingsley tomu trochu dával šťávu. ()

Reklama

Reklama