Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Matty 

všechny recenze uživatele

Cynický detektiv s neuvěřitelným charismatem, smyslná femme fatale, atmosféra hustší než iridium, grázlů, že mezi nimi brzy ztratíte přehled – to je film noir co má koule i všechny ostatní náležitosti. Howard Hawks si se scénářem podle Chandlera poradil jako nic. Akorát místy nebudete vědět, která bije. Ono zde však ani tolik nejde o to kdo a proč (v tom údajně neměl jasno samotný Chandler), ale jak. Po řemeslné stránce jde rozhodně o vyšší standard. Bacallová a Bogart okolo sebe chvílemi vytvářejí takové erotické dusno, až zapomínáte dýchat. Jejich dialog o koňských dostizích je prolezlý dvojsmyslnými narážkami jako sklad obilí moučnými červy a patří k mnoha nezapomenutelným scénám, které není již po prvním zhlédnutí obtížné identifikovat jako ikonické. 85% Zajímavé komentáře: Winnfield, lesumir ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Notně zamotaný film-noir, který ve mně stále budí celkem ojedinělý pocit, že je ten zmatek neproniknutelný záměrně. Výborná je hlavně dvojice Humphrey Bogart a Lauren Bacall, mezi nimiž to vážně jiskří (a jejich dialogy jsou také parádní). Režisér to v klidu jistí ze zálohy a moc na sebe neupozorňuje. Ale jestli tuto temnou jízdu L.A. zvládl natočit v ateliérových kulisách, pak rozhodně klobouk dolů! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pro Filmy-Noir mám už léta slabost. Hluboký spánek má vše, co by takový druh snímku měl mít. Napětí, skvělou atmosféru, zajímavé postavy, zvraty v ději, výtečnou hudbu a v neposlední řadě příběh. Co mi však v případě Hlubokého spánku vadilo, byla nepřehlednost. Přiznám se, že jsem se ve snímku ztrácel a přesně nevěděl, co je to právě na obrazovce za postavu, kde se tam vzala a jak na ni Marlowe přišel. Dokonalost sama však byla postava soukromého detektiva v podání Humphrey Bogarta. Tohoto herce jsem si oblíbil hned v prvním snímku, ve kterém jsem ho viděl. Jeho neskutečně silné charisma, zvučný bas a herecké umění je bezchybné. Cynický, ironický a dvojsmyslný Phillip Marlowe byl díky němu ohromným kladem filmu a chemie mezi ním a Lauren Bacallovou musela zákonitě oslovit, pobavit a zaujmout. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som využil šancu pozrieť si po rokoch ako sa Howard Hawks s Humprey Bogartom a jeho girls popasovali s jednou knihou Raymonda Chandlera. A som spokojný, ako pred rokmi. Nechovám pobožnú úctu k Bogartovej charizme, nepokúšal som sa ani tentokrát vyznať sa v tom, kto je kto a aké sú vzťahy medzi nimi , ale dobre sa mi na film pozeralo. A to je hlavné. Výnimočne pridám dve poznámky k niekoľkým prečítaným komentárom. Tie úžasné hlášky nie sú Bogartove, ale Chandlerove. A sebaisté prehlásenia, že Bogart je najlepší Marlowe všetkých čias píšu asi iba tí, ktorí nevideli seriál Detektiv Marlowe s Powersom Boothom z roku 1984. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Okatě studiové kulisy, prkenné herecké výkony a poněkud (silně) nevěrohodný, o to pak více komplikovaný příběh. Ano, jde o film-noir ve své vrcholné kondici. Ale nebýt kouzelné ústřední dvojice a mé slabosti pro filmy z tohoto období, čtyři hvězdičky by ode mě Hluboký spánek nedostal. A to z toho důvodu, že celý snímek působí hrozně odflákle, především ze scénáristického hlediska. Máte-li však rádi chandlerovky, pak nebudete zklamáni minimálně celkem slušnou dávkou sarkatistických fórků. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)
  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama