Reklama

Reklama

Cesta do fantazie

  • Japonsko Sen to Čihiro no kamikakuši (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Cesta do fantazie je dobrodružný snímek, kde se nesvádějí bitvy, hlavní postava není nadaná nadpřirozenými schopnostmi, ani se zde nesváří dobro se zlem. Vyprávění o desetileté dívce, která se ocitne v roztodivném městě duchů, bůžků a strašidel, se obejde bez schémat a prvoplánových atrakcí sezónních animovaných hitů. Naopak diváky každého věku pohltí a uhrane unikátní vizí svého autora, díky níž každý záběr dýchá roztodivností, hravostí, nápaditostí, ale i melancholií a emotivností. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (992)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Šest stanic k Zenibě ve vlaku, zpátky se proletím na Haku.. Na detaily dbající animace malých nosánků, líbivá hudba a metafora přechodu z dětství do dospělosti či japonských sociálních problémů. Parní stroj Miyazakiho fantazie jede na plné obrátky - o to větší škoda, že prostřednictvím příběhu nedokáže dostat do plného výkonu i ten divákův, nicméně samý závěr "návratu" byl zpracován s citem a odpovídající naléhavostí. Permanentku do extraordinárních koupelí Yubaby si však kupovat nehodlám. Ta baba má totiž na můj vkus moc odtažené žaluzie a co je horší, vůně jejich vonných tyčinek zdá se mi příliš nasládlá.. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh od mistra anime filmů Miyazakiho, který mě tak dostal už svou Princeznou Mononoke. Jeho světy jsou tak překypující city, mystikou a skvělými nápady, že z toho zůstává rozum stát. Naprosto se liší od dysneyovských taškařic a dokazuje, že animované filmy můžou být pro dospělé a přitom nemusí parodovat jiné filmy (Shrek). A animace je také opravdu nádherná a okouzlující. V dnešní době, kdy studia ruší výrobu 2D animovaných filmů, Cesta do fantazie dokazuje, že je jedno jestli je animace 2D nebo 3D, ale v první řadě jde o námět a ten je v tomto případě skvělý. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Je to třetí Miyazaki, co jsem viděl, a nějak se mi zdá, že se chlapík opakuje. Stejné motivy, stejné jednání klaďasů. Ehm... To je ale jediný důvod, proč nesáhnu k vyššímu hodnocení. Nádherná animace doplněná super Hisaihiho hudbou mi místy skoro vháněla slzy do očí, a celkový dojem jsem měl přesně takový, jako po "cestě do fantazie". Úspěch filmů studia Ghibli spočívá podle mě právě ve využívání skutečnosti, že jedině animovaný film má možnost ztvárnění nekonečné fantazie. Zkrátka kouzelné... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Divák spolu s Chihiro hned na začátku vleze do naprosto fantasmagorickýho světa, v němž se na něj dvě hodiny valí zástupy bizarních výjevů, postaviček a zákonitostí. Netuší, co a proč se vlastně děje a nedozví se to de facto ani na konci, kde ho film vyplivne zpátky do světa normálního. Ta masivní míra ulítlý a v nejlepším smyslu slova kouzelný imaginace je nicméně natolik pohlcující, že od toho jeden nemůže odtrhnout oči. Bezpáteřník owned! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Tím nejlepším z Cesty do fantazie byla pro mě hudba. Ve spojení s nádhernou animací, kterou oceňuji až teď po shlédnutí mého druhého japonského anime, tvoří tak emocionální náboj, až to mezi mnou a televizí doslova jiskřilo. Dalším důležitým prvkem je samotný děj, který doslova bují fantazijními nápady. Sice jsem byl místy trochu (ale opravdu jen trochu) mimo mísu, jelikož Japonsko má přeci jenom JINOU kulturu, ale zároveň jsem té "odlišnosti" postupně propadával. Ještě jedno anime a bude ze mě fanoušek. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (23)

  • Otec dívky Čihiro řídí Audi A4 první generace. (HellFire)
  • Město, ve kterém se příběh odehrává, bylo vytvořeno dle původních staveb ve skanzenu nedaleko Studia Ghibli. (Witta)
  • Hlavní hrdinka filmu má předobraz ve skutečné postavě: jedná se o dceru přítele režiséra Mijazakiho. Inspiraci režisér získal při společně strávené dovolené na jeho horské chatě. Stejně tak se ve filmu objevují další postavy inspirované skutečnými lidmi, Kiki z doručovací služby vznikla podle dcery producenta filmu, Čihiřin otec je vytvořen podle dívčina skutečného otce, její matce posloužila jako vzor jedna členka Mijazakiho týmu. (Witta)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Reklama

Reklama