Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasrat Sandokanovu rodinu mudžahedínů, to nechceš. To je prostě ašipka. A ani nemusí být poblíž Trautmanův John, aby vyzkoušel, jestli posádka sovětského tanku zvládne nastartovat, když je výfuk ucpán jejich střevy.. Pancéřová bestie a její útroby se z lovce stávají lovnou zvěří a i když tu a tam prosakují nějaké náznaky psychologie postav, je to především čistokrevný akční film, kterému přidanou hodnotu dodává „astrální“ hudební doprovod Marka Ishama. Otázkou nezůstává, kdo přežije, ale proč. Protože z amerických Rusů vypadá nejvíc jako Američan? Kdepak. Přežil, protože mu to politicky myslelo, vy šmejdi..! P.S.: Není bez zajímavosti, že vojenským poradcem při natáčení byl ostřílený Dale Dye a v rámci chlastačky s izraelskými armádními důstojníky na hotelu v Tel Avivu získal i největší castingovou hvězdu. T-55 ukořistěný v arabsko-izraelských válkách.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zapadlý válečný film, kterého je obrovská škoda. Každopádně paradoxů tenhle film má daleko více. Například i skutečnost, že se film natočil před pádem železné opony, točili ho Američani a je vlastně o Rusech, je docela zvláštní. Každopádně veškeré vojenské i nevojenské záběry působí maximálně přirozeně a chvílemi je radost na tu prazvláštní krajinu Afghanistanu koukat. Tedy do chvíle, než na scénu přijede ruský tank T-55 a celou tu krajinu tam zruší. Což je asi hned ve druhé minutě. Kdyby si film držel tak odporný průběh, jako měl začátek, dal bych i pět hvězd, jenže on to nejšílenější z toho konfliktu vlastně představil hnedka na začátku a pak už se to jenom plynule odvíjelo. Do toho samotní herci taky nijak zvlášť nedokázali hrát. Většinu za ně odehrál spíš samotný tank. I tak si ale pozornost tento film zaslouží. Je vidět, že je pořád, co objevovat. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný válečný film. Úplně cítíte vedro, prach a žízeň, kterou ty Rusáci zažívaj. Píšou se 80. léta, takže mudžáhedíni jsou klaďasové, ale hlavní hrdina je překvapivě Rusák. Nejikoničtější postava je ale sovětský velitel tanku ze staré školy. Nezná kompromisy a tanky ničil ve Stalingradu už v osmi letech. Není to žádná komická karikatura Rusa, ale fakt tvrdej chlap odkojenej válkou. I když mu hrabalo, tak jsem jeho odhodlání obdivoval. Režie je perfektní. Celé je to takové ponuré s velkým důrazem na nemilosrdnou, pustou krajinu. Hudba je taktéž skvělá. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, to byly časy, kdy byli Talibanci ještě kamarádi a pomáhali vypuditl zlého Rusáka. No a stačilo pár let a všechno bylo jinak. Film, který se snaží tvářit neotřele, a svým způsobem neotřelý je, ale v zásadě je strašně hloupý. Nejvíc mi to připomínalo scénku z mnoha filmů, kdy osoba prchá po silnici pronásledovaná autem a ačkoliv má mraky času uhnout do hustého lesa, který se podél silnic rozprostírá, nechá se se zoufalým výkřikem přejet. Podobně tupě se chovali ruští vojáci, kteří zde, až na jednoho, byli vylíčeni jako nemyslící a krutá hovada. Ta tendenčnost z toho prostě čišela a nedala se přehlédnout ani s přivřenýma očima. Netvrdím, že některé střílecí scénky neměly něco do sebe a třeba úvodní nájezd na vesnici dokázal i nadchnout. Ale po něm začala vesměs nudná road-desert movie s občasnými záblesky akce a moralizujícím poselstvím. Po pravdě řečeno příliš nechápu to vysoké hodnocení. 30% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy měli Američané mudžáhedíny ještě rádi o nich natočili válečné drama The Beast of War. Psal se rok 1988, Sovětská okupace Afgánistánu se dávno proměnila v nekonečnou gerilovou válku a USA toho pochopitelně využili k získání morální převahy. Proto jsem čekal patosem přetékající propagandu o hrdinných Afgáncích a prohnilých Sovětech, ale dostal jsem překvapivě slušný film, který si až na pár zaškobrtnutí a lehce moralizující dialog na konci zachovává nadhled a kritický odstup. Obě strany mají své dobré i špatné momenty, Rusové pochopitelně spíš inklinují k temné straně, ale i tak se alespoň s částí z nich dá sympatizovat. Nečekejte žádné epické bojové scény, či dechberoucí herecké výkony, snímek stojí na atmosféře beznaděje a na maximální přirozenosti postav i akce. Jedinou velkou výtku směřuji na nepřítomnost ruštiny. Chápu že v osmdesátkách se to nenosilo, ale dnes už je "dabing" cizích vojáků obrovský handicap. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Reč, ktorou afganské postavy vo filme rozprávajú, je paštčina. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Vojenský konzultant pre filmárov Dale Dye uviedol, že nákup tankov od IDF "vybavil" počas popíjania drinkov v hoteli v Tel Avive. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama