foto

Catherine Hardwicke

  • nar. 21.10.1955 (61 let)
    McAllen, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Studovala umění v Mexiku a promovala z architektury na Texaské univerzitě. Chvíli jako architektka také pracovala a poté vystudovala filmovou školu na UCLA. Její školní práce, kombinace hraného a animovaného filmu, získala cenu Nissan Focus Award a byla uvedena v programu televize Landmark „Best of UCLA“.

V svém dalším profesním životě provázala filmovou profesi s profesí architekta a spolupracovala jako výtvarnice na filmových výpravách více než 20ti filmů. Např. na filmech TŘI KRÁLOVÉ, VANILKOVÉ NEBE, TOMBSTONE, ELITA, NEWTON BOYS, MĚSTO ŠÍLENCŮ a LAUREL CANYON. Ani během této práce však nerezignovala na vlastní tvorbu a režii. Dále natáčela krátké filmy a spolupracovala jako pomocná režisérka s Richardem Linklaterem na filmu SUBURBIA.

Snad i díky vlivu nezávislého režiséra Linklatera debutovala posléze autorským filmem TŘINÁCTKA, který získal hlavní cenu na festivalu Sundance. Film natočila za pouhých 1,5 milionu dolarů a získala s ním také cenu poroty na festivalech v Locarnu a Deauville, cenu National Board of Review a cenu Independent Spirit Award. Scénář dostal hlavní cenu na festivalu v Nantucketu. Holly Hunterová byla nominována na zlatý Globus a Oskara a Evan R. Woodová se stala nejmladší herečkou nominovanou na Zlatý glóbus.

Po oslnivém debutu ve vodách nezávislého filmu se Hardwicková vrátila zpět do filmového mainstreamu, tentokrát již jako režisérka a opět zaznamenala úspěch. Filmem LEGENDY Z DOGTOWNU se vrátila o pár let v historii zpět natočila atraktivní příběh o vzniku a počátcích skateboardingu. Film se neztratil ani poté co s přestěhoval z plátna na DVD a pomohl režisérce upevnit své postavení i v komerčních vodách.

Po poněkud rozpačitě přijatém biblickém PŘÍBĚHU ZROZENÍ následuje sázka na jistotu – adaptace bestselleru STMÍVÁNÍ od Stephenie Meyerové, který vypráví novodobý romantický příběh o lásce mezi smrtelnicí Bellou a upírem Edwardem. Stejně jako její debut i tento film se odehrává mezi teenagery a je určen především právě jim.

Martin "marvan" Vaněk

Režijní filmografie

2017 The Monkey Wrench Gang
2016 Eyewitness (TV seriál)
Bless the Beast and the Children (S01E02)
Buffalo '07 (S01E01)
2015 Eye Candy (TV seriál)
Už teď mi chybíš
2014 Bezohlední (TV seriál)
2013 Plush
2012 Hell on Wheels (TV seriál)
Scabs (S02E04)
2011 Červená Karkulka
2008 Stmívání
2006 Příběh zrození
2005 Legendy z Dogtownu
2003 Třináctka

Dokumentární

2014 We the Economy: 20 Short Films You Can't Afford to Miss

Hudební videoklipy

2015 The All-American Rejects - There's a Place (hudební videoklip)

Scénografická filmografie

Scenáristická filmografie

2013 Plush
2003 Třináctka

Producentská filmografie

2016 Dirty Lies
2013 Plush

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(179)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace