Zahraniční dopisovatel
Thriller
USA, 1940, 120 min
Alfred HitchcockHudba:
Alfred NewmanPlakáty
Alfredu Hitchcockovi se ve svém prvním hollywoodském dobrodružném thrilleru podařilo spojit aktuální téma druhé světové války s atraktivní a záměrně zcela nepravděpodobnou špionážní zápletkou. Hrdinou je americký novinář Johnny Jones, který je redakcí vyslán do Evropy pozorovat válečnou situaci, přičemž se však zaplete do složité špionážní hry, falešných atentátů a politicky motivovaných únosů. Film rozvíjí pro Alfreda Hitchcocka tak typický motiv nevinného člověka, jenž se náhodou zaplete do dobrodružství ve světě lidí, kteří mají do nevinnosti daleko. (oficiální text distributora) -
Newyorský novinár prichádza do Európy, aby prešetril pozadie podozrivých medzištátnych vzťahov dvoch krajín. Situácia sa však vyvrbí tak, že je vďačný za každú pomoc, ktorú mu poskytne istá (krásna) mladá žena pri úteku pred tajnými špiónmi. (POMO)
Houdini
Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Herec VR - Albert Bassermann, Kamera ČB, Výprava ČB, Speciální efekty, Námět a scénář(31.3.2004)
EdaS
Snad změním názor, až uvidím lepší kopii, ale Zahraniční dopisovatel trochu trpí přílišnou délkou, překombinovaností a spoustou postav, ke kterým si člověk nemá čas vytvořit nějaký větší vztah. Nicméně závěr patří k těm nejsilnějším momentům Hitchovy filmografie (havárie letadla a proslov k Američanům). P.S. Ten uváděný Director´s cut by se měl spíš jmenovat German cut, protože v Německu film nejdřív do roku 1960 neuváděli a potom z něj vystříhali aspoň 22 minut.(1.2.2009)
Bebacek
Zív. :-P(13.9.2009)
kyselina
12:39(14.12.2005)
iamek
Solidní thriller, kterému bohužel ke konci docházel dech. Stopáž být o dvacet minut kratší tak by to možná bylo na plný počet, ale myslím, že tenhle snímek byl pro Hitchcocka hodně důležitý a díky němu nám pak nabídl skvosty jako Psycho, Ptáci nebo Vertigo.(14.6.2011)
Wiliem
Velmi slušně rozběhnutý thriller, minimálně hodinu, pak ale trochu dochází dech a děj se začne komplikovat. Být minimálně o půl hodinu kratší nebylo by co řešit. 85%.(22.12.2009)
liquido26
Slušný thriller, ale od Hitchcocka jsem viděl už lepší filmy. Nápad byl hodně dobrý, ale přeci jenom to chtělo trochu ví akce, víc děje a větší spád.(18.1.2010)
Baxt
7/10 Hitchcock mi předhodil kost a já ji zase sežral. Bez otázek, přestože si jsem vědom určitých nesrovnalostí (zmatená policie, dvojník? wtf...), režijně i střihově je to absolutně nadčasové a "letadlová" scéna je dechberoucí a díky ní filmu ledacos odpustím.(31.3.2010)
kusper
HFF 2009 Dalsi skvela hitchcockokovska zabava.(9.12.2009)
kinderman
Nádherná hitchcockovština odehrávající se doslova v předvečer 2.světové války potěší typicky nejasným spiknutím, v němž hraje „důležitou roli“ únos a tajný článek jakési dohody, a dalšími motivy, které Mistr k naší radosti později rozpracoval ve svých nejzralejších dílech.(4.5.2008)
neoBlast
Je to naprosto klasický Hitchcock, jen po hlavním hrdinovi nejde tentokráte policie, a tak jsou na něj vrazi/špióni sami... Při několika scénách se ukazuje jeho pověstné napínání diváka na drátkách a vytasí nějaký originální nápad (mlýn). Ale není to nic, co by sám Mistr nikdy nepřekonal (jak předtím, tak i v poválečné tvorbě). Navíc, hlavně v závěru, je cítit silná, mně nepříjemná, agitka způsobená dobou vzniku snímku. 60 %(2.2.2010)
ddf76
Slabsi Hitch. Ve scenari jsou boty i padouch se na konci stava polepsenym kladasem. Chapu, ze doba pri vzniku filmu filma byla jina, ale dnes uz pribeh hodne drhne a nektere vety jsou nekdy popukani viz. miluji te a chci si te vzit. Ja te taky miluji a chci si te vzit :))).(11.5.2010)
efko
Ako už naznačuje samotný názov, táto Hitchcockova snímka je o zahraničnom korešpontovi (to je prekvapenie). Ten krátko pred vypuknutím 2 sv. vojny prichádza do starej dobrej Európy. Pred jeho očami zastrelia hlavný zdroj jeho informácií, holandského diplomata. Čoskoro však zisťuje, že zastrelený bol dvojník a diplomat bol unesený. Jeho príbehu takmer nikto neverí a novinár sa pokúsi zachrániť uneseného na vlastnú päsť. Postupne zisťuje, kto všetko je do zločinu zapletený... "Zahraničný korešpondent" ponúka divákovi takmer všetko, čo od filmu A.H. môže očakávať: akciu, napätie, zaujímavú zápletku, ešte zaujímavejšie rozuzlenie a...krásnu ženu.(27.8.2004)
MacGuffin
Cameo - mistr v kabátu, s kloboukem a novinama, krátce poté, co Joel McCrea opustil svůj hotel- (11. minuta)(25.10.2011)
depp
-Miluji tě a chci si tě vzít. -Miluji tě a chci si tě vzít. -Hmm... to nám tu milostnou scénu trochu zkracuje, že?(24.9.2008)
tomtomtoma
Válečné (či předválečné - svoji dobou příběhu) drama o těžkých časem těsně před vypuknutím druhé světové války. Ukazuje nám určitou ignoraci a neznalost Američanů o Evropě a situaci v ní. Ukazuje nám složitost evropských i lidských vztahů, kdy se válka připravovala také pod ochranou známkou ligy míru. Je to krásná ukázka neúcty k životu samotnému, protože mají vyšší zájmy. Proč? Protože mít peníze a moc nad lidmi je tak lákavé. Nevážíme si života a proto zabíjíme, protože chceme vlastnit vše a každého? Je to do jisté míry protiválečný film, ale naštěstí dělaný Hitchcockem a tak braný trochu s nadhledem a humorem. A co obyčejní lidé, kteří v parcích celého světa krmí ptáčky? Velmi napínavé špionážní drama, kdy americký novinář John Jones (Joel McCrea) narazí nejdříve na vraždu, pak na únos předsedy ligy míru Van Meera (Albert Bassermann). Samozřejmě mu nikdo nevěří, natož když zjistí, že za tím stojí místopředseda ligy míru Stephen Fisher (Herbert Marshall), neboť je to člověk loajální své zemi, Německu (naštěstí jeho dcera Carol v podání Laraine Day se postaví na správnou stranu a pomáhá milému Johnovi). Takže už zde je vykreslena velká prohnanost Němců.(23.8.2009)
dzira
... a to se psal teprve rok 1940.....(17.12.2010)
vtelenie
73%(17.10.2010)
Rattlehead
...sice nepatří k nejlepším Hitchcockovým filmům, ale pět hvězdiček dostane, byť s odřenýma ušima. Je zde hned několik silných scén - amsterdamský atentát v dešti, scéna ve větrném mlýnu, a hlavně scéna na věži, ve které jde hlavní postavě o život. A jak je u Hitchcocka zvykem, i v tomto filmu je krásná love story. Největší slabinou je pro mě poněkud naivní politické vyznění (Amerika jako jediný možný zachránce světového míru), ale budiž. Politiku ve filmech neřeším...(17.4.2010)