Reklama

Reklama

Banik!!!

(TV film)
Dokumentární / Sportovní
Česko, 2018, 52 min

Obsahy(1)

Dokument o ostravském fotbalovém klubu, který nebyl, byl a už zase není hornický. Baník Ostrava je úkaz. Nejen sportovní, ale také sociální fenomén, který jako seismograf registroval nálady v regionu. Jde o sociální identifikaci, pocit sounáležitosti, mezigenerační a meziprofesní loajalitu, příslušnost k místu, které je složité, specifické. Společenský dokument o ostravském fotbalovém klubu nebude jen encyklopedickým výčtem branek, bodů a titulů oblíbeného klubu. Dokument ostravského studia se pokusí převyprávět jeho bohatou sportovní historii v souvislosti s dějinami ostravského regionu. Ty byly zásadně ovlivněny nálezem a těžbou uhlí, které v symbióze s výrobou železa učinily z nevýznamného městečka nejprve průmyslové centrum rakouské monarchie, později „ocelové srdce“ socialistického Československa. Po sametové revoluci se pak v důsledku útlumu těžby stalo Ostravsko jednou ze sociálně nejproblematičtějších oblastí v zemi... Baník vznikl v roce 1922 jako SK Slezská Ostrava v restauraci U Dubu. Národnosti a kultury se na Ostravsku mísily už před válkou a ještě více pak s nástupem socialistické industrializace, kdy do černého revíru odevšad přijížděli lidé za prací a zapustili zde své kořeny. Ostrava nasávala pracovní sílu z různých regionů, měst, vesnic. Tyto lidi nic nespojovalo, Baník byl jedním z tmelů, protože poskytoval společenské setkávání, téma k rozhovoru, ventilaci z naštvání a nespokojenosti, prostřednictvím dění klubu se odehrávala mnohdy velká část života jednotlivců. Těžká dřina a téměř nijaká nabídka možností rozptýlení tak vytvářely kolem slezského klubu věrnou a hrdou obec příznivců. Baník od počátku stmeloval migranty a původní obyvatele města v jediné „ostravské etnikum“.
Slovo baník znamená česky horník. A právě osudy ostravských horníků se s dějinami klubu proplétají již od jeho skromných počátků, kdy se klub ještě nazýval SK Slezská Ostrava a jeho nejpočetnější část příznivců tvořili obyvatelé hornických kolonií. Zcela jiných rozměrů nabylo sepětí klubu s ostravskými šachtami od 50.let, kdy byl klub rozhodnutím shora přejmenován na Baník a Ostravsko-karvinské doly se staly jeho patronem. Spojení uhlí a fotbalu přetrvalo i poté, co byly po listopadu 1989 ostravské šachty zasypány, a hornictví z města zmizelo. Příkladně v jednom ze současných fanouškovských chorálů o tom, že chacharů ze šachet všichni bojí se… Téměř stoleté dějiny klubu mají tři základní epochy. První, průkopnickou, kdy se klub jménem SK Slezská Ostrava zrodil a stal se nejlepším a nejoblíbenějším klubem v regionu. Druhou, nejúspěšnější, v níž se už pod názvem Baník coby reprezentant ostravsko-karvinského revíru a s podporou společnosti OKD, která zaměstnávala přes 100 tisíc Ostravanů, prokopal mezi nejúspěšnější týmy v republice. A třetí, polistopadovou, ve které o fungování klubu rozhodují jeho soukromí vlastníci. V každé z těchto epoch měla sounáležitost obyvatel Ostravy ke svému fotbalovému klubu jinou podobu a intenzitu. Vítězství a prohry Baníku ale v žádném z těch období nepřestaly být více či méně důležitou součástí života města, na jehož počátku bylo uhlí... Role průvodce se v dokumentu ujal Jaromír Nohavica, který diváky zavede na místa, jež byla dějištěm ostravské fotbalové historie. Příběh jednoho z nejúspěšnějších českých fotbalových klubů ožije v dokumentu ve vzpomínkách hráčů, trenérů a činovníků, v dobových záznamech, fotografiích i relikviích, které tvůrcům do ostravského televizního studia poslali diváci – příznivci Baníku z celé republiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Jako správný Ostravák jsem se musel podívat na dokument natočený o fotbalovém klubu FC BANÍK OSTRAVA. Filmem provází baníkovec Jaromír Nohavica. Začínáme na místě, kde stála hospoda u Dubu. Tady byl v roce 1922 založen hornický klub Baník, tady je líheň slavných hráčů (Baroš. Svěrkoš...) Jsem hrdý, že jsem fanoušek Slezské, a že se natočil dokument o našem klubu. Baník se může pyšnit nejlepšími fanoušky a atmosféra na zápasech stojí za to. My nechodíme fandit, jen když se klubu daří, my jsme prostě 12. hráč Baníků a dáváme to najevo při každém zápase doma či venku. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dávná historie byla takové zdlouhavé povídání, které si stejnak málokdo zapamatuje. I když sem tam nějaká zajímavá informace v paměti zůstane, například že nad plným stadionem jezdily na lanech koše plné uhlí. To hlavní ovšem přišlo až v 70. letech, tedy nejúspěšnějším období a od té chvíle se mi i tento dokument začal líbit. Ovšem ráz dokumentu hodného takového klubu to mělo až když se probírala druhá mistrovská sezóna - 2003/2004. Celkově mi zní tento dokument opravdu jen jako televizní dokument. Baník by si zasloužil lepší zpracování. [401. hodnocení, 30. komentář, 81%] ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument, který rozhodně nepatří mezi ty klasicky natočené dokumenty, ale je radostný, pohodový, trošku sentimentální a "barevný" - krásné jasné barvy, hezký zelený pažit, ostravština. Své kouzlo dodá také Jaromír Nohavica, který provází svou přítomností a slovem celý dokument. Osobně mě ovšem mrzí celková neúplnost informací - třeba vůbec nikdo nezmíní, jak a přesně kdy vznikly Bazaly, vůbec se nezmíní Vítkovice a jejich stadion, kam se Baník musel v roce 2015 přesunout. Ale je mi jasné, že do takových podrobností dokument nechtěl jít. A je super, že ukázal a připomněl mé generaci fotbalisty jmen Daněk, Mikloško, Lička, Svěrkoš, Slončík, Jankulovski, Baroš a trenéry Mareček či Komňacký. Dokument hodnotím velmi pozitivně a ač nejsem fanouškem Baníku, respektuji jeho historii a tu se zde skutečně dozvíte. Hudební spolupráce: Vladimír Figar ml. PS: a děkuji autorům za Pavla Srníčka, jehož jméno je uvedeno v závěrečných titulcích a který zemřel v roce 2015 jako ostravský patriot ()

korok 

všechny recenze uživatele

Pěkný průřez historií FC Baník Ostrava, původně SK Slezská Ostrava, s mnoha dobovými záběry, které jsem viděl poprvé. Takže nezaujatých pět hvězdiček od sparťana. :-) Kolegové sparťani co tady odpadujou, budou jistě kroutit hlavou ale k Baníku a tomuto regionu mám, jakožto obyvatel Ostravska, samozřejmě blízko. Teď asi kroutí hlavou i Baníkovci. :-) Jinak některé komentáře tady jsou opravdu srandovní, třeba ten, ve kterém se píše, že historii jakou má Baník, má kdejaká Horní Dolní. To jsem nevěděl, že kdejaká Horní Dolní u nás porazila v minulosti třeba Bayern Mnichov, před 35 000 diváky. ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek Baníku samozřejmě sem si tento krásný dokument nemohl nechat ujít. Krásné záběry historie az po současnost... jinak musím reagovat ke komentáři Williama. Nesnáší klub a Ostravu, Ok, ale píše, že dokument je zpracován pěkně. A proto “logicky” dal tomuto skvělému dokumentu odpad...co dodat... jinak já dávám samozřejmě 5*. Nic jiného nepřichází v úvahu :-) ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama