Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je zárukou aj v čiernobielom, hoci v USA mu nedôverovali a toto bol prvý komerčne úspešný film v Hollywoode. Až s nostalgiou sa pozerá na bývalých hercov, ktorý majú svoje čaro a gráciu aj bez toho, aby sa museli vyzliekať alebo museli hrať štramáka oplzlými vtipmi. Doba sa posunula aj v kinematografii, zdá sa ale, že skôr smerom do stoky. Hitchcock ale aj tu dokázal, že je majstrom vo svojom žánri. Dokonale buduje napätie, ponúka náznak zločinu, romantiky a psychológie, pričom výborná kombinácia komédie a thrilleru obsahuje veľa typicky ostrovného ostrovtipu. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Hitchcock mě v pro něj docela nezvyklé, komediální poloze potěšil. Místy mohl v ději přidat na tempu (hlavně začátek v hotelu byl na můj vkus příliš zdlouhavý) a ukočírovat Margaret Lockwood tak, aby občas nepřekročila hranici snesitelnosti. Ve druhé polovině však už to byl ten starý dobrý Hitch budující hustou atmosféru a usazující ve vás pocit, že nevíte co přijde příště. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alfred Hitchcock /Psycho, Vertigo/ natocil sympaticky a hodne prijemny spionazny film. Chvilu trva, kym sa film rozbehne, ale potom tempo diviakovi neda vydychnut, stale sa nieco deje a tempo je strhujuce. Tu sa spolu s dalsim Hitchovym filmom - 39 steps 1935 - da hovorit uz o nadcasovosti, aj po vyse 70 rokoch je toto svizna zaujimava a hodne fascinujuca podivana. Hlavne, ked sa do toho opreli herci ako Dame May Whity /Plynove lampy 1940 a Podezreni/, dalej skvela Margaret Lockwood /Nocni vlak do Mnichova 1940/ a ulohu dobre zvladal aj Michael CervenyHrob /Bitva o britanii 1969, Pahorek s istym Seanom Connerym z roku 1965/. Raz darmo, Hitch bol genius a legenda svetoveho filmu a tu uz badat znaky jeho geniality : 85 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek utahaný, ale pak se to skvěle rozjede, je to zábavné, vtipné i napínavé zároveň a nemůžu říct, že bych se od dvacáté minuty někde nudil. Tady totiž pak fakt funguje všechno, funguje to dodnes a funguje to skvěle. Fakt, líbilo se mi to a některé scény jsou nezapomenutelné (a jedna scéna by klidně obstála i u Lynche). Tady je vidět, že Hitchcock fakt uměl a v dnešní době by ho těžko někdo ve špiónských filmech porazil a to myslím vážně. 5* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Expozícia je dosť dlhá, takže dlho som netušil, o čom film bude. A nemôže byť na filme nič lepšie, ako prekvapenie. Preto si nečítajte tunajšie obsahy. Veľmi inteligentný scenár, plný britského suchého/čierneho humoru, lepšie hlášky, ako Redgrave, by som netrúsil pri mŕtvolách ani ja. Hitch sa umne hrá s divákom, ktorý si vyfabuluje niekoľko verzií udalostí a nemôže tušiť, ktorá bude tá správna. Makety dediny, áut, vlakov atď. sú dnes naivne roztomilé, režisér z takýchto kompromisov, daných rozpočtom, asi v roku 1938 nemal veľkú radosť. Mohol sa ale plne sústrediť na budovanie chytrej zápletky a žánrového komentovania udalostí nastupujúcich v Európe. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Původně byl scénář připraven pro hollywoodského režiséra Roye Williama Neilla, který se později proslavil svými filmy se Sherlockem Holmesem. Neil ale nakonec tento projekt vzdal, a tak jej předali Hitchcockovi. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Catherine Lacey v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno