Reklama

Reklama

Bratříček Karel

  • Polsko Braciszek Karel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. (Artcam Films)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Karel Kryl je pro mne osobně hrdina. Je to obrovská osobnost československých dějin a hlavně doby normalizační. Dostal jsem se k němu v náctiletých letech a oblíbil si jeho hudbu. Tenkrát jsem však ještě ani pořádně nevěděl jaká genialita se v tom skrývá. Poslední měsíce a doba obecně mi pomohla se rozpomenout, abych věděl jaké to vlastně celé bylo. A nějak vlastně i obnovil svou lásku k jeho textům a obecně českým protestsongům. Moc k tomu není, co říci. Zpracováno skvěle, hezky ukazující život umělce. Samozřejmě ne dokonale, ale o to moc ve výsledku nejde. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Polákům máme co vracet a rozhodně se k nim nechováme tak, jak by si zasloužili. Tento film je toho jasným důkazem. Dělají toho pro nás mnohem víc, než my pro ně. Jsou to naši skuteční, přesto odmítaní přátelé. Tohle mají společné s Karlem Krylem. Tohle může být to pouto, které je tak sbližovalo. Láska k Čechům, kteří o jejich lásku nestojí. Naneštěstí nepochopili, že se není třeba trápit pro někoho, kdo jejich lásky není hoden. Pro nás- pro to tupý, tradičně zbabělý a nově navíc prachama zaslepený stádo. Nedávno zemřel francouzský herec Jean Rochefort. V jednom z posledních rozhovorů řekl, že prožil život, jaký si vysnil. Obávám se, že Karel Kryl ten pocit neprožil ani hodinu v kuse. Byl to ten typ člověka, který se nedokázal oprostit od pochybností o nespravedlnosti světa. Podíval se do zrcadla a bylo to tam. Na lidi měl příliš vysoké nároky a jeho očekávání stran jejich zásadní nápravy byla naprosto nereálná. K tomu měl ve své samotě a životním stylu starého mládence příliš mnoho času o všem přemýšlet. Věřím, že by mu od toho trápení částečně odpomohla rodina, zejména vlastní děti. Nebylo mu ale bohužel přáno ani v tomto ohledu. Byl to nešťastný, protože nemilovaný trubadúr. O jeho lidských a uměleckých kvalitách ale nemůže být pochyb. Odpočívejte v pokoji, malý velký Pane. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak tedy Polka Krystyna Krauze mi nakonec ukázala Kryla pětihvězdičkového. Člověka vzrůstu nevelkého, všestranného umělce, cholerika, bezdomovce, geniálního textaře a básníka, člověka, kterého jeho nadčasová tvorba vlastně zastiňuje. "Nikdo neví, jak vypadá, ale všichni ho znají". Hlavně si nezoufejme, nebo ne moc často, hleďme kupředu a vyhlížejme dobu Krylovu, do které nás zve tento inspirativní a zcela objektivní dokument o prosťáčkovi, jenž se odváží proti jakkoli zbarvenému politickému zlořádu jen s kytarou a rovnou páteří. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle biografický dokumentární film by měli povinně vidět hlavně všichni ti voliči KSČM, kteří si nahrávky Karla Kryla pouštějí na svých prvomájových mítincích, ohánějí se jeho pozdní tvorbou a zcela opomněli to nejzásadnější - Karel Kryl byl bytostný antikomunista. Pusťte si příště Rakovinu a Divného knížete a pozorně poslouchejte... PS: Osobně jsem čekal, při tom, jakou nostalgií oplývám k tomuto člověku a jeho písním, že mne to emocionálně víc semele, ale Braciszek Karel je spíše takové akademicky pojaté filmové dílo... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadlo, bylo, že Krystyna Krauze má stejné iniciály jako Karel Kryl a po odkoukání životního příběhu našeho talentovaného básníka, úžasného textaře, zpěváka s nezaměnitelným hlasem je spřízněnost těch dvou tvůrčích duší potvrzena. Já se k nim mohu jen těžko vyjádřit, na to nejsou/nemám slova, snad jen svým hodnocením mohu dát najevo, co cítím nebo co si myslím... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama