Reklama

Reklama

Čarodějnice

  • Česko Čarodějky: Pověst z Nové Anglie (více)
Trailer 4
Horor / Mysteriózní
USA / Kanada / Velká Británie, 2015, 92 min (Alternativní 89 min)

Obsahy(1)

V polovině sedmnáctého století měli lidé blíž k přírodě, blíž k Bohu, blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme už jen za pohádky. Sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson), která v té době žila v relativním bezpečí jedné z osad v Nové Anglii, se po vážném střetu se sousedy rozhodla kolonii opustit a vydala se dobývat americkou divočinu. Po krátkém putování se usadili v zemi nikoho, poblíž rozlehlého temného lesa, o němž by leckterá citlivá povaha řekla, že působí zlověstně. Neblahé tušení členů farmářovy rodiny umocňuje i řada obtížně vysvětlitelných událostí, které jejich nový život provázejí, zašlou úrodou počínaje a podivným chováním domácího zvířectva konče. Vrcholem série katastrof je pak zmizení farmářova nejmladšího syna přímo před očima nejstarší dcery Tomassin (Anya Taylor-Joy), která ho měla hlídat. V atmosféře všudypřítomné paranoie plynoucí z dalších podivných událostí dochází k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednomyslně označena za viníka všech neštěstí a obviněna z čarodějnictví, ačkoliv je to paradoxně právě ona, kdo si ještě zachovává alespoň zdání zdravého rozumu. A to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pouhého pozorovatele, se rozhodne udeřit. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (824)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $25,138,705Tržby Celosvetovo $40,423,945Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,206,993Tržby za predaj DVD v USA $1,940,210║ Ide o dosť rozporuplné pocity, škoda, niečo dobré, niečo rozvláčne do prázdna, tie sopľavé decká boli troška čudné, ináč herecky dosť slušné. /50%/ ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Takýto atmosférický, temný a prakticky až depresívny film bez štipky optimizmu alebo aspoň čiastočného uvoľnenia sa skutočne vidí len málokedy. Rozhodne sa ale nejedná o štandardný horor, Witch je podstatne originálnejší, inteligentnejší a bez tých typických žánrových diváckych atrakcií, ktoré mi v posledných rokoch kedysi môj mimoriadne obľúbený žáner dosť znechutili, ako napríklad tie otravné samoúčelné zbytočné ľakačky. Poteší, že tu netreba ani na nič čakať, film sa rozbehne už po pár minútach, pričom dejovo mi to prišlo nadmieru zaujímavé a pritom trochu iné, ako to divák už po mnohých relatívne podobných filmoch očakáva a tak hlavne z prvej polovice som bol vlastne úplne nadšený. Následne už síce moje nadšenie čiastočne upadlo, keďže sa to začalo až moc venovať vzájomnému obviňovaniu členov rodiny, pričom mne by určite viac vyhovovalo, keby sa problémy skôr snažili prekonať spoločne, ale aj tak si film udržuje stále vysokú kvalitu a ten úplný záver síce je poriadne nečakaný a nepochybujem o tom, že niečo takéto množstvo divákov sklame, ale mne sa to veľmi páčilo. Ale filmu určite pomáha aj to, že sa môže oprieť kvalitných hercov, obzvlášť hlavná hrdinka je perfektná, ale aj celá jej rodina je tvorená len zaujímavými a aj veľmi dobre zahranými postavami. Čo sa týka samotných hororových scén, tu sa to nedá tak ľahko hodnotiť, keďže tie tradičné tu vlastne ani nie sú, ale s tým nemám ani najmenší problém, tu je to skutočne postavené hlavne na tej vynikajúcej atmosfére a pocite všadeprítomného zla, kde aj pohľad na obyčajného zajaca vie vyvolať nepríjemný pocit. A o samotnej čarodejnici, ktorú vidno v pár krátkych záberoch už ani nehovorím. Takže režijne tu skutočne nemám najmenších výhrad, Robert Eggers sa ukázal, ako mimoriadny talent, takáto kvalitná vizuálna stránka a nezabudnuteľná atmosféra sa v tomto žánri vyskytne len mimoriadne zriedka. Takže to jediné, čo tu môžem trochu vytknúť, je to obviňovanie postáv z druhej polovice, čo mi moc nevyhovovalo, ale toto je len taký subjektívny zápor. Inak si Witch zaslúži len chválu v každom ohľade. 80% ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Očekávání obrovské, ale bohužel velké zklamání. Atmosféra výborná, prostředí a doba také. Jde o horor, který jde svým stylem a nejede podle zaryté šablony. Jenže od hororu čekám něco víc a kromě žvatlání o bohu se velkou část nic neděje. Když to vypadá na krutou a zábavnou scénu, režisér to utne v nejlepším a je po zábavě. Na závěr si tedy říkám o co sakra šlo? Vše se zdá být otevřené a divák má v hlavě několik nezodpovězených otázek. Bohužel jak říkám, velké zklamání .. 4/10 = 43% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když uzavřete smlouvu s Kozlem, můžete buď mít pivo za nákupku, nebo v Nové Anglii vcelku nudně dojit krev, uhraňovat slepice a poletovat s ostatníma krávama po sabatech za urputného sáhodlouhého modlení vymatlaných puritánů. Nabubřelá bublina splaskla. Tvůrci nechali nejprve chytře vycákat artové hnědopichy, obrážející se svým uhrovitým pižmem a mastnými vlasy festivaly, a pak vypustili jejich „erudované“ homožvásty na rok kvasit na internety. Teprve poté, až se éter naplnil děsuplnými výkřiky typu „Horor, u kterého se mi třáslo i boa!“, „Nic tak sugestivního jsem od dob Šulín Růž neviděl!“ či „Snad i strašidelnější než poslední díl Heryho Potrata!“, to vypustili mezi rozpačitě tápající heterosexuální konzumeristy. A rázem se to řítí z růžových do modrých čísel jako domeček z karet s modely na spodní prádlo Kelvina Klajna. Jako, on to vyložený průser ani nové veledílo Terence Malíka rozhodně není, je to hutně atmosférické, výborně natočené, dýchá z toho sedmnácté století a jednou za půl hodiny se tam dokonce i něco přihodí. Ale když se člověk zamyslí, co všechno by se dalo v takových reáliích temných lesů středověkého Mejn vyvádět s pořádně lidožravou ježibabou a satanem posedlým capem, chce se mu ječet nad promr (teď fuckt nevím, jestli „h“ nebo „d“) aným potenciálem. Místo nějakých hustých fines tam starý Brůna jen tři čtvrtiny hrací doby štípe dříví, sametovým barytonem vyplachuje své stádo v hříchu análně počatých malých pilgrimů puritánskými bonbonmoty a nechává se dusit pouze tou starou hašteřivou čarodějnicí, kterou si vzal za ženu. Ke konci ho to sice aspoň trkne, ale tím už ze mě víc než 2,4945648 hvězdy prostě nevydojil. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Takový milý příjemný film na nedělní večer, jen někdo měl té rodině říct, že na krvavého vražedného králíka platí svatý handgranát... No dobrá, dosti cynismu. Film, po kterém se mi nebude dobře usínat. Ne pro nějaké obzvláštní množství strachu, ve skutečnosti jsou těmi hlavními pocity nepohodlí, neklid, těkání myšlenek. Ve středu záběru jsou lidé, jejichž myšlenkový svět je plný pověr vidících ďábla nikoli jen za každým stéblem trávy, ale v každém pohledu, slově, čemkoli, co neodpovídá představě oddanosti boží pravdě. Tahle bigotní víra se pod tlakem událostí mění ve fanatismus, z mysli změněné vírou v tuhou pevnost se pod tíhou reality stává ruina a nakonec to nejhorší jsou vzájemná nedůvěra a podezírání, které de facto žádného skutečného ďábla nepotřebují, protože víra sama z něj udělá skutečnost, aniž by se o to on sám rohatý musel obzvláště snažit. Snad právě proto mě mrzelo, že jsou ve filmu temné síly přímo přítomny, protože bez nich by vyznění filmu bylo ještě silnější. I tak jde ale o velmi kvalitní ani ne horor, spíše velmi drsné psychodrama o rozkladu jistot, o které se mohl člověk opírat jako o hůl, ale které mu nakonec cestu do zkázy ještě urychlily. A pak, když z toho světa zbudou jen ruiny, pak je vhodný čas na smlouvu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Film byl inspirován mnoha lidovými pověstmi, pohádkami a dobovými zápisy vztahujícími se k čarodějnictví, včetně deníků a soudních záznamů. Značná část dialogu pochází přímo z těchto zdrojů. (J.F.B.)
  • Film vypráví o událostech, které se staly 62 let před salemskými procesy. (LilyDeLarge)

Související novinky

Anya Taylor-Joy v dalším hororu

Anya Taylor-Joy v dalším hororu

25.08.2021

Herečka Anya Taylor-Joy (Dámský gambit) si velmi oblíbila spolupráci s režisérem Robertem Eggersem. Do Hollywoodu ostatně prorazila díky filmu Čarodějnice, teď se ale objeví i v jeho vikingské… (více)

Nicole Kidman mezi vikingy

Nicole Kidman mezi vikingy

07.11.2020

Režisér a scenárista Robert Eggers už si stihl udělat svými dvěma posledními snímky Čarodějnice a Maják celkem silné jméno. Nyní tvůrce chystá na příští rok revenge thriller o vikinzích, do kterého… (více)

Od Čarodějnice k Nosferatu

Od Čarodějnice k Nosferatu

15.08.2017

Robert Eggers si vybojoval režijní ostruhy Čarodějnicí a teď konečně oznámil svůj další film. Bude jím remake hororové klasiky Upír Nosferatu, která v roce 1922 nakopla upíří subžánr a představila… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama