foto

Pavel Zedníček

  • nar. 1.11.1949 (66 let)
    Hoštice - Heroltice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Zedníček se narodil na kovárně v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku. Má jednu sestru. Vyrůstal v kolonii baťovských domků ve Zlíně. Nastoupil na kožařskou průmyslovku, ale představa práce v obuvnické továrně ho nelákala - vlastně ho spíš děsila. Už na základní škole byl považován za třídního baviče, smíška a velkého extroverta. V roce 1969 mu kamarád poradil, ať svých schopností využije a přihlásí se na hereckou školu. Podal si tedy přihlášku na JAMU a po přijetí se seznámil s hereckou partou kolem Jiřího Bartošky a Karla Heřmánka. Už během studií vystupoval v Divadle Na provázku. Školu absolvoval v roce 1973 a brzy zamířil za svými kolegy ze studií, kteří se po názorovém rozchodu s brněnskou divadelní scénou rozhodli naplnit své představy o divadle v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.

Sehraná trojice Bartoška-Heřmánek-Zedníček se v průběhu 70. let dostávala do stále většího povědomí, a tak v roce 1977 přišla nabídka angažmá v Divadle Na zábradlí, kterou společně využili. Pavel Zedníček zde vytvořil řadu významných rolí, jakými byl např. Hamlet nebo don Juan. Nerozlučný trojlístek spolu hrál dlouhá léta a stačil ještě založit v roce 1992 Divadlo bez zábradlí. Krátce nato se ale jejich cesty přece jen rozdělily. Pavel Zedníček poté hostoval v řadě divadel - např. v Činoherním klubu, Činoherním studiu, Divadle ABC, divadle Globe nebo Národním divadle. V současnosti hraje především v divadle Kalich.

Ve filmu se poprvé objevil v roce 1975 v detektivce J. Herze HOLKA NA ZABITÍ. Televize mu o dva roky později nabídla sice menší ale vděčnou roli zraněného řemeslníka v dobově velmi oblíbeném seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA. Poté se stal členem herecké party z Malého televizního kabaretu, což byl úspěšný a stylový zábavný pořad pro děti. Ve velmi krátké době si získal popularitu a koncem 70. let už byl považován za vycházející hvězdu naší herecké scény. Po celá 80. léta šel z role do role. Objevoval se v různých žánrech, ale výrazně bližší mu byla komediální poloha. Využíval ho film i televize, hrál hlavní i vedlejší postavy. Objevil se jako saniťák v seriálu SANITKA, významnou roli otce měl v dětských filmech VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE a CHOBOTNICE Z 2. PATRA. Zahrál si i ve válečném dramatu SIGNUM LAUDIS. Byl také jedním z kriminalistů v MALÉM PITAVALU Z VELKÉHO MĚSTA.

Jeho popularity využil na samém počátku 90. let režisér Václav Vorlíček a obsadil ho do role jednoho ze dvou poněkud přerostlých synů princezny Arabely v seriálu ARABELA SE VRACÍ. V seriálu KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN si zahrál estrádního kouzelníka, který se ve svízelné situaci v emigraci dopustí krádeže. S přibývajícími léty přece jen četnost rolí, jejich rozsah i kvalita poněkud klesly, nicméně Pavel Zedníček tuto ztrátu kompenzoval prací pro ČT, která ho v roce 1992 obsadila do role moderátora oblíbeného zábavného pořadu KUFR, který se na obrazovkách udržel neuvěřitelných dvanáct let. V polovině 90. let moderoval Zedníček rovněž pořad PTÁKOVINY.

Velký prostor v jeho tvorbě tvoří pořady pro děti. Kromě řady studiových televizních pohádek se objevil v koprodukční filmové pohádce O JANOVI A JEHO PODIVUHODNÉM PŘÍTELI nebo ve snímku LOTRANDO A ZUBEJDA. Namluvil i některé večerníčky, jako např. PŘÍHODY KOCOURA DAMIÁNA, BALABÁNCI a především oblíbené PŘÍBĚHY VČELÍCH MEDVÍDKŮ. Mimořádně rozsáhlá je i jeho práce v dabingu. Jeho hlasem mluví např. Frank Lambert v oblíbeném sitcomu KROK ZA KROKEM nebo Al Bunda ze sitkomu ŽENATÝ SE ZÁVAZKY. V seriálu CHICAGO HOPE namluvil postavu doktora Keitha, v KOUZELNÉ ROMANCI postavu Nathaniela a v seriálu PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO nazpíval úvodní píseň.

Životní partnerkou Pavla Zedníčka se stala moderátorka a scénáristka Hana Kousalová. Z prvního manželství má dceru Lucii, která je úspěšnou herečkou. Pavel Zedníček má řadu koníčků, rád cestuje, zajímá se o létání a hraje na klarinet. Je spoluautorem svého knižního hereckého portrétu Kurňa, to je život. Vždycky tíhl k situační a výrazové komice, v televizi i ve filmu se vyhýbal hlubšímu psychologickému herectví. Svým humorem oslovoval široké lidové vrstvy. Opakovaně se umisťoval na předních příčkách divácké popularity, zvítězil např. v anketě Týtý.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2017 Don Quijote v Čechách
2016 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Jak básníci čekají na zázrak
8 hlav šílenství
2015 Rudyho má každý rád (TV seriál)
2013 Podoba lásky (studentský film)
Sanitka 2 (TV seriál)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
2012 Helena (TV seriál)
2011 Westernstory
4teens (TV seriál)
2009 Bez předsudků (TV film)
Dům U Zlatého úsvitu (TV film)
Láska rohatá (TV film)
Muži v říji
Pamětnice
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Expozitura (TV seriál)
Fišpánská jablíčka (TV film)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
Dítě hvězdy (TV film)
Inspektor Fousek na stopě (TV seriál)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
2006 Letiště (TV seriál)
Mississippi Queen z Pohořelic (TV film)
Poslední kouzlo (TV film)
Poslední sezona (TV seriál)
Všechno nejlepší!
2005 Hamlet (divadelní záznam)
Každý den karneval (TV film)
On je žena! (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Kousek nebe
Nadměrné maličkosti: Podfuk (TV film)
Náměstíčko (TV seriál)
Prsten krále řeky (TV film)
Víkend (TV film)
2003 Falešné obvinění (TV film)
Jak básníci neztrácejí naději
Malovaný děti (TV film)
Město bez dechu (TV film)
Strážce duší (TV seriál)
2002 Borůvkový vrch (TV film)
Richard III. (divadelní záznam)
2001 Kdo zaváhá, nejede! (TV seriál)
Medici
Pohádky z lesa (TV seriál)
1999 Dobrodružství pod vrbami (TV seriál)
Žena z druhé ruky (TV film)
1998 Dceruška Růže (TV film)
Motel Anathema (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Medovina (S01E03)
O spanilé Jašince (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
Princezna za tři koruny (TV film)
1996 Lotrando a Zubejda
Prsten a řetěz (TV film)
1995 Cesta peklem
Holčičky na život a na smrt
Má je pomsta
Nováci (TV seriál)
1994 Andělské oči
Bylo nás pět (TV seriál)
Koncert (TV film)
Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Balabánci (TV seriál)
Konec básníků v Čechách
Strašidla a spol. (TV seriál)
Zmrazený Vasil (TV film)
1992 Dáma ví, kdy přijít (TV film)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Kafka to taky neměl lehký (TV film)
Král, který rád hrál (TV film)
Kšeft (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Hodina obrany (TV film)
Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Pofoukej mi jahody (TV film)
Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
Vyžilý Boudník
Žebrácká opera
1990 Don Juan (divadelní záznam)
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Poslední motýl
Tichá bolest
Zvonokosy (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
Malá podmínka štěstí (TV film)
Medvěd 09 (TV seriál)
Něžný barbar
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Vážení přátelé, ano
1988 Dobří holubi se vracejí
Iba deň
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Někdo schází u stolu (TV film)
Podivuhodný večer se slečnami (TV film)
Příhody kocourka Damiána (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Anděl svádí ďábla
Arabesky (TV film)
Jak básníkům chutná život
Nechte to koňovi (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Potkat Anděla (E05)
Ty, ty Yeti (TV film)
Večeře ve studeném domě (TV film)
Vltavská víla (TV film)
Začátečnice hledá učitele italštiny (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Buchty (TV film)
Bylo nás šest (TV seriál)
Domácí lékař (TV film)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Jak Matýsek přehodil výhybku (TV film)
Jak se mele babí hněv (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
Kasař (E13)
Exoti (E12)
Autorka detektivních povídek (E11)
další epizody
Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
Nevěra (TV film)
Osamělost fotbalového brankáře (divadelní záznam)
Rytíř (TV film)
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Zázračné dítě (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 A co ten ruksak, králi? (TV film)
Jestli jednou odejdu (TV film)
Páta stanice (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 ...a zase ta Lucie!
Fešák Hubert
Koloběžka první (TV film)
O princezně Solimánské (TV film)
Prodavač humoru
Příběhy včelích medvídků (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
1983 Fandy, ó Fandy
Létající Čestmír (TV seriál)
Pánská jízda (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Tažní ptáci (TV film)
Velká kočičí pohádka (TV film)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Hlavní výhra (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
Jupiter (E06)
Cyklista (E05)
další epizody
Portrét (TV film)
Zelená vlna
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Dostih
Evžen mezi námi
Kalamita
Mezičas (TV film)
Noční jezdci
Počítání oveček (TV film)
Pohádka svatojánské noci
Výfuk (TV film)
1980 Eva Eva (TV film)
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Nebojte se na Česnečce (TV film)
Nešťastný šafářův dvoreček (TV film)
Panenka (TV film)
Signum laudis
Strach má velké oči (TV film)
Útěky domů
V hlavní roli Oldřich Nový
Vindobóna (studentský film)
Zločin na poště (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Causa Králík
Housata
Jak rodí chlap
Kam nikdo nesmí
Na pytlácké stezce
Paragraf 224
Poprask na silnici E 4
Tím pádem
1978 Hrozba
Já jsem Stěna smrti
Nekonečná - nevystupovat
Střepy pro Evu
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Řeknem si to příští léto
1975 Holka na zabití
1973 Kazisvěti (TV film)

Dokumentární

2015 Tajemství Pavla Zedníčka (TV film)
2014 Tajemství Vladimíra Menšíka (TV film)
2012 Film o seriálu: Sanitka 2 - Návrat po 30 letech (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
Za Shakespearem s Martinem Hilským (TV seriál)
2001 Cirkus pluje nocí jako karnevalová loď
1996 Sliby se maj' plnit o Vánocích (koncert)
Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1993 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)
1992 Črty k Chopinovu portrétu (TV film)

TV pořady

2015 Barrandovský Silvestr 2015 (TV pořad)
2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
Volejte Cibulkovi (TV pořad)
2013 Galashow 60 (TV pořad)
Kufr 2013 (TV pořad)
Kurňa, co to je? (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
Žiješ jenom 2x (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Do roka a do dna (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
2010 Autoškola národa (TV pořad)
Kde bydlely princezny (TV pořad)
Machři (TV pořad)
Silvestr až do dna aneb s Čmaňou půlnoc nepropásnete (TV pořad)
Tak neváhej a hrej si! (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2009 Devatero řemesel (TV pořad)
Duety... když hvězdy zpívají (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 Člověče, nezlob se (TV pořad)
Silvestr s četníky (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Hvězdy letí do století (TV pořad)
Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
2002 Hodina pravdy (TV pořad)
Jak na to... (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Český lev 1996 (TV pořad)
Miss desetiletí (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 Na státní hranici (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Na vlastní nebezpečí (TV pořad)
Ptákoviny (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Holky, kluci, komici (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
1986 Písničky Na zábradlí (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Magazín Jů Hele: Cesta do srdce osmého trpaslíka (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)
1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)
1972 Veselá je dědina (TV pořad)
1965 Hry bez hranic (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace