Reklama

Reklama

Zahraniční dopisovatel

  • USA Foreign Correspondent (více)
Trailer

Alfredu Hitchcockovi se ve svém prvním hollywoodském dobrodružném thrilleru podařilo spojit aktuální téma druhé světové války s atraktivní a záměrně zcela nepravděpodobnou špionážní zápletkou. Hrdinou je americký novinář Johnny Jones, který je redakcí vyslán do Evropy pozorovat válečnou situaci, přičemž se však zaplete do složité špionážní hry, falešných atentátů a politicky motivovaných únosů. Film rozvíjí pro Alfreda Hitchcocka tak typický motiv nevinného člověka, jenž se náhodou zaplete do dobrodružství ve světě lidí, kteří mají do nevinnosti daleko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Já toho strejdu Alfréda zbožňuju. Chtěla bych být jeho neteř, vím, že bych se chvíli nebála, že se nebude něco bláznivého dít. Ten člověk miloval vyprávění, miloval konstruování nepravděpodobných zápletek a na lidech miloval, jak jsou nenapravitelně nelogičtí a absurdní, včetně kritiků a obecenstva - nechápu, jako ho někdo pořád může považovat za mistra hororu a napětí - on byl vtipálek a žertér, šibal zamilovaný do lidských chyb, protože mu umožňovaly udělat z thrileru grotesku, aniž by si toho vůbec někdo doopravdy všiml nebo se na to nebál upozornit. Jeho postavy se s železnou pravidelností rozhodují nelogicky a navzájem si toho nevšímají, takže příběh poskakuje jako tříkolka bez dvou kol na sukovaté horské dráze a člověk se může jenom odevzdaně drkotat s sebou s těmi nezastavitelnými, roztěkanmi lidičkami, a smát se, jak to všecko hloupoučce pletou a rozmotávají, a dávat pozor, aby si nepřekousl jazyk, nebo být vzteklý, že nic nefunguje, jak má, a nikdo nedává pozor. A uprostřed toho všeho rozpustilého bláznění pak zazní pár syrově humánních, od srdce pronesených slov (v tomhle filmu jsou to zrovna slova Van Meera, když si uvědomí, že se nedočká pomoci, která pronáší ke svým věznitelům o světě a záměrech mocných a o lidech, kteří vždycky budou sypat drobty ptáčkům), a to stačí, a zase můžeme drkotat a hrkat dál. Až k velkolepému finále. Díky, strýčku, za další fantastický, úsměvný i sladce mrazivý veskrze lidský i šibalský zážitek. *~ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klasický Hitchcock z raného období v té nejlepší formě. Popcornově dobrodružná špionská lovestory plná napětí, akce, romantiky a nečekaně skvěle vtipných screwball momentů. Některé obrazy zcela jasně odkazují na budoucí Hitchcockovu tvorbu (např. hlavní hrdina odhalí místo spiknutí, když ale dojede na místo policie, nikdo tu už není a hrdina je přede všemi za hlupáka = Na sever severozápadní linkou). V dramatických momentech naprosto skvělý pohyb kamery v prostoru (mlýn), svižná moderní střihová skladba (atentát na schodech) a dynamická práce s mizanscénou (pád letadla). To vše je pro mě opět důkazem toho, že nebýt Hitchcocka, podoba moderní kinematografie vypadá úplně jinak. 9/10 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Skvělý, prostě skvělý, sedlo mi to jako dětská prdelka na nočník, tohle je přesně ten Hitch, kterého mám tak ráda.. Snoubení žánrů naprosto nenásilné, spousta humoru, báječných hlášek, romantika, dobrodružství, napětí, mně nic nechybělo.. Herecký ansámbl velice sympatický, parádně napsané i natočené, příběh amerického novináře v Evropě těsně před vypuknutím války strhující i fascinující, klobouk dolů.. Krásný komentář už dávno přede mnou napsala kolegyně JitkaCardova a vystihla to dokonale.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Vojnová a predvojnová dráma o ťažkých časoch pred vypuknutím 2. svetovej vojny a o absolútnej nevedomosti Američanov o Európe a ľudských vzťahov v nej panujúcich. Rozhodujúcim mementom sú peniaze a moc nad ľuďmi. Svojim spôsobom film chápem aj ako protivojnový film. Film bol dokončený 29.5.1940, kedy v Európe už zúrila vojna a Alfred Hitchcock navštívil Londýn, vrátil sa do Ameriky 3.7.1940 a oznámil, že nemecké bombardovanie Veľkej Británie sa očakáva kedykoľvek. V skutočnosti nálety začali o týždeň 10.7.1940 čo je aj dátum začiatky Bitky o Britániu ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Takéto tie politické špionážne trilery (navyše zasadené do jednej historickej epochy) sú presne mojim sústom, najmä ak Hitchcock kreacionisticky čisto narába s tými vôbec najjednoduchšími suspense technikami na poli vážnej témy rozmachu vojnového šialenstva. V druhej polovičke je tempo filmu trošičku nesúrodé, popri množstve informácií a zvratov sa pôvodná náladovosť rozštiepuje viacerými smermi, ktoré zrovna nezapadajú do jedného majstrovského celku. Ale inak v zásade nemám výtky, atmosféra Holandska a rôzne sprisahanecké šlágre šlapú na tú správnu relaxačnú strunu, ktorej opäť raz nechýba ani vedľajšia romantická línia, super hlášky a to hlavne - remeselnosť, chuť a pocit z radosti k dielu, ktorého primárna náplň a účel inteligentnej zábavy je do bodky splnený. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Keď Hitchcock sfinalizoval scenár, vybral sa za vtedy slávnou hviezdou Garym Cooperom. Ten ho však odmietol kvôli faktu, že sa jedná o thriller. Toto sa stalo Hitchcockovi v jeho režisérskych začiatkoch v USA viackrát, že pri obsadzovaní skončil čo sa týka hlavnej postavy pri neznámom hercovi. V USA boli vo vtedajších časoch považované dobrodružné diela či thrillery za druhoradé, kdežto v Európe, alebo v Hitchcockovej vlasti Anglicku, tomu tak nebolo. O niekoľko rokov neskôr, keď si Hitchcock spravil meno v Hollywoode, sa s Cooperom stretli a ten mu na celú situáciu povedal: „To som vtedy pohnojil, však?“ Cooper si nikdy nezahral v Hitchcockom filme. (Biopler)
  • Albert Bassermann, hrajúci holandského diplomata Van Meera, nevedel po anglicky ani slovo, a preto sa musel učiť svoje repliky čisto foneticky. (beso74)
  • Hitchcock po svém příchodu do USA uzavřel dlouhodobou smlouvu s Davidem Selznickem. Ten ale potřeboval peníze na svůj nákladný projekt Jih proti Severu (1939), a tak Hitchcocka za úplatu "vypůjčil" Walteru Wagnerovi, pro nějž Hitchcock zrežíroval tento film. (ČSFD)

Reklama

Reklama