Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Není to zas tak zcela bezduchý, špatně pojatý, bez skrytých odkazů během děje, naopak, vše tam je, ale velká škoda, že je to podáno nezvyklým střihem a stále stejnou kamerou a celou dobu se to plíží v jedné rovině. Nic proti tomu, ale po skončení produkce opravdu ty oči bolí. Kontroverznost, kterou zde Hardwicke tímto chtěla podkreslit, se minula účinkem. Podtext fimu a jeho přínos zřejmě má větší význam, než nám na první chvíli připadá. Americká konzumní společnost je zde v plném rozsahu zobrazena v celé její nahotě, lacinosti a pokleslosti ducha. Zároveň důkaz toho, že "dobré vychování" má hlavní kořeny v dobře fungující, milující a nepokrytecké rodině. Velice by mě také zajímalo, jak by si s tímto námětem poradil třeba Aronofsky. Podle skvělého Requiem myslím určitě mistrovsky...... ()

baaaja 

všechny recenze uživatele

Hodně realistický, ale v jejich věku tak trochu málo pravděpodobný. Vim že v Americe jsou se vším tak trochu "dál" než my tady u nás, ale tohle mi přišlo fakt až moc. Když si uvědomim co jsem dělala já když mi bylo 13, tak se mi tomuhle fakt moc věřit nechce... ale jinak to bylo fajn, bavilo mě to a doufám že takovýhodle náladovýho spratka jako byla Tracy nebo Evie nikdy mít nebudu :) ()

Reklama

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Trinástka rozhodne nebola až taká strašná, ako tu niektorí píšu, no jednoznačne mohla byť lepšia. Slabý scenár a nudnú réžiu zachraňujú vynikajúce herecké výkony Holly Hunter, ktorej všetku beznádej, strach a materinskú lásku bez problémov uveríte a Eva Rachel Wood, ktorá svoju premenu z dobrého dievčatka na zlé hrá ohromne. Tiež kamera a strih vytvárajú spolu s hudbou tú správnu atmosféru. Koniec koncov to vôbec nebolo až také zlé a váhal som, či dať 3, alebo 4*, no katastrofálny záver (a povedal by som, že jeden z najhorších koncov) ma donútil dať iba 3*. Skoda, nebyť toho záveru a hrozného scenára (a réžie), mohlo to byť 90-100 percentné... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna drama, ktora chcela ukazat zivot rozvedenej rodiny a problemy deti v case puberty, kde tema sex, drogy a nasilie su na dennom poriadku a teda i zniceny vztah matky a dcery. Jedine agresivna kamera mi trosku vadila, ale herecke vykony boli skvele a to nielen Holly Hunter, ale aj Evan Rachel Wood a Nikky Reed, ktore by si zasluzili rovnaku pozornost, mimochodom Holly Hunter je podpisana i pod vyrobou tohto filmu. Nikky Reed nam uz od roku 2003, kedy bol tento film natoceny vyrastla a zahrala si napriklad v takych filmoch ako LEGENDY Z DOGTOWNU (2005) alebo STMIVANI (2008) a Evan Rachel Wood zase napriklad vo filmoch ACROSS THE UNIVERSE / NAPRIC VESMIREM (2007) alebo v drame WRESTLER (2008). Holly Hunter bola nominovana na Oscara za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, avsak sosku jej v konkurencii vyfukla Renée Zellweger za dramu NAVRAT DO COLD MOUNTAIN (2003)... 23.04.2010 ________ Holly Hunter - (Melanie Freeland) +++ Evan Rachel Wood - (Tracy Freeland) +++ Nikky Reed - (Evie Zamora) +++ Brady Corbet - (Mason Freeland) +++ Jeremy Sisto - (Brady) +++ Deborah Kara Unger - (Brooke LaLaine) +++ D.W. moffett - (Travis Freeland) +++ Produkcia: Holly Hunter +++ Hudba: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate +++ ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Trošku sem nepochopil ten název "thirteen", nevim jak vám, ale mě od prvního záběru bylo jasný, že oboum děvčatům třináct opravdu není, a tak nevím proč obsazovat dívky, kterým bylo v době natáčení oboum 16 let do rolí třináctiletých. Krom toho se film snaží poukázat na to, jak zakžené mohou být dnešní teen děvčata a na co by si rodiče měli dávat pozor, bohužel se mu to moc nedaří, chyběl mi tam nějakej hlubší poddtext. Třináctce se zkrátka nepovedlo šokovat, o což jí nejspíše šlo... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Scénář k filmu byl napsaný za šest dní. (MiCM)
  • CHYBA VE FILMU Když Mel přiveze Tracy a Evie poprvé nakupovat do Melrose, na chodníku je vidět paní v bílých kalhotách a žlutém tričku, jak se rozhlíží a odchází, po chvilce a malém střihu se celá scéna opakuje. (Terva)
  • Přestože Evan Rachel Wood (Tracy) hraje mladší sestru Bradyho Corbeta (Mason), je ve skutečnosti o rok starší. (LoLaa)

Reklama

Reklama