Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naivní a ukecaná taškařice, která jde kompletně proti proudu tohoto tématu. Všichni zúčastnění berou ztroskotání na moři jako romantickou výletní plavbu a na místo toho, aby intenzivně řešili jak přežít, tak si vyprávějí historky a nějaké životně důležité faktory, jako voda či jídlo je moc nezajímají. Jedinou pointu jsem nalezl pouze v záchraně Němce, jinak ve všech ostatních aspektech u mě Lifeboat selhal a může se pod něj podepsat třeba 10 Hitchcocků. 5% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu odvahu natočit film celej se odehrávající na prostoru malý lodi si Hitch zaslouží uznání, ale on z toho udělal i velkej film. Je plnej otázek, dost filosofickej a řekl bych, jak ve většině jeho děl neni nikdy ten zlej zcela zlej, nebo aspoň Hitch se ho snaží ukázat s pochopením, jednostranně nesoudí, tak v tomhle filmu jsou všechny tyto otázky vyslovený a zamejšlí se nad nima otevřeně - postoj k německým vojákům, jejich zobrazení a souzení či nesouzení. Je třeba si uvědomit, že film byl natočenej ještě během války a přitom určitej nadhled už zde máme přítomnej. Nemůžu si pomoct, vím že je Hitchcock vnímanej hlavně jako tvůrce zábavy, on sám sebe taky tak prezentoval, ale přesto v jeho díle najdeme spoustu psychologie, filosofie a zajímavých postojů, mělkost asi nikdy. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejslabší Hitchcock. Je z toho dost cítit protiněmecká propaganda, což se u filmu natočeného za války dá očekávat. Určitě je zajímavý nápad použít tak malý prostor, jako je záchranný člun jako místo, kde se odehrává celý film. Postavy po cestě zažívají různé trable a ne všechny se dožijí do konce. Z toho filmu si člověk může odnést snad jen jednu věc, nevěřte Němcům. Po vizuální stránce je film rozhodně poutavý. "Někteří z mých nejlepších přátel jsou v koncentračních táborech." ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Záchranný člun je psychologické drama a důmyslný akt americké válečné propagandy. Jména John Steinbeck a Alfred Hitchcock, nekompromisní zúčtování s bestiálním německým národem a film měl rázem zaděláno na komerční úspěch. Extrémní životní situace na hranici říše smrti a zkázy se v neurvalém cynismu psychického vypětí krutě pohrává s osazenstvem loďky. Cit, nenávist, láska, odevzdanost, ponorková obhroublost, třídní nerovnost a všudypřítomný strach. Duševní střet jiskří a proměňuje svou podstatu zaujetí, přesto neuhýbá z většinového proudu a ve vlastním zájmu je stav duševního zkoumání spíše povrchně účelový a jediným cílem je konečná porážka germánských bestií. Hlavní postavou psychologické propagandy je Constance "Connie" Porter (zajímavá Tallulah Bankhead), ctižádostivá a známá americká novinářka. Nezbytný komfort života se postupně ztrácí v nicotě, přesto je zachování lidské důstojnosti otázkou osobního přesvědčení. Hlavní mužskou postavou je Willi (pozoruhodný Walter Slezak), zachráněný kapitán německé ponorky. Je to jediný člověk na člunu, který ví, co dělat. A pro Němce je vždy na prvním místě udržení slávy nacistické krutosti a podlosti. Důležitou postavou je Gus Smith (zajímavý William Bendix), americký námořník německého původu. Gangréna si bere svoji oběť, zbytek nohy má své poslání ještě před sebou. K výrazným postavám patří John Kovac (sympatický John Hodiak), americký strojník na lodi. Jediný neměnný pochybovačný hlas a protagonista jízlivé romantiky. Dělnická třída chce mít své slovo. A také Charles J. "Ritt" Rittenhouse (příjemný Henry Hull), anglický průmyslník a kultivovaný odpůrce násilí, přirozená autorita naráží na limity potřebných schopností. Výraznější prostor dostala také vojenská zdravotní sestra Alice Mackenzie (Mary Anderson) se vztahovým dilematem, její nový nápadník a tichý námořní radista Stanley "Sparks" Garrett (Hume Cronyn) a ve schizmatu černošského původu uvězněný lodní stevard George "Joe" Spencer (Canada Lee). Menší část prostoru dostala smrtí malého dítěte poznamenaná paní Higley (Heather Angel) a vystrašený mladý německý voják (William Yetter Jr.). Záchranný člun není špatné psychologické drama, přesto je film především účelovou propagandou. Pochopitelné, nemilosrdné, silně proamerické. Příkladná úlitba Americe. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)
  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)

Reklama

Reklama