Reklama

Reklama

Zahaleni stínem

(festivalový název)
  • Velká Británie Under the Shadow (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Irakom a Iránom sa mladá matka Shideh (Narges Rashidi) stará sama o svoju dcéru Dorsu (Avin Manshadi). Jej manžel je lekárom a často rodinu necháva osamote. V okolí ich domu padajú každý deň bomby a ich životy sú tak neustále v ohrození. Nebezpečenstvo vojny však nie je jediným problémom. V dome sa totiž začína odohrávať čoraz viac zvláštnych javov, ktoré im znepríjemňujú život. Dorsa trpí nespavosťou, jej stretnutia s neexistujúcimi osobami matka spočiatku považuje za detskú hru. V dome sa kvôli udalostiam neustále stupňuje napätie a je len otázkou času, kedy sa matkina psychika zlomí a bude musieť uznať, že ich byt je miestom paranormálnych javov. (Marceloo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Když lidi chtějí, dokáží uvěřit v cokoliv." Tajemný, mysteriózní a hustě atmosférický iránský příběh o džinech na pozadí iránsko-írácké války, postiránské revoluce a postavení ženy v iránské společnosti. Fakt mnohovýznamové dílo fungující jako atmosféricky tísnivý příběh o tajemných bytostech z jiných rozměrů světa, jako sociálně-kulturní sonda do života v jedné určité společnosti v jednom určitém období i emancipační drama o odhodlané samostatné ženě bojující se zkostnatělými tradicemi, utlačujícími hodnotami a za své vlastní svobodné místo ve světě i rodině. Jako sociální drama silné, skvěle napsané a odehrané (představitelka hlavní hrdinky je hodně uvěřitelná, v některých okamžicích až hezky sympaticky nesympatická - protože nikdo není čítankově a křišťálově jen kladně sympatický nebo záporně nesmpatický), jako horror nádherně nepřímočaře atmosférické a napínavé. Ten film toho v tomhle ohledu moc neukáže, jen naznačí, o to je to ale působivější, atmosféra pomalu zalézá pod kůži a prostě, jednoduše ale silně vygraduje ve skvělém závěru. Z Babaka Anvariho se stává žánrový tvůrce, kterého stojí za to sledovat. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Hm hm hmm, príšerne sa nemôžem rozhodnúť medzi tromi alebo štyrmi hviezdami. Na horor som očakával viac desuplnosti, ktorá najmä v prvej polovici filmu dosť absentovala, na druhej strane beriem, že Under the Shadow točil režisér z Iránu a snímok poňal trocha netradičnejším spôsobom, než sme u klasických house hororov zvyknutí (hlavne u tej americkej produkcie), čo sa mi zároveň aj páčilo. Celé to strašenie je väčšinu času dosť nenásilné, netlačiace na pilu (no nebojte, nájdu sa aj poriadne lakačky na myknutie) a je už len na vás, či to budete brať ako plus alebo mínus. Ja sa ale akosi práve nad týmto neviem rozhodnúť, avšak rád by som Under the Shadow videl v červených farbách a toho tromi hviezdami nedocielim, takže to bude za takých 70%, slabšie štyri. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Slabinou Under the Shadow je ojetá zápletka alá matka samoživitelka, která mě dycky nasere hned na začátku, a neuspokojivé zakončení. Když to ale poměřím s chytlavě zvolenou dobou a prostředím, které samo o sobě (alespoň mně) dokázalo zaujmout a nahradit v úvodu absenci hororu, dále s úspěšným vybudováním napětí v celkovém pocitu nejistoty a konečně s několika mrazivě šokantními scénami, věřím, že s výhradami Under the Shadow do červených patří. Potenciál tam vidím velký. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nečakané a príjemné hororové prekvapenie. Originalita snímku rozhodne nechýba, hlavne svojím spracovaním a poňatím príbehu. Na ústredné postavy matky s dcérou tu dolieha nepríjemná a desivá atmosféra z každej strany. Vonku za domom je vojna a bomby lietajú sakra blízko, no a v dome zase kraľujú nadprirodzené bytosti - džinovia. Nemali to veru ľahké. Musím pochváliť aj slušne zvládnuté hororové prvky, niekoľko scén sa v tomto smere naozaj vydarilo, hlavne ku koncu. Samotný záver mi už ale žiaľ prišiel trocha odbitý. Z tak dobre rozohranej depresívnej atmosféry a príbehu sa dalo vyťažiť podstatne viac a lepšie sa ponoriť do mystéria nadprirodzena - v tomto prípade tajomných bytostí volaných džinovia. Myslím ale, že na nadpriemer to stačí. Z poslednej doby to patrí k tomu lepšiemu, čo duchársky hororový subžáner ponúka. 70/100 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrá psychologická duchařina, ale kecal bych, kdybych tvrdil, že jsem nedoufal v ještě o něco silnější zážitek. Na Babadooka si opravdu nelze nevzpomenout. V porovnání mezi sebou vychází Babadook jako o něco silnější. Under the Shadow má takovou klidnější, plíživou děsuplnou atmosféru, Babadook byl hysteričtější a vyhrocenější. A v obou vystupuje enormně otravné děcko (což je ale v obou případech opodstatněné). Strašení je funkční, ale je ho poměrně málo, nicméně ten film vyvolává nepříjemné pocity i tehdy, když se zrovna žádní djinnové po plátně neprohánějí. Palec nahoru, ale přitlačit na pilu se mohlo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Britský filmový kritik Mark Kermode označil v decembri 2016 Under the Shadow za najlepší film roku 2016. (Karamanlis)
  • Oficiální vyslanec britské kinematografie na 89th Academy Awards 2017. (Hal_Moore)
  • Timeline: Film se natáčel v hlavním městě Jordánska. Šlo o mezinárodní koprodukci, režie se ujal scénárista filmu a režisérský debutant, Íránec Babak Anvari. Film si odbyl světovou premiéru v lednu 2016 na filmovém festivalu Sundance. Následně byla práva na distribuci zakoupena společností Netflix. Do amerických kin se horor podíval 7. října. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama