foto

Jaromír Nohavica

  • nar. 7.6.1953 (63 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Písničkář, skladatel, textař, folkový zpěvák, narozený 7. 6. 1953 v Ostravě hraje na kytaru od svých třinácti let. Začal studovat na Vysoké škole báňské, ale studia přerušil, vystřídal několik zaměstnání, ale pak raději zůstal textařem na volné noze. Proslavil se svým prvním textem pro Marii Rottrovou Lásko, voníš deštěm. Bydlí v Českém Těšíně, má ženu a dvě děti.

V roce 1982 se odhodlal veřejně vystoupit jako písničkář, jeho start byl úspěšný, stal se velmi populární a některé jeho písničky dokonce postupně zlidověly. To vše bez přítomnosti v médiích a vydaných desek. Až v roce 1988 přišlo první album Darmoděj, které okamžitě zmizelo z pultů. Vznikl Nohavicův mýtus, který přetrval i krizové období v Nohavicově životě, kdy se léčil ze závislosti na alkoholu. (Tuto dobu zachycuje kniha rozhovorů Zdeňka Zapletala s Jaromírem Nohavicou: Poslední mejdan. Ukázka...) Jasným znamením, že Nohavica opět skládá naplno, bylo pěkné, mírně pesimistické album Mikymauzoleum, plné většinou smutných písniček.

Zdálo se, že je těžké takové album překonat, ale Nohavica přišel v roce 1996 s deskou Divné století, kde k novým písním přidal spolu s producentem nové nástroje a hlasy. Album mělo obrovský úspěch. Po dvou letech vyšlo album Koncert, na němž se Nohavica objevuje na pódiu s Kapelou, což o poznání změnilo podobu písniček (album obsahuje většinou starší písně, jimž toto zpracování dodalo nové kouzlo). Zatím poslední Nohavicovou řadovou deskou je Moje smutné srdce z roku 2000, jsou na ní většinou posmutnělé milostné písně.

Zdroj: www.negativ.cz/rokdabla

Herecká filmografie

2016 Muzzikanti
2013 Isabel
2006 Mississippi Queen z Pohořelic (TV film)
Strážce plamene v obrazech
2002 Rok ďábla
1990 Zvláštní bytosti
1985 Šatna

Dokumentární

2016 Šedá zóna (TV seriál)
2014 Jarek v Moskvě (TV film)
2013 Kryštof: Inzerát Tour (koncert)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
2009 Jarek Nohavica - V Lucerně (koncert)
2008 On the Road 2008 - Z pódia (koncert)
20ers - Making Of...
2006 Básníci Live (koncert)
Doma 2006 (koncert)
Jarek a Amadeus (TV film)
Jaromír Nohavica - Doma (koncert)
Strážci plamene
2004 Ahoj, Ostravo! (koncert)
Bulat Okudžava - Věčná píseň (TV film)
Poprvé aneb střípky ze života Jaromíra Nohavici
2000 Legendy folku a country (TV seriál)
1999 Wroclaw 99 minus deset (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Svou káru táhnem dál (koncert)
1995 Vzpomínka na Karla Kryla (koncert)
1993 V páté řadě na Mertovi (studentský film)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)
1990 Jaromír Nohavica v Ostravě (koncert)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)

TV pořady

2016 Černá hvězda aneb 60 let vysílání z Ostravy (TV pořad)
2013 Ceny Anděl 2012 (TV pořad)
2012 Díky, Marie! (TV pořad)
2011 Ceny Anděl 2010 (TV pořad)
2010 Ceny Anděl 2009 (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Na vlnách se Parník houpá (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Zpívání na Zelené hoře (TV pořad)
1996 Divné století (TV pořad)
1992 Šťastné a veselé (TV pořad)
1990 Karel Kryl v Ostravě (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Katarína Knechtová - Isabel (hudební videoklip)
2006 Hlava kance (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace