Reklama

Reklama

Bratříček Karel

  • Polsko Braciszek Karel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. (Artcam Films)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle biografický dokumentární film by měli povinně vidět hlavně všichni ti voliči KSČM, kteří si nahrávky Karla Kryla pouštějí na svých prvomájových mítincích, ohánějí se jeho pozdní tvorbou a zcela opomněli to nejzásadnější - Karel Kryl byl bytostný antikomunista. Pusťte si příště Rakovinu a Divného knížete a pozorně poslouchejte... PS: Osobně jsem čekal, při tom, jakou nostalgií oplývám k tomuto člověku a jeho písním, že mne to emocionálně víc semele, ale Braciszek Karel je spíše takové akademicky pojaté filmové dílo... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Karla Kryla jsem poslouchal potají už před revolucí a tak jsem si nenechal ujít dokument, abych se o něm něco víc dozvěděl, když zemřel tak mladý a vlastně jsem o něm nic nevěděl. Rozhodně to byl idealista, jehož zásadní vlastností byl smysl pro spravedlnost, s kterou v normalizační době u nás nemohl fungovat. Měl básnické střevo a jeho písničky byli trefné a stále dokážou dojmout. Jeho životní příběh nebyl jednoduchý a vlastně se ani nedivím, že byl spíše mrzout. Nejspíš mu polská nátura byla bližší a tak ho v tomto dokumentu dokázala polská režisérka lépe vystihnout a natočit o něm poutavý dokument se spousty nejen dobových záběrů a rozhovorů. Svoji spokojenost dávám najevo čtyřmi hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výstižná Radkova slova poněkud dost smývají řadu falešných idylizací normalizace; nejen dodavatelskoodběratelské vztahy dávaly té době tu žluklou chuť-pachuť, která devastovala i původní ideály komunistického hnutí, jak je vyjadřovala např. Rosa Luxemburgová. Zaparátničtění ideálu i jeho polistopadové pokračování a jeho odrazy-rezonance - asi právě v tom je Krylovo nadčasové poselství. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak tedy Polka Krystyna Krauze mi nakonec ukázala Kryla pětihvězdičkového. Člověka vzrůstu nevelkého, všestranného umělce, cholerika, bezdomovce, geniálního textaře a básníka, člověka, kterého jeho nadčasová tvorba vlastně zastiňuje. "Nikdo neví, jak vypadá, ale všichni ho znají". Hlavně si nezoufejme, nebo ne moc často, hleďme kupředu a vyhlížejme dobu Krylovu, do které nás zve tento inspirativní a zcela objektivní dokument o prosťáčkovi, jenž se odváží proti jakkoli zbarvenému politickému zlořádu jen s kytarou a rovnou páteří. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadlo, bylo, že Krystyna Krauze má stejné iniciály jako Karel Kryl a po odkoukání životního příběhu našeho talentovaného básníka, úžasného textaře, zpěváka s nezaměnitelným hlasem je spřízněnost těch dvou tvůrčích duší potvrzena. Já se k nim mohu jen těžko vyjádřit, na to nejsou/nemám slova, snad jen svým hodnocením mohu dát najevo, co cítím nebo co si myslím... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama