Obrazy starého sveta
Československo, 1972, 64 min
Dušan HanákHudba:
Václav HálekHrají:
Ladislav ChudíkPlakáty
Vnímavý pohľad umelca na jeseň ľudského života inšpirovaný piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka. Hovorí o starých ľuďoch, zdanlivo živoriacich na okraji ľudskej spoločnosti. 15 rokov trezorovaný film získal takmer tridsať ocenení na filmových festivaloch doma a v zahraničí. (oficiální text distributora)
tron
„Človek vydrží viac, ako hovado.“ V roku 1972 nakrútil Dušan Hanák cirka hodinový čierno-biely dokument, inšpirovaný piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka o starých ľuďoch z Liptova a Oravy, nachádzajúcich sa na okraji spoločenstva, združeného vo veľkých mestách. Dokument OBRAZY STARÉHO SVETA vyniká fantastickou kamerou, fantastickými fotografiami a fantastickou atmosférou, plynúcou z krutého i nádherného prostredia a ľudí, ktoré porodilo... Keď porovnám týchto ľudí s Bednárikom, tým akože tanečníkom atď., objavujúcimi sa raz za čas v akejsi tanečnej pseudo súťaži vraj najúspešnejšej slovenskej komerčnej televízii, skutočne sa mi tisne na jazyk len slovo humus.(29.6.2009)
Flipper
Oldschool týpci bez wi-fini v chalupe, spokojnejší než ktokoľvek kto žije v meste a má srdce z asfaltu.(21.11.2010)
Dadel
Nejdelší reklama na zubaře jakou jsem kdy viděl:((28.2.2008)
O*R*I*N
LFŠ 2007... Život člověka v jeho nejčistší podobě...(28.7.2007)
Ducharme
Jak bych normálně upovídané staříky ve vlacích, na zastávkách, ve frontách na cokoliv, systematicky vyvražďovala, nebo alespoň humánně krotila pomocí roubíků, tady jsem jen poslušně naslouchala a tupě přikyvovala i krajně laickému popisu přistání na Měsíci. Krása Hanákových obrazů je odzbrojující svojí čistotou a jednoduchostí. Dokonale navíc funguje i propojení s Martinčekovými fotografiemi. Takhle nějak si představuji lidskou krásu - 5 bez váhání.(24.12.2009)
Legas
Přemýšlím, o čem tento film vlastně vypráví. O starých lidech na vesnici, kteří bez flašky v ruce by zřejmě už neexistovali? Také mi nepřijde správné, dívat se na člověka, který se po úraze plazí celý život po kolenou a přesto musí zvládat vše, co ostatní v jeho okolí. Má můj obdiv ten pán, ale připadal jsem si jako v zologické zahradě. Na druhou stranu Obrazy mají pěknou kameru a vůbec jsou po formální stránce pěkně natočené.(5.3.2008)
D.Moore
Fascinující a krásné. A přitom tak obyčejné. Tenhle film bych povinně promítal všude a všem. Ve školách i v domovech důchodců. Fakt, že Obrazy starého sveta ležely 15 let uzamčeny v trezoru, vypovídá o smýšlení mocipánů minulého režimu víc než všechno ostatní. http://www.youtube.com/watch?v=gujZpr3XuAQ&feature=related(28.9.2011)
bassator
43rd KVIFF 2008 - TRIBUTE TO DUŠAN HANÁK - Pocta Dušanu Hanákovi, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.4/112(22.8.2009)
LiVentura
Velmi vnímavý snímek zachycující lidské stáří a vše, co k němu patří..(31.1.2011)
swamp
Dušan Hanák natočil dokument inspirovaný fotografiemi Martina Martinčeka. Ve své podstatě tak čistý, že opravdu nelze než souhlasit s úvodním titulkem, který říká něco jako 'kdyby kterákoliv postava byla přenesena do běžného současného života, zemřela by..' Mrazivé, pravdivé.(24.4.2008)
WANDRWALL
Podnětné, zajímavé.(16.8.2010)
Slarque
Lidé jako zapomenuté artefakty z jiné doby. Věkovitě vrásčité tváře a prořídlé chrupy. Domky bez elektřiny. Staří, nemocní, téměř nemohoucí, ale stále pracovití a do značné míry soběstační. Některým téměř není rozumět, ale přece má cenu se o to snažit. Výborná kamera a fotografická práce se zastavenými obrazy.(13.3.2008)
Aky
Černobílá nádhera. Nechybí nostalgie, humor, nadhled, chvílemi až cynismus, pak zase skoro dojetí. Skvělá kamera. Celé to vyznívá uměřeně, hlavně proto, že to nementoruje, nenutí to člověku názor ani svůj pohled, je to prostě nevtíravá pohoda.(20.6.2011)
HellFire
Co je nedůležitější v životě? Na tuhle otázku by dokázal odpovědět málokdo.(7.10.2011)
Flego
Jeseň ľudského života stvárnená bez príkras, obyčajne, jedinečne. Dušan Hanák s nevídanou pokorou necháva rozprávať starých ľudí z tatranských dedín o svojom živote a preniká do najhlbších zákutí ľudských duší. Vnútorné bohatstvo a mravná čistota je niekedy v kontraste s handicapom, s ktorým sa musia potýkať. Tento významný dokument inšpirovaný Martinčekovými fotografiami bol trezorovaný, lebo vtedajší mocipáni, stavajúci žiarivé zajtrajšky nechceli ukazovať svetu prostotu a jednoduchosť týchto ľudí zdanlivo žijúcich na okraji spoločnosti.(28.6.2009)
rawen
Velmi působivý pohled do světnic a osudů lidí, kteří v sobě nosí tíhu mnoha desítek let, a kterým zbyla duše dob dřívějších. Nebojte se patosu, příkras ani povrchnosti - dokument je natočen s citem a přímo --- vše je doplněno krásnými fotografiemi Martina Martinčeka a hlasem L.Chudíka. 8/10(12.4.2008)
HAL
_Dokument, který na většinu dnešních lidí působí jako z jiného světa a přitom ukazuje kořeny ze kterých ta samá většina vzešla. _Stáří bez patetičnosti či strachu, prostě jen jako další etapa života která dokáže být krutá tak jak si ani nedokážeme představit, ale pořád ještě stojí za to ji prožít. _Svět, na který okolní civilizace zapomněla jako na dávný odumírající relikt minulosti, a který dokáže docela dobře fungovat tak jako vždy fungoval, i když občas sleduje i to co se děje za hranicemi okolních polí a, svou vlastní mentalitou, si to přebírá. _Umělecký zážitek ve kterém jsou i jednoduchá moudra prostých lidí povýšena na filosofické popsání palčivých otázek lidské existence a svou prostou pravdivostí a jednoduchostí vyjádření od lidí, kteří jako jediný důkaz svých tvrzení dokládají svou vlastní empirickou zkušenost, jsou jednoduše odzbrojující. 8/10(18.1.2008)
iolaos
Jednicka mezi (cz) dokumentarnimi filmy a jeden z nejvetsich filmovych zazitku LFS 07(27.7.2007)
sta
Tenhle dokument jsem poprvé viděl během přijímaček na pražskou filmovou vědu, takže jsem si jej vychutnal dokonale. Takhle nějak si představuji skutečně zajímavý dokument.(27.5.2003)
Redlum
Tenhle dokument jsem poprvé viděl během přijímaček na pražskou filmovou vědu, takže jsem si jej vychutnal dokonale. Tak me tak napada - pousteji tam taky neco jinyho?;o)(22.5.2004)
| V kinech ČR od: | 10.01.2008 AČFK |
|---|---|