foto

Jamie Lee Curtis

  • nar. 22.11.1958 (57 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila sa 22. novembra 1958 hercovi Tonymu Curtisovi a Janet Leighovej - slávnej to obete zo sprchovej scény z Hitchcockovho Psycha. Krátko na to, ako sa jej rodičia rozviedli, pripadla Jamie do matkinej opatery. Tá sa snažila ustrážiť jej detský vývin od hollywoodskeho biznisu a všetkých nástrah dospeláckeho sveta. Pozeranie filmov mala Jamie obmedzené na minimum a nemohla dokonca vidieť ani najslávnejší filmový výstup vlastnej matky. Strednú školu začala navštevovať v Beverly Hills, odkiaľ sa po maturite pobrala do Stocktonu na University of Pacific. Tu však zotrvala iba tri mesiace, pretože bola posadnutá herectvom, ktorému sa chcela začať venovať na plný úväzok.

Po dvoch televíznych projektoch sa jej naskytla možnosť hrať hlavnú úlohu v nezávislom nízkorozpočtovom horore Johna Carpentera HALLOWEEN (1978). Hoci bol jej honorár iba smiešnych 8000 dolárov, rolu prijala. HALLOWEEN sa stal komerčne najúspešnejším undergroundovým filmom v histórii kinematografie a navždy sa do nej zapísal ako zlatá klasika žánru. Z Jamie Lee sa stala cez noc hviezda. Pochopiteľne následovala séria hororov ako HMLA (1979), TERROR TRAIN (1980) alebo HRA NA VRAHA (1980), až si Jamie uvedomila, že začína byť zaškatuľkovanou herečkou jedného žánru a rozhodla sa zmeniť imidž. Prvým odklonením bol pokus o stelesnenie sexy femme-fatales vo filmoch ako LOVE LETTERS (1984) alebo GRANDVIEW USA (1984). Tieto projekty však skončili fiaskom a Jamie začala strácať pôdu pod nohami. Nové úspechy sa našťastie dostavili na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov filmami RYBA MENOM WANDA (1988), MOJA PRVÁ LÁSKA (1991), VEČNE MLADÝ (1992) a PRAVDIVÉ LŽI (1994), pri nakrúcaní ktorého spolupracovala s "najsilnejšími mužmi Hollywoodu" - Arnoldom Schwarzeneggerom a Jamesom Cameronom.

V súčasnosti je Jamie vydatá za Christophera Guesta, pracujúceho taktiež v Hollywoode, väčšinou iba za kamerou. Pred pár rokmi ju celosvetový úspech filmov VRESKOT a VIEM ČO STE ROBILI MINULÉ LETO donútil vrátiť sa k svojej najúspešnejšej postave Laurie Strodovej v úspešnom hite (a siedmom pokračovaní série) HALLOWEEN H20.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Spychosis
2015 Scream Queens (TV seriál)
Spare Parts
2014 Only Human (TV film)
Veronica Marsová
2012 8 (divadelní záznam)
2011 Little Engine That Could, The
Nová holka (TV seriál)
2010 Zase ona!
2008 Čivava z Beverly Hills
2005 Mladej a já
2004 Vánoce naruby
2003 Mezi námi děvčaty
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
2002 Halloween: Resurrected
Halloween: Zmrtvýchvstání
2001 Agent z Panamy
Rudolf na ostrově hraček
Táta a ti druzí
2000 Pigs Next Door (TV seriál)
460 podezřelých
1999 Virus
1998 Halloween: H20
Nicholasův dárek (TV film)
Tráva je zlatej důl
1997 Divoká stvoření
1996 Domácí vězení
Ellen's Energy Adventure
1995 Heidi Chronicles, The (TV film)
1994 Moje druhá láska
Mother's Boys
Pravdivé lži
1992 Navždy mladý
1991 Dospívání v Queens
Moje první láska
1989 Anything But Love (TV seriál)
Modrá ocel
1988 Dominick a Eugene
Ryba jménem Wanda
1987 Tichý protest
Un homme amoureux
1986 As Summers Die (TV film)
Welcome Home
1985 Dokonalí
Tall Tales and Legends (TV seriál)
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Grandview USA
Love Letters
1983 Záměna
1982 Callahan (TV seriál)
Halloween 3
Money on the Side (TV film)
1981 Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story (TV film)
Halloween 2
She's in the Army Now (TV film)
Silniční hry
1980 Hra na vraha
Mlha
Terror Train
1979 Buck Rogers in the 25th Century (TV seriál)
1978 Halloween
1977 Columbo: Případ vysokého IQ (TV film)
Operation Petticoat (TV seriál)
Operation Petticoat (TV film)

Dokumentární

2014 Bystander Revolution (TV seriál)
2013 My Time with Terror with Jamie Lee Curtis
2011 Cesta ke slávě Tonyho Curtise
2009 Půda!
2008 Kam se hrabe Hollywood
2007 Live Earth (koncert)
2006 Halloween: 25 Years of Terror
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 VH1 Goes Inside (TV seriál)
2001 Marlene Dietrich: Her Own Song
2000 American Nightmare, The - a.z.
Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
'Halloween' Unmasked 2000
Saturday Night Live 25 (TV film)
The Directors (TV seriál)
Virus: Ghost in the Machine
1998 Celebrity Profile: Jamie Lee Curtis (TV film)
Unmasking the Horror
1997 Directors: James Cameron
Haunted History of Halloween, The (TV film)
1992 Spinal Tap Reunion: The 25th Anniversary London Sell-Out, A (koncert)
1990 Help Save Planet Earth (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1982 Coming Soon

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Halloween: The Inside Story (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
2000 Very Special Christmas from Washington, D.C., A (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Režijní filmografie

1989 Anything But Love (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(602)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace