Reklama

Reklama

Banik!!!

(TV film)
Dokumentární / Sportovní
Česko, 2018, 52 min

Obsahy(1)

Dokument o ostravském fotbalovém klubu, který nebyl, byl a už zase není hornický. Baník Ostrava je úkaz. Nejen sportovní, ale také sociální fenomén, který jako seismograf registroval nálady v regionu. Jde o sociální identifikaci, pocit sounáležitosti, mezigenerační a meziprofesní loajalitu, příslušnost k místu, které je složité, specifické. Společenský dokument o ostravském fotbalovém klubu nebude jen encyklopedickým výčtem branek, bodů a titulů oblíbeného klubu. Dokument ostravského studia se pokusí převyprávět jeho bohatou sportovní historii v souvislosti s dějinami ostravského regionu. Ty byly zásadně ovlivněny nálezem a těžbou uhlí, které v symbióze s výrobou železa učinily z nevýznamného městečka nejprve průmyslové centrum rakouské monarchie, později „ocelové srdce“ socialistického Československa. Po sametové revoluci se pak v důsledku útlumu těžby stalo Ostravsko jednou ze sociálně nejproblematičtějších oblastí v zemi... Baník vznikl v roce 1922 jako SK Slezská Ostrava v restauraci U Dubu. Národnosti a kultury se na Ostravsku mísily už před válkou a ještě více pak s nástupem socialistické industrializace, kdy do černého revíru odevšad přijížděli lidé za prací a zapustili zde své kořeny. Ostrava nasávala pracovní sílu z různých regionů, měst, vesnic. Tyto lidi nic nespojovalo, Baník byl jedním z tmelů, protože poskytoval společenské setkávání, téma k rozhovoru, ventilaci z naštvání a nespokojenosti, prostřednictvím dění klubu se odehrávala mnohdy velká část života jednotlivců. Těžká dřina a téměř nijaká nabídka možností rozptýlení tak vytvářely kolem slezského klubu věrnou a hrdou obec příznivců. Baník od počátku stmeloval migranty a původní obyvatele města v jediné „ostravské etnikum“.
Slovo baník znamená česky horník. A právě osudy ostravských horníků se s dějinami klubu proplétají již od jeho skromných počátků, kdy se klub ještě nazýval SK Slezská Ostrava a jeho nejpočetnější část příznivců tvořili obyvatelé hornických kolonií. Zcela jiných rozměrů nabylo sepětí klubu s ostravskými šachtami od 50.let, kdy byl klub rozhodnutím shora přejmenován na Baník a Ostravsko-karvinské doly se staly jeho patronem. Spojení uhlí a fotbalu přetrvalo i poté, co byly po listopadu 1989 ostravské šachty zasypány, a hornictví z města zmizelo. Příkladně v jednom ze současných fanouškovských chorálů o tom, že chacharů ze šachet všichni bojí se… Téměř stoleté dějiny klubu mají tři základní epochy. První, průkopnickou, kdy se klub jménem SK Slezská Ostrava zrodil a stal se nejlepším a nejoblíbenějším klubem v regionu. Druhou, nejúspěšnější, v níž se už pod názvem Baník coby reprezentant ostravsko-karvinského revíru a s podporou společnosti OKD, která zaměstnávala přes 100 tisíc Ostravanů, prokopal mezi nejúspěšnější týmy v republice. A třetí, polistopadovou, ve které o fungování klubu rozhodují jeho soukromí vlastníci. V každé z těchto epoch měla sounáležitost obyvatel Ostravy ke svému fotbalovému klubu jinou podobu a intenzitu. Vítězství a prohry Baníku ale v žádném z těch období nepřestaly být více či méně důležitou součástí života města, na jehož počátku bylo uhlí... Role průvodce se v dokumentu ujal Jaromír Nohavica, který diváky zavede na místa, jež byla dějištěm ostravské fotbalové historie. Příběh jednoho z nejúspěšnějších českých fotbalových klubů ožije v dokumentu ve vzpomínkách hráčů, trenérů a činovníků, v dobových záznamech, fotografiích i relikviích, které tvůrcům do ostravského televizního studia poslali diváci – příznivci Baníku z celé republiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

korok 

všechny recenze uživatele

Pěkný průřez historií FC Baník Ostrava, původně SK Slezská Ostrava, s mnoha dobovými záběry, které jsem viděl poprvé. Takže nezaujatých pět hvězdiček od sparťana. :-) Kolegové sparťani co tady odpadujou, budou jistě kroutit hlavou ale k Baníku a tomuto regionu mám, jakožto obyvatel Ostravska, samozřejmě blízko. Teď asi kroutí hlavou i Baníkovci. :-) Jinak některé komentáře tady jsou opravdu srandovní, třeba ten, ve kterém se píše, že historii jakou má Baník, má kdejaká Horní Dolní. To jsem nevěděl, že kdejaká Horní Dolní u nás porazila v minulosti třeba Bayern Mnichov, před 35 000 diváky. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dávná historie byla takové zdlouhavé povídání, které si stejnak málokdo zapamatuje. I když sem tam nějaká zajímavá informace v paměti zůstane, například že nad plným stadionem jezdily na lanech koše plné uhlí. To hlavní ovšem přišlo až v 70. letech, tedy nejúspěšnějším období a od té chvíle se mi i tento dokument začal líbit. Ovšem ráz dokumentu hodného takového klubu to mělo až když se probírala druhá mistrovská sezóna - 2003/2004. Celkově mi zní tento dokument opravdu jen jako televizní dokument. Baník by si zasloužil lepší zpracování. [401. hodnocení, 30. komentář, 81%] ()

Reklama

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek Baníku samozřejmě sem si tento krásný dokument nemohl nechat ujít. Krásné záběry historie az po současnost... jinak musím reagovat ke komentáři Williama. Nesnáší klub a Ostravu, Ok, ale píše, že dokument je zpracován pěkně. A proto “logicky” dal tomuto skvělému dokumentu odpad...co dodat... jinak já dávám samozřejmě 5*. Nic jiného nepřichází v úvahu :-) ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Jako správný Ostravák jsem se musel podívat na dokument natočený o fotbalovém klubu FC BANÍK OSTRAVA. Filmem provází baníkovec Jaromír Nohavica. Začínáme na místě, kde stála hospoda u Dubu. Tady byl v roce 1922 založen hornický klub Baník, tady je líheň slavných hráčů (Baroš. Svěrkoš...) Jsem hrdý, že jsem fanoušek Slezské, a že se natočil dokument o našem klubu. Baník se může pyšnit nejlepšími fanoušky a atmosféra na zápasech stojí za to. My nechodíme fandit, jen když se klubu daří, my jsme prostě 12. hráč Baníků a dáváme to najevo při každém zápase doma či venku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V neděli v pět deset sraz u Baníku. Desítka vleze se, pak ještě jedna. Co čumíš frajere, chceš do ciferníku? Jestli mě dožereš, hele jsem bedna. Tribuna na stání. Necpi se vřede! Hadráři Sparťani! Ostrava jedem! Už to má správný var, jen počkej až tě... Dobrý den sportu zdar, fotbalu zvláště. Tři nula na rohy a jinak šulnul. Berte je přes nohy! Liga je liga. Dnes jsem měl odpolední, tak jsem to bulnul. Zacláníš chlape sedni! Navalte cíga! Zelená je tráva. Rozhodčí nekřepčí! Ostrava jedem Ostrava! Kula je nejlepší! Pětku mě lístek stál, tak se ukážte. Dobrý den sportu zdar, fotbalu zvláště. Lumpové hovada! Chovanec karta! Jesličky - paráda! Šij to na bránu! Bijte je Pražáky! Hanba Sparta! Jaký sakypaky vole, sedm banánů. Stojím v davech lidu, jsem fanda svýho klubu. Ten gól byl z ofsidu! Sudímu rozbít hubu! Kde je ten autokár? Propíchnout pláště! Dobrý den sportu zdar, fotbalu zvláště. Ty mlč ty páprdo! No ty v tom baloňáku! Fotbalu rozumíš jak koza náklaďáku. Být tebou tak nežvaním a radši mažu, jinak se neubráním, pak ti ukážu. V neděli po fotbale kdo umí ten umí. Hej vrchní seš pomalej! Šest nula na rumy! Já bych jim ukázal, na šachtu s nima! Dobrý den sportu zdar, fotbal je príma! *** ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama