foto

Julie Delpy

  • nar. 21.12.1969 (46 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julie Delpy se narodila 21. 12. 1969 do umělecké rodiny: její rodiče Marie Piller a Albert Delpy byli herci. První profesionální zkušenosti získávala po jejich boku v divadle. Ve filmu debutovala jako čtrnáctiletá, v kriminálním dramatu Jeana-Luca Godarda Detektiv (1985). Klasik francouzské nové vlny je ovšem jen jedním z řady významných režisérů, se kterými Delpy během své herecké kariéry spolupracovala.

Mezi její nejvýraznější role patří osudová dívka Lisy z existenciální gangsterky režiséra Leose Caraxe Zlá krev (1986), která herečce vynesla nominaci na cenu César. O prestižní francouzské ocenění se znovu ucházela v roce 1987 prostřednictvím postavy nebojácné dívky z historického dramatu ze středověké Francie Vášnivá Béatrice, které režíroval Bertrand Tavernier.

Se španělským režisérem Carlosem Saurou natočila Temnou noc (1988), s režisérkou polského původu Agnieszkou Holland drama Evropa, Evropa (1989) a s německým režisérem Volkerem Schlöndorffem psychologické drama podle románu Maxe Frische Homo Faber (1991). Mezi její další významné role patří přehlíživá Dominique z prostředního dílu trilogie Krzysztofa Kieślowského Tři barvy: Bílá (1994). Od roku 1993 se Delpy začala objevovat v amerických filmech. Zahrála si sice Constance v nové verzi Tří mušketýrů v režii Stephena Hereka z roku 1993 a hrdinku hororu Americký vlkodlak v Paříži (1997, režie Anthony Waller), navázala však především těsný kontakt s americkou nezávislou scénou.

Ztvárnila titulní roli ve snímku Rogera Avaryho Zabít Zoe (1994) a v roce 1994 se objevila po boku Ethana Hawkea v hlavní roli romantické komedie Richarda Linklatera Před úsvitem, která jí vynesla spolu s Hawkem a Linklaterem nominaci na Independent Spirit Award za scénář. Roli sympatické Celine si zopakovala o devět let později v pokračování nazvaném Před soumrakem, za jehož scénář byla spolu s Hawkem, Linklaterem a autorkou námětu Kim Krizan v roce 2005 nominovaná na Oscara. Linklater herečku obsadil i do svého rotoskopického experimentu Sním či bdím? (2001). Zahrála si menší roli i v tragikomedii Jima Jarmusche Zlomené květiny (2005) nebo ve snímku Lasseho Hallströma Skandál (2006).

V roce 2001 získala Delpy k francouzskému i americké občanství. Absolvovala letní režisérský kurz na Newyorské univerzitě a v roce 1995 režírovala krátkometrážní komedii Blah Blah Blah, která se dočkala uvedení na mezinárodním festivalu nezávislé tvorby Sundance. V roce 2002 natočila celovečerní autorský debut, improvizační experiment realizovaný na videokameru během čtyřiadvaceti hodin Looking for Jimmy.

O pět let později se jako scenáristka, režisérka, střihačka a koproducentka podílela na koncepčněji pojaté romantické komedii 2 dny v Paříži (2007), která jí vynesla nominaci na cenu César za scénář a nominace na Independetn Spirit Award a Evropskou filmovou cenu za nejlepší film. V roce 2009 režírovala podle vlastního scénáře historické drama Čachtická paní, kte ztvárnila roli „krvavé hraběnky“ Alžběty Báthory. Film, v němž se objevili i Daniel Brühl a William Hurt, měl premiéru na MFF v Berlíně. Po komedii 2 dny v New Yorku natočila podle vlastního scénáře v rodné Francii autobiografický, lehce nostalgický pohled na rodinný život 70. let Le Skylab (2011), ve kterém si zahrála postavu Anny, inspirovanou svou vlastní, nedávno zemřelou matkou.

Zdroj: EEAP

Herecká filmografie

2016 Wiener-Dog
2015 Avengers: Age of Ultron
Lolo
2013 Před půlnocí
2012 Passages, Les
2 dny v New Yorku
2011 Le Skylab
2009 Čachtická paní
2007 To, co dýchám
2 dny v Paříži
2006 Provinilá srdce
Skandál
Záhada Lucy Keyes
2005 Zlomené květiny
2004 Frankenstein (TV film)
Před soumrakem
2003 Notting Hill Anxiety Festival
2002 CinéMagique
Looking for Jimmy
Tajemství sexu
Villa des roses
2001 Beginner's Luck
MacArthur Park
Sním či bdím?
2000 Sand
1999 But I'm a Cheerleader
Posedlost Ayn Randové
True Love (TV film)
1998 Jak se neztratit v L.A.
Treat, The
Zločin a trest (TV film)
1997 Americký vlkodlak v Paříži
Mille merveilles de l'univers, Les
1996 Tykho Moon
1995 Blah Blah Blah
Před úsvitem
1994 Pohotovost (TV seriál)
Sunny Side Up
Tři barvy: Bílá
Tři barvy: Červená
1993 Mladší a mladší
Tři barvy: Modrá
Tři mušketýři
Zabít Zoe
1992 Warszawa. Année 5703
1991 Dents de ma mère, Les
Homo Faber
1990 Evropa, Evropa
1989 Temná noc
1988 Autre nuit, L'
1987 Král Lear
Passion Béatrice, La
1986 Zlá krev
1985 Amour ou presque, L'
Classique
Detektiv
1982 Niveau moins trois
1978 Guerres civiles en France

Dokumentární

2014 21 Years: Richard Linklater
2002 Art Show, The (TV seriál)
Durch die Nacht mit... (TV seriál)
¿Quién es Alejandro Chomski?
1997 Alleys and Motorways
Histoire(s) du cinéma: Seul le cinéma
1978 Cinématon

TV pořady

2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Skladatelská filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(129)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace