Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grand Theft Auto je bezpochyby jednou z nejznámějších video her na světě. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi seznamuje se Samem Houserem (Daniel Radcliffe), americkým herním tvůrcem a producentem, který byl hlavní hnací silou při její výrobě. Cestu téhle kontroverzní hry ke slávě ztížil soudní proces, při kterém se právník Jack Thompson (Bill Paxton) snažil dokázat, že GTA a podobné hry ničí morálku, a proto je potřeba je zákonem zakázat. (IZFNP)

(více)

Recenze (39)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GRAND THEFT AUTO!" --------- Snažiť sa sfilmovať zákulisný obraz Rockstar Games bez zapojenia R* a/alebo bratov Houserovcov je kolosálna sračka. No a tak to aj dopadlo. Navyše, nie je žiadny dôvod, aby advokátska spodina Thompson mal film o sebe, alebo vlastne akúkoľvek pozornosť. O to mu už od roku 2003 predsa ide. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Sam Houser, polovina tvůrčího mozku společnosti Rockstar Games, by měl autory tohoto snímku poslat přinejmenším do hajzlu. Vzít si na paškál jeho jméno a nejúspěšnější značku firmy jenom proto, abychom natočili nazáživnou tendenční hovnařinu pro televizního diváka, který zrovna přepnul kanál z večerního zpravodajství, protože se začalo mluvit o konfliktu v Sýrii, je vyloženě zahozená šance. Je fajn, že Thompson je vykreslen jako blábolící magor, který furt hledá řešení, jak ze světa udělat lepší místo pro život, ale jinak v tom filmu není zhola nic. Vše ostatní je podružné, scénář klouže někde nad povrchem celého problému a divák se ve finále vlastně jen dozví, že existuje nějaká komise, která hrám na základě jejich obsahu rozdává nálepky s doporučeným věkovým omezením a že si má dávat pozor na to, co jeho ratolest zrovna hraje. My "svědomití" už tohle dávno víme a svá dítka náležitě korigujeme, těm ostatním to ale zkrátka bude vždycky buřt, protože jsou rádi, že od těch uřvanejch parchantů maj na chvilku pokoj. Pro fandy série GTA je ten film o ničem a pro ty ostatní je to jen zaplácnutí času než přijde první reklamní blok… ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film sakra dobrý kousek. Grand Theft Auto je pro mě herní pojem a zkejsnul jsem u ní desítky hodin. O tématu tak povědomí mám a bylo hezký nahlédnout pod pokličku Rockstar Games. Daniel Radcliffe třeba coby Sam Houser byl skvělej. Navíc se mi líbilo i to, že film tématem nesvažoval k ani jedné ze stran. Snažil se být neutrální. A to i přesto, že ten křesťanskej právník byl slušnej psychopat. Co naplat, takovejch je plná Amerika. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se videohry podívají na "filmové plátno" i jinak než další desátou šampónovou adaptací Hitmana či Prince z Persie. Vzhledem k televiznímu formátu a přítomnosti Harryho Pottera jsem snad i trochu doufal v opravdový zájem tvůrců o tématiku. Nope. BBC překvapivě neglorifikuje nejznámější herní studio v Británii. Pokud máte rádi konspirační teorie, přidám tu moji - tento snímek je formou boje proti skotské nezávislosti a plivnutí do tváře jejich největšímu komerčnímu úspěchu posledních dekád. Jakákoliv scéna, kde Houser a jeho kluci "dělají" hry je úplně směšná, úražející všem hráčům a bolí, hodně bolí. Překvapivý mi byl showcase Rockstar merchandisingu, triček a mikin ačkoliv se firma oficiálně od tohoto filmu hodně rychle distancovala. 😄 Na druhé straně, strasti Billa Paxtona již trochu potenciálu k herectví měly - přesto not delivered. Je tak hrozně moc vidět, jak by tvůrci chtěli napodobit úspěch The Social Network, ale zároveň je okamžitě patrné, že tam tenkrát byl neopakovatelný talent Finchera/Sorkina/Cronenwetheho/Reznora (sakra to je dream team). The Gamechangers má televizní look, ŠPATNÝ scénář, ochotnické herce a přespříliš ambicí. 40 % ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

GTA je pojem, o kterém každý z mého okolí někdy slyšel, hrál ho, nebo o něm něco četl. Já sám jsem ho několikrát hrál a dost mě to bavilo. Tento film mě překvapil svým trailerem a a pak i příběhem. Nejlépe by se film dal přirovnat k filmu The Social Network. film jako takový je natočen velmi dobře a působivě. Máj fajn nápady co se týče kamerových jízd, vizuálního pojetí v některých momentech, ale jinak je to poctivé drama. Owen Harris odvedl moc dobrou práci. Daniel Radcliffe se každým dalším filmem zbavuje nálepky Harryho Pottera a fakt dokazuje, že umí hrát a dokáže zahrát i složitější postavy. Radcliffe se herecky krásně posouvá a fakt táhne film nahoru. Bill Paxton má na první pohled divácky nevděčnější postavu, hraje chlapíka, který je velký moralista a v jistých momentech je až fanatický věřící v Boha a uctívač pořádku. Paxton se s tou rolí popral moc dobře a v hlavně závěru dokáže přetáhnou naše sympatie na svou stranu. Zbytek postav krásně doplňuje hlavní dvojici a dodává potřebné napětí a atmosféru. Dost se mi líbily určité scény jako ta na policejní stanici, v ulicích LA, rozmluvy se synem, porady, radost z úspěchu. The Gamechangers asi neudělá velkou díru do světa, ale rozhodně se jedná o hodně kvalitní film. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen na motivy knihy Davida Kushnera „Jacked: The Outlaw Story of Grand Theft Auto“. (DJDVD)
  • Scény, které se odehrávají mimo New York, se točili v Jižní Africe. (DJDVD)
  • Syn Jacka Thompsona (Bill Paxton) Johnny (Garion Dowds) nosí ve filmu bíle triko s logem fiktivní  internátní školy Bullworth. Je to odkaz na hru z dílen Rockstar Games - "Bully". (JohnnyBane)

Reklama

Reklama