Reklama

Reklama

Noční můra: Tajemství spánkové paralýzy

  • Česko Noční můra (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Spánek přináší úlevu. Jsou však chvíle, kdy může být prokletím. Chvíle, kdy přichází spánková paralýza... Pro většinu z nás představuje zalehnutí do postele zaslouženou odměnu po namáhavém dni. Ale pro některé je to pouze začátek druhého tajného života. Nebo spíše noční můry. Spánková paralýza je bizarní stav. Její oběti stráví noc napůl při vědomí. Vnímají, co se kolem nich děje, ale nejsou schopné se pohnout. Jako by to nestačilo, mnozí z nich při tom zažívají noční můry. Vidí přízračné halucinace, které naplňují jejich mysl strachem. Zvláštní na tom je, že mnoho postižených mívá ty samé vize. Ať už jsou v Londýně, New Yorku nebo Michiganu, popisují temné hrozivé postavy, které pronikají do jejich snů už od dětství. O tom, co spánkovou paralýzu způsobuje, se však stále ví jenom málo. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

maddy 

všechny recenze uživatele

Dokument venujúci sa netradičnej problematike ohľadom spánkovej paralýzy, pri ktorej sa človek nachádza na akomsi rozmedzí medzi snom a realitou– stále sníva, ale zároveň aj vníma okolie, akurát sa nemôže pohnúť. Téma v dokumentoch rozhodne málo preskúmaná, avšak Nightmare neponúkne nejaké hlbšie nahliadnutie na danú problematiku. Iba pár postáv, ktoré rozprávajú o svojich snoch a stavoch, zatiaľ čo ich nočné mori sú názorné zobrazované divákovi a takto to prebieha po celý čas, akurát neustále s iným účastníkom. Rozhodne nie zlé, ale po pol hodine to omrzí a čakal som, že o spánkovej paralýze sa doveziem aj niečo z lekárskeho/psychologického hľadiska a tento problém ozrejmia aj odborníci. Nestalo sa a v tomto podaní začne byť dokument v druhej polovici príliš repetitívny a vo výsledku neponúkne nič extra zaujímavé. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

The Nightmare je rozhodně nejstrašidelnějším filmem, který jsem za poslední léta viděl a určitě ho nedoporučuji rozkoukat (chybně jako já) kolem půlnoci. Rodney Ascher, stejně jako u svého minulého filmu, přináší výpovědi několika "postižených" a je to nejděsivější vyprávění co si umím představit. Působí přesvědčivěji než ve srovnání s nesmysly bláznů vystupujících v jeho předešlém filmu Pokoj 237. Jako starý ignorant se o spánkové paralýze doslýchám poprvé, vidět výpovědi obětí této zákeřné "nemoci" mě opravdu fascinovalo a rozhodnutí tvůrců nacpat do filmu co nejvíce hraných rekonstrukcí na atmosféře jenom přidává. The Nightmare je hlasitým příspěvkem do žánru dokumentů, možná tím někoho nadutý tvůrce odradí, nic to ale nemění na emocích a mražení, které jsem při sledování prožíval. 90 % ()

Reklama

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Dám nakonec tři, i když to byla celkem nuda. Ale... Spánkovou paralýzu jsem několikrát za život prožil. Je to opravdu nepříjemné, když jste při vědomí, jenže se nemůžete ani hnout. Opakovaně usínáte, ale strach vás probouzí, i když ne úplně. Minimálně jednou jsem také viděl stínovou postavu a to je pak kur*a paráda. Nejdřív si člověk, stejně jako v dokumentu, myslí že máte v bytě zloděje... Každopádně, dokument byl celkem zívačka, jenže pak zalehnete a nechce se vám usnout. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

HOROR ROKU. Takhle připosranej jsem nebyl už hodně let. Do filmu jsem šel značně unavenej s tim že to možná budu muset dokoukat po částech, ve skutečnosti jsem se do toho (bohužel pro mě) zažral a cejtil jsem se jako jedna z postav akorát že já byl nucenej na to čumět potmě se sluchátkama. Sluchátka jsou zde dost důležitý jelikož zvuky odvedou 50% práce a pískání a šumění při nightmare částech jsou značně krýpy. No a samotný paralýzy? Ty vole tohle si vytřelo prdel se všema antologiema co dosud vyšly. To jak živě to postavy vyprávěj naprosto suprově doplnuje to co se děje na obrazovce, první frajer vidí zatim jen světla a blikání, postupně se však přidávaj stínový postavy který vám čumí před ksichtem a vy se nemůžete hejbat a jakmile bytosti začnou mluvit tak to jsem nervama už skákal někde na Marsu. Navíc to upozornuje na jednu věc a sice AT SPÍTE NA ZÁDECH, NA BOKU NEBO KSICHTEM KE ZDI TAK SI VÁS TO VŽDYCKY NAJDE. Když vidim to hodnocení tady tak vám se dobrým hororem nikdo nezavděčí bohužel zde se vyskytuje stejnej problém jako u It Follows a sice že vy se do toho prostě nedokážete vžít. Vždyt taková situace je přece naprosto hnusná a nepříjemná. Ale jste prostě čuráci. Nehodnoťte to nízko jen protože to tak ohodnotili ostatní .) Dneska se pro jistotu přikreju i přes hlavu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o problému, který mě osobně netrápí, ale který je přece jen zajímavý. Ztvárnění také není špatné a je zřejmé, že zde byla snaha přenést noční můry i na diváka, alespoň trochu parafrázovat pocity, které má osoba, jež si noční můry a paralýzu prožívá. Bohužel si ale nemyslím, že se to úplně dokonale povedlo. Až tak silné dojmy jsem z filmu neměl. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Dokument měl světovou premiéru 26. ledna 2015 na filmovém festivalu Sundance. (Homerking)

Reklama

Reklama