Reklama

Reklama

Columbo - Série 6 (1976) (série)


Případ vysokého IQ (S06E03)

(epizoda)
  • USA The Bye-Bye Sky-High I.Q. Murder Case (více)

Obsahy(1)

Oliver Brandt, člen exkluzivního klubu Sigma pro lidi s vysokým IQ, provozuje účetní firmu. Jeho obchodní partner Bertie Hastings, rovněž člen Sigmy, však zjistí, že Oliver tajně odvádí část peněz na soukromé konto, aby uspokojil potřeby své rozmařilé ženy. Bertie, který mimoto trpí tím, jak si jej Oliver neustále dobírá, chce vše odhalit na veřejnosti. Oliver jej proto zastřelí pistolí s tlumičem a připraví stopy tak, aby ukazovaly na neexistujícího lupiče. Proti vysoce inteligentnímu pachateli a jeho neprůstřelnému alibi nemá ošuntělý poručík Columbo šanci. Alespoň zpočátku to tak vypadá... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z tych TOP casti. Bavilo ma asi vsetko. Hadanka s mescami dala zabrat aj mne ;-). Co sa tyka vraha, tak ten to mal neskutocne vymyslene. Niekedy mam pocit, ze tie scenare pisal nejaky maniak. V tomto pripade by to vrahovi asi velmi tazko dokazovali, keby sa "inteligent" neprizna sam. Columbo je proste sibal. Tesil som sa na tuto cast a bola fakt skvela. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vážně, toto byl moc pěknej díl. Vražda byla perfektní a vrah ještě k tomu docela slušnej magor, kterému se ke konci nedařilo už vůbec nic. Vražda neměla chybu, ale přece jenom po sobě vrah nechal dost stop. Odhalerní v takovém případě beru, protože je v celku logické a přirozené, narozdíl od jiných, kdy se Columbo hluboce zadívá do země a vyčaruje šokující pointu. Jedno z nejlepších Columbových finále je k nahlédnutí pod TÍMTO odkazem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom vydarený diel, aj keď sa nemôžem stotožniť s vysokým hodnotením ostatných. Prípad nás zaviedol do zvláštneho sveta nadpriemerne inteligentných ľudí, ktorí však paradoxne nie sú obľúbení a musia si dávať pozor aby sa v ich blízkosti ostatní necítili ako hlupáci. To im nezabraňuje mať o sebe veľmi dobrú mienku a zvrchu sledovať snaženie sa nejakého ušmudlaného policajného poručíka. Ale ten zasa vládne iným typom inteligencie, ktorý mu umožní využiť vrahove schopnosti a pýchu na vlastné usvedčenie sa. Do lepšieho hodnotenia mi tam chýbal celý postup skladania dielikov mozaiky. Nemám rád, keď z ničoho nič jeden vie všetko a ostatní iba nechápavo čumia. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budu asi jeden z mála, ale tenhle díl se mi nějak extra moc nelíbil. V podstatě tam nebylo vidět žádné pátrání a takové to hnidopišství Columba. Usvědčení, jakoby si vycucal z prstu. Ani moc vtipných scének tentokráte nebylo. Každopádně, co se povedlo, tak to byl ten závěr, ten byl natočen dobře. Ale oproti jiným dílům Columba, žádné pátrání. Jako by tvůrci nevěděli, jak to udělat, protože vražda byla moc dokonalá. Průměr Columba. Howgh! ()

MIGHTTREE 

všechny recenze uživatele

Colombo vypátrá jakéhokoliv vraha? Odhalí filmového profíka, kouzelníka, hypnotika..... a vraždu, která se ještě nestala, ale tady už musel být přece neúspěšný! Colombo, který svojí manželku schovává ve skříni, opět jde od začátku neoblomně po vrahovi jako by snad měl šestý smysl. Klame svým vzhledem a svým neustálým se vracením dávat otázky. Škoda jen, že na případ Jacka Rozparovače nevzali Colomba. Dnes jsme mohli být jasno, jak to všechno bylo doopravdy. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Po tom, ako vrah odchádza z miestnosti kde leží obeť, otvorí si dvere. Ale predtým už otvoril dvere oproti, čiže tie by sa museli v dôsledku prievanu zatvoriť, ako je to vidieť neskôr, keď ostatní pribehnú do miestnosti po fingovaných výstreloch. (pedrito28)
  • Hádanka s pytlíky zlata má jeden háček. Pokud bychom jich měly např. 20 a v každém bylo např. po 12 kouscích zlata, tak je Columbo namydlený, protože ta jeho metoda neumožní dát na váhu z každého sáčku vždy o jeden kousek navíc. (Allster)
  • Na konci ako vrah nechtiac prezradí, ako mohol slovník spadnúť na zem, je vidieť, keď padá fixka na slovník, že prenoska gramofónu je už v pozícii, keď mala odpáliť prvú búchaciu guličku. Až v ďalšom zábere sa prenoska dostáva do prvej polohy a odpáli guličku. (pedrito28)

Reklama

Reklama